nlc.hu
Szabadidő

Hazatér Amerikából a Star Academy énekese, Jecsmenik Arnold

„Amerika új embert faragott belőlem, de nem itt akarok megöregedni” – New Yorkban sikeres lett, mégis hazatér a magyar énekes

Jecsmenik Arnold neve a legtöbbeknek az X-Faktorból vagy a Star Academy színpadáról lehet ismerős: a salgótarjáni énekes hamar belopta magát a nézők szívébe. Azt már csak az aktív tiktokozók tudhatják, hogy Arnold azóta New Yorkban él, sikeres borbély, emellett pedig töretlenül zenél. A videómegosztón mindössze egy év leforgása alatt tekintélyes követőtáborra tett szert, közel 190 ezren kíváncsiak a tartalmaira. De hogyan kerül egy salgótarjáni roma srác New Yorkba? Mi hajtja előre az életben? Miért költözne mégis inkább haza a „lehetőségek hazájának” tartott Egyesült Államokból? Többek között erről kérdeztük.

Jecsmenik Arnold mindössze néhány hónap leforgása alatt a magyar TikTok egyik kedvenc figurája lett: a videói viccesek és informatívak, egyszerre motivál, nevettet és oszt meg praktikus borbélytippeket.

@arnoldjecsmenik Egy újabb különleges vendég NEW YORKBAN😘🙏🏾🗽🇺🇸#barber #barbershop #hajvagas #fodrasz @curtis4kerofficial ♬ Lehetne újra február - Curtis

A salgótarjáni énekes-rapper tehetségkutatókból lehet ismerős, de az biztos, hogy a profilján nem ezért maradnak a követők, hanem sokkal inkább a személyisége miatt. Bár Budapestet és New Yorkot légvonalban 7000 kilométer választja el, a 26 éves borbély töretlen pozitivitása és életszeretete még egy videóhíváson keresztül is egyértelműen érezhető.

Nógrádból a Nagy Almáig

„Salgótarjánban nőttem fel, egy kis családi házban a szüleimmel és a nagymamámmal” – kezdi a mesélést. Nagyon szeretett ott élni, de később anyagi okok miatt a család Budapestre költözött: Arnold már itt kezdte el a középiskolát.

„Kiskorom óta rendőrnek akartam tanulni, ezért rendészeti gimnáziumba jártam. Végül azért nem lettem rendőr, mert kiskoromban volt egy súlyos betegségem, ami miatt sajnos elutasítottak a felvételin” – mondja.

Bár a rendőri hivatás nem jött össze, Arnoldnak egészen gyerekkorától fogva ott volt a zene, ami mindig kisegítette. Ugyan a nagyapja korán meghalt, ő ismert zenész volt, így az egész családban nagy szerepet töltött be a muzsika szeretete. Első gitárját 10 évesen kapta, ez indította el azon az úton, amin ma is halad. Nem járt zeneiskolába, teljesen autodidakta módon tanult meg játszani a hangszeren, azt, hogy énekelni kezdett, pedig egy véletlennek – meg az általános iskolai osztályfőnökének – köszönheti.

Jecsmenik Arnold

Fotó: Jecsmenik Arnold

„Az iskolámban volt egy ballagási ünnepség és akkor mondta az osztályfőnököm, Szilvia néni, hogy milyen jó orgánumom van, lépjek be az iskolai zenekarba. A ballagáson végül az Azért vannak a jó barátok című Máté Péter-dalt énekeltem és nagyon nagy sikere volt.”

Még anyukámék is tátott szájjal néztek, hogy a gyereküknek van énekhangja, tud énekelni… Ekkor jöttem rá, hogy érdemes ezzel foglalkozni

– teszi hozzá nevetve. A zene a kamaszkorát is meghatározta: sokat csajozott vele, 15 évesen pedig ez vitte az X-Faktorba, ahol egészen a táborig jutott.

Huszonhét éves leszek, de a mai napig nagyon izgulós vagyok, ami a versenyhelyzetekben egyszerűen rámegy a teljesítményemre. A táborban annyira stresszeltem, hogy 40 fokra belázasodtam és teljesen berekedtem” – mondja. Arnold ennek ellenére nem bánja, hogy nem jutott tovább: az X-Faktor után saját zenekart csinált a barátaival és dalokat is írt. Bár híresek vagy különösen sikeresek nem lettek, jó emlékként őrzi ezt az időszakot.

A családja nem sokkal később kiköltözött az Egyesült Államokba, a gimnáziumot már két helyen fejezte be, letette az amerikai és a magyar érettségit is. Ebben az időszakban keresték meg azzal, hogy nem lenne-e kedve indulni egy másik tehetségkutatóban, ami Star Academy néven futott a TV2 műsorán. Itt Arnold egészen az élő show-ig jutott, a legjobb tíz közé került. A műsor feszített tempója és beköltözős jellege ugyanakkor óriási terhet jelentett számára.

„Versenyzőként teljesen magunkra voltunk utalva, nem lehetett még internetezni sem. Az izgulás itt is ráment a teljesítményemre, sokszor lettem beteg, és bezárva éreztem magamat” – meséli az időszakról.

Miután a Star Academy nem váltotta be a csatorna reményeit, és veszteséggel fejeződött be, a TV2 a versenyzőket egyszerűen szélnek eresztette. Arnold reménykedett abban, hogy segítenek nekik a dalok megjelentetésében, az azonban nem történt meg.

Ebben az időszakban döntött úgy, hogy a zenélés mellett valamilyen polgári szakmát is keres – így kitanulta a borbélyszakmát, és ezzel a tudással felvértezve kezdett új életet New Yorkban.

Jecsmenik Arnold

Fotó: Jecsmenik Arnold

Hátrányból indulva még nagyobb büszkeség a siker

„A Star Academy után megfogadtam, hogy magamat akarom képezni, a saját dalaimat írni” – mondja. Bár először nem volt könnyű az Egyesült Államokban, Arnold lehetőségként fogta fel a nehézségeket is.

Először azt éreztem itt, New Yorkban, hogy nem is nagyon rúghatok labdába. Mind a zene, mind a borbélyszakma terén előrébb járnak, mint Magyarország. Viszont aztán megláttam ebben a kihívást” – meséli hozzátéve, hogy ezáltal olyan tapasztalatokra és szakmai tudásra tett szert, ami keveseknek adatik meg.

Nagyon-nagyon örülök, hogy kijutottam New Yorkba és olyan lehetőségeket kaptam itt, amit otthon sosem kaphattam volna meg. Amerika új embert faragott belőlem; teljesen megváltoztatta a gondolkodásmódomat, ambiciózusabbá tett

– összegzi.

Arnold kiskora óta úgy érzi, hogy nagy dolgokra hivatott, és ezt a kinti tapasztalatai csak megerősítették: „A 11 éves kori betegségem miatt azt éreztem, hogy ha Isten valamiért megmentett engem, akkor célja van velem”.

A kemény munka meghozta a gyümölcsét: a fiatal borbélyként kiépített egy klienskört, jó szakember lett, emellett pedig folyamatosan építi a zenei karrierjét, írja az új dalokat. Ő a példa arra, hogy Nógrádból, egy szegény családból, romaként is lehet valaki sikeres – mondja.

„Az a mottóm, hogy ha hátrányból indulsz – és ez lehet bármilyen hátrány, nemi identitás, vagy faji hovatartozás – és úgy érsz el sikereket, az sokkal nagyobb dicsőség, mintha nem hátrányból érted volna el ugyanezt” – magyarázza.

Sokan kérdezik Arnoldtól, hogy érdemes-e magyarként szerencsét próbálni külföldön: szerinte mindenképpen, de arra is figyelmeztet, hogy érdemes előtte végiggondolni, mi a célunk a kintléttel.

„Én mindenkinek mondom, hogyha tapasztalatokat akar szerezni az ember, akkor nem elég, hogyha csak Magyarországon éli le az életét; ahány város, ország, annyiféle életmód és identitás. Én úgy gondolom, hogy ha Amerika nem lett volna az életemben, akkor sokkal szűkebb látókörből néznék a világra” – összegzi. A kinti tudást, tapasztalatokat pedig bárhol kamatoztatni lehet.

Jecsmenik Arnold

Fotó: Jecsmenik Arnold

Az otthon mégis Magyarország

Könnyű lenne azt gondolni, hogy ha valaki, Arnold igazán megtalálta a helyét az Egyesült Államokban: jó munkája van, sikeres a zenélésben, és most várják a menyasszonyával az első gyermeküket.

Ő azonban április végével haza szeretne költözni – ezt a döntést már régen meghozta. A közvélekedés szerint külföldön minden jobb, de Arnold másképp gondolja.

„Rengeteg olyan dolog van Magyarországon, amiért hálásak lehetünk. Én Amerika után teljesen másképp látom az országot, jobban észreveszem, hogy mik a pozitívumai.

Hazavágyom, mert a pénz nem ér annyit nekem, hogy egy olyan országban éljek, ahol nem tudok száz százalékban azonosulni az emberekkel és a gondolkodásmóddal

– mondja.

Jecsmenik Arnold

Fotó: Jecsmenik Arnold

Bár az amerikai emberektől nagyon sokat tanult, a kisfiát már mindenképpen otthon szeretné nevelni. Az ételek, az életkörülmények és az emberek is közelebb állnak a szívéhez Magyarországon, mint kint. Azokkal, akik emiatt őrültnek gondolják, nem törődik. Ugyan nem tudja teljesen kizárni a negatív kommenteket és a trollokat, szerinte a legtöbb rosszindulatú hozzászólás az irigységből fakad.

„Szerintem a saját sikertelenségük miatt írnak az emberek gonosz kommenteket. Valahol még sajnálom is őket, mert boldogtalan az életük. A magyar emberek egy részének a legnagyobb problémája az, hogy a folyamatos negativitással maguk alatt vágják a fát” – véli.

Arnold hozzáteszi: ha építő kritikát kap, azt viszont mindig meghallgatja és elgondolkozik rajta.

Itthon az a terve, hogy egy olyan férfi szépségszalont nyit Budapesten, ahol az amerikai tapasztalatokkal és technikákkal felszerelkezve új szinte emeli a borbélymesterséget. Ebben a TikTok is a segítségére lesz: azt reméli, hogy a közel 200 ezer követője meglátogatja majd az üzletet.

Arnold mindemellett saját kiadót is tervez, ahol zenei producerként és dalszövegíróként fog majd dolgozni.

„Itt szeretnék olyan tehetséges fiataloknak teret adni, aki nem kaptak máshol lehetőséget úgy, ahogy én sem kaptam lehetőséget” – mondja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top