nlc.hu
Szabadidő

Ferenc pápa és Abouzar Soltani találkozása

A jogtalanul fogvatartott iráni apával és fiával is találkozik Ferenc pápa

A pápa programja meglehetősen sűrű, de a hazai menekülteknél is látogatást tesz.
Ferenc pápa

Ferenc pápa Magyarországra érkezett, a 86 éves egyházfőnek pedig minden perce be van táblázva, szombati programjában például a hazai menekülteket is meglátgatja, többek között Abouzar Soltanit és a kisfiát, akiket 553 napon keresztül tartott fogva a magyar hatóság a röszkei tranzitzónában, jogtalanul

A férfi politikai üldözöttként próbált eljutni a szabad világba, de három hónapig Bulgáriában, két és fél évig Szerbiában kényszerült várakozásra, a röszkei tranzitzónában pedig tizennyolc hónapig tartották fogva gyermekével együtt, mert a magyar állam azt tervezte, hogy visszatoloncolják őket Szerbiába.

Életükről a mobiltelefonjával forgatott filmet, ami 2019-ben a Verzió emberi jogi dokumentumfilm fesztiválon bemutatásra került – a premieren nem tudott részt venni, mert a hatóságok ennyi időre sem engedték ki a tranzitzónából. 

Pár hónappal később a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál szervezői próbálták elérni, hogy Soltani személyesen is megjelenhessen egy pódiumbeszélgetésen, de az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság ezt megakadályozta. 

A BBC a pápalátogatásról szóló híradásában emlékeztetett, hogy a magyar kormány külön hivatalt működtet a világszerte üldözött keresztények támogatására – írja a 24.hu. Ferenc pápa és a magyar kormány között ugyanakkor fő konfliktusforrás, hogy a pápa az alapvető keresztény tanítások szellemében együttérez a menekültekkel és menedékkérőkkel, míg a magyar kormány ellenséges az Európán kívülről érkezőkkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top