nlc.hu
Szabadidő

Önbizalomhiányos a kutyád? Íme, egy módszer, amivel segíthetsz rajta!

Önbizalomhiányos a kutyád? Íme, egy módszer, amivel segíthetsz rajta!

Visszahúzódó idegen kutyák társaságában és rendszeresen ideges az új helyzetek miatt? Ez a cikk akkor nektek szól!
Önbizalomhiányos kutya

Pont úgy, ahogy mi, emberek se vagyunk egyformák, a legjobb barátaink, a kutyák is különbözőek: nem csak a színüket, vagy a méretüket tekintve térnek el egymástól, de például még a vérmérsékletüket vagy épp a személyiségüket tekintve is. Így aztán köztük is vannak olyan „társasági pillangók”, akik remekül érzik magukat az újabbnál újabb arcok között, míg mások jóval csendesebbek, már-már visszahúzódóak.

A legkisebb csoportot még a kutyák között is az önbizalomhiányban szenvedő egyedek alkotják: ők azok, akik minden alkalommal szabályos idegrohamot kapnak, ha ismeretlen, új kutyák közé kerülnek, vagy nem megszokott élethelyzetben találják magukat. Adam Spivey, a Southend Dog Training kiképzője éppen ezeknek az önbizalomhiányos jószágoknak dolgozott ki olyan módszert, amivel ha lassan is, de legalább teljesen biztosan felépíthetjük a hiányzó önbizalmukat.

A tréner a módszert működés közben, videón is bemutatja, méghozzá egy igencsak bizonytalan és még annál is izgatottabb tanítványán, Riley-n. A felvételen az látszik, ahogy Riley – életében először – szembetalálja magát egy nála jóval magasabb kőfallal, és mivel halvány fogalma sincs, mit csináljon vele, annak rendje és módja szerint pánikba esik. És itt jön képbe a tréner, aki ahelyett, hogy megemelné Riley-t, vagy kikerültetné vele az akadályt, hagyja, hogy a négylábú – az újabb és újabb próbálkozások közepette – magától jöjjön rá, mit kell csinálnia.  

„Ha felemelem, vagy, ha megkerüljük az akadályt, a kutya sosem kapja vissza az önbizalmát. Ráadásul ennek mintájára az elkerülést választhatja megküzdési stratégiának egy sor másik dolognál is” – mondja, majd hozzáteszi, ha segítünk a kutyának abban, hogy magától kitalálja, mit kell csinálnia, azzal nem csak az önbizalmát növeljük, de megerősíthetjük a köztünk lévő bizalmat is.

Spivey a videóban rengeteg pozitív megerősítést használ, és a kezdetben rémült kutya végül valóban rá is jön, mi a feladata. Másodszor már épp csak hezitál, mielőtt felugrana a fal tetejére. „Ha tényleg segíteni szeretnéd a kutyád abban, hogy erősítse az önbizalmát, kövesd ezt a módszert. Minél többször csináltok ilyet, annál inkább elhiszi, hogy igenis képes azokra a dolgokra, amiktől alapból visszariadt volna.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top