nlc.hu
Szabadidő

Facebookon figyelmeztette a nemzeti park a quadkölcsönzőt

Facebookon szállt vitába a Duna-Ipoly Nemzeti Park és egy börzsönyi quadkölcsönző

Poszt posztot követett a meghirdetett túrákkal kapcsolatban.

Egy quadkölcsönző cég néhány nappal ezelőtt kitett egy felhívást a Facebookra a következő szöveggel: „Gyertek és béreljetek quadot a QuadKanyarnál és túrázzunk egy jót a Börzsöny dombjain, erdős területein, gyönyörű környezet, kilátás a Dunakanyarra.”

Ezt a posztot kiszúrták a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai, és mivel a szervező cég a hirdetésnél letiltotta a hozzászólásokat, így egy külön posztban írták meg a természetvédelmi területekre szervezett technikai sportokkal kapcsolatos álláspontjukat.

Mint írják, az erdőtörvény tiltja az erdőterületen vagy erdei úton való motorozást, quadozást, és a természet védelméről szóló törvény ezenfelül engedélyhez köti a védett természeti területen járművel való közlekedést, technikai sporttevékenységet. „Mindezek értelmében quadot, crossmotort jogszerűen csak rendszámmal, vezetői engedéllyel , a KRESZt betartva közúton (ideértve a burkolatlan közutakat is), vagy saját – nem védett, nem Natura 2000-es besorolású, valamint nem erdő- területen, zárt pályán lehet használni” – hívják fel a figyelmet.

Egy fiú quadozik az erdőben

Képünk csak illusztráció. (Fotó: Profimedia)

Hozzátették, a természetvédelmi őrszolgálat a rendőrséggel együttműködésben rendszeresen ellenőrzi a Duna-Ipoly Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területét. „Az illegális tevékenységet végzőkkel szemben szabálysértési eljárást indítunk, illetve természetvédelmi közigazgatási eljárás megindítására irányuló bejelentéssel élünk. A fenti – jogszerűtlen – tevékenységek esetében a természetvédelmi bírság 500.000 Ft—ig terjed járművezetőnként, továbbá a hatóság az eszközöket elkobozhatja” – zárják a posztot.

A hirdető cég erre egy új bejegyzésben reagált, amiben azt írják, hogy szolgáltatásaikat olyan magánterületen kínálják, ami nem tartozik a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz, és nem tartozik Natura 2000 besorolás alá, valamint nem terveznek szabálysértést és törvénybe ütköző tevékenységet folytatni.

(via Telex/Totalcar)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top