nlc.hu
Szabadidő

9 hónapos terhesen is sprintel ez a futónő

A nagy pocak sem lehet akadály – rekordokat dönt egy 9 hónapos terhes futónő

Makenna Myler amerikai középtávfutót az sem állíthatja meg, hogy bármelyik pillanatban megindulhat a szülés.
Makkena Myler

A terhesség utolsó hetei a legtöbb nő életében a pihenésről és a szülésre való felkészülésről szólnak: nem így van ezzel Makenna Myler, egy amerikai atléta, aki még kilenc hónaposan is aktívan edz, sőt meglehetősen gyors sprinteket fut.

A válogatott futónő először 2021-ben kavarta fel az állóvizet azzal, hogy megdöntötte a leggyorsabb terhesen lefutott mérföld rekordját: ekkor 5:25 alatt tette meg a távot. Most Myler a második gyermekét várva döntött úgy, hogy megpróbálja felülmúlni a saját teljesítményét és újra lefutja a kicsit több, mint 1,5 kilométeres sprintet. A mostani futásának eredménye 5:17 lett, ezzel újabb rekordot állított fel. Kilométerekre átszámolva ez azt jelent, hogy a mindenórás futónő 3.08 perc/kilométeres idővel teljesítette a távot.

A teljesítmény az elismerések mellett ugyanakkor kritikát is kiváltott: többen vélték úgy, hogy a nőnek nem kéne a terhessége végén ilyen megerőltető fizikai mozgást végeznie.

„Azt hittem, hogy a terhesség alatti edzés elég gyakori, de kiderült, hogy sokan vannak, akik szerint ez nem normális” – mondta a futónő a követői reakciójáról.

„Voltak, akik azt kérdezték, hogyan tudom ezt csinálni kilenc hónapos terhesen, amikor ők alig tudnak felállni a kanapéról. Szerintem ez részben genetikai eredetű – ismerek néhány fantasztikus futót, akik terhesek lettek, és a medencéjük egyszerűen nem bírta a futást. Viszont sok köze van ahhoz is, hogy hogyan erősíted a testedet a terhesség előtt – én rengeteget futottam régen is, így nem volt akkora változás” – mesélte.

Myler azt is hozzátette: természetesen ő sem futott a terhessége minden napján, csak akkor, amikor úgy érezte, hogy van ereje hozzá. Ettől függetlenül fontosnak tartja, hogy megmutassa a világnak és a nőknek, hogy várandósan is többre lehet képes valaki, mint amit a társadalom gondol róla.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top