nlc.hu
Szabadidő

Árpádsávos és Nagy-Magyarországos zászlóval is lehet mostantól szurkolni a focimeccseken

Árpádsávos és Nagy-Magyarország zászlókkal is lehet ezentúl szurkolni a válogatott meccseken

Zöld utat kapott a Nagy-Magyarországot ábrázoló és az árpádsávos zászló.
focidrukker

Elfogadta az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) a Magyar Labdarúgó Szövetség érvelését, miszerint a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak, adta hírül a Telex.

Az állásfoglalásra hivatkozva az MLSZ keddi közleménye szerint a válogatott meccseken engedélyezni fogja „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét”, azonban csak az alábbi feltételek betartása mellett:

  • kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot vagy feliratot nem;
  • kizárólag piros, fehér és zöld színek lehetnek rajta;
  • a molinót – a megszokott módon – be kell mutatni tartalma, valamint az égésmentesítés ellenőrzése miatt;
  • a molinó a stadionban nem korlátozhatja a szurkolókat a mérkőzés zavartalan nézésében.

Az MLSZ ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a fentiek szerint engedélyezett drapériára a kihelyezésekor bármilyen módon rasszista vagy politikai töltetet kap, illetve a drapériához bármilyen rasszista vagy politikai üzenet kapcsolódik, fegyelmi eljárást kezdeményeznek.

Az MLSZ egy februári beadványban igyekezett elfogadtatni az UEFÁ-val és a FARE-rel azt az álláspontot, mely szerint a Nagy-Magyarország-jelkép nem hordoz politikai üzenetet, illetve az árpádsávos zászló már nem a fasizmust, a rasszizmust testesíti meg (a II. világháború előtt-alatt a hungaristák és nyilasok jelképei között szerepelt), hanem elsősorban történelmi lobogóként használatos.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top