nlc.hu
Szabadidő

95 éves ejtőernyős

„Ne féljetek!” – 95. szülinapján gondolt egyet, és elment ejtőernyőzni

És még csak nem is ez volt az első ugrása.

A New Jersey-i nő, Marge Wardenski a 95. születésnapját valamilyen kalandos dologgal szerette volna eltölteni, ezért úgy döntött, ejtőernyőzni megy. Méghozzá a 36 éves unokájával együtt, Hawaiin.

ejtőernyőzés

A kép csak illusztráció.(Fotó: Yulii Zozulia / Ukrinform/Future Publishing via Getty Images)

„Az emberek csak ámultak” – mondta az unokája, Chelsea Rorer a Yahoonak.

„Az én filozófiám az, hogy ha valami rossz meg akar történni, az meg fog történni, függetlenül attól, hogy hol vagy és mit csinálsz” – mondta. Szerinte sok ember, különösen az idősebbek, hagyják, hogy a félelem döntsön helyettük. Az unokája szerint a Marge ezt nem hagyja, és bátran belevág dolgokba. Egyébként nem ez volt az első tandemugrása, de állítása szerint sokkal jobb élmény volt, mint a legutóbbi, öt évvel ezelőtti.

„Nem szerettem a srácot, akivel együtt ugrottam”– mesélte az előző ugrásról. „Megütöttem a fenekemet a földön. Egy hétig fájt a farokcsontom.”

Híres a környékén

Wardenski kalandjának híre nagy visszhangot keltett Holiday Cityben, a nyugdíjas közösségben, ahol 18 éve él, miután Lacey-ből elköltözött.

Én azt mondom: Éljétek az életeteket. Ne féljetek!

– mondta Marge, aki néhai férjével, Walter Wardenskivel 64 évig tartó házasságban élt együtt. Ez idő alatt visszatartotta a vakmerőbb vágyait – talán azért, mert a férfi második világháborús veterán volt, aki tank- és üzemanyagkocsi-vezetőként az európai hadszíntéren megrázó élményeket élt át. Miután Walter 2012-ben, 90 évesen meghalt, Marge elkezdte kipróbálni magát: sárkányrepülőzött, hőlégballonozott és kötélpályán is járt. Ez volt a harmadik ejtőernyős ugrása; 85 éves korában ugrott először, majd 90 évesen újra.

Marge arra a kérdésre, hogy mivel tarja magát fitten, azt mondta, hogy sportol és nem eszik rossz dolgokat, és szerinte az is segít, hogy fiatalosan gondolkodik.

„Nagyon klassz, hogy új dolgokat próbál ki, és olyan dolgokat tesz meg, amikről sosem gondolta volna, hogy lehetségesek” – mondta az unokája. És, hogy mi lesz a 100. születésnapján? Marge azt ígéri, ha a fizikai kondíciója engedi,  ugrani fog.

Nem ő az első idős ember, akinek ejtőernyőzni támad kedve. Egy floridai nő a 100. születésnapját ünnepelte úgy, hogy kipróbálta az ejtőernyőzést. Raymonde Sullivan, aki ápolóként dolgozott a fronton a második világháborúban, tandemben ugrott ki egy repülőgépből hétfőn, hogy életében először ejtőernyőzzön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top