nlc.hu
Szabadidő

Kritika az Anna Nicole Smith: Nem ismertek engem című dokumentumfilmről

A világ legismertebb aranyásójának élete hazugságok és tragédiák sorozata

Óriási ambíciókkal és hatalmas keblekkel hódította meg Hollywoodot a '90-es években Anna Nicole Smith, aki a boldogtalanságát állandó pénzszórásba és nyugtatókba fojtotta. Egy 90 éves milliárdos volt az ATM-je, de a fényűzés is kevés volt a boldogsághoz. Megnéztük a Netflix új dokumentumfilmjét.

Anna Nicole Smith neve a harminc alatti generációnak ma már nem sokat mond. A kilencvenes években egy hajszál választotta el őt attól, hogy egyike legyen Hollywood szupersztárjainak. Felkínálták neki Jim Carrey mellett A maszk női főszerepét – amit később Cameron Diaz kapott –, ám ő sértően kevésnek találta a munkáért kínált ötvenezer dolláros gázsit.

Inkább a kisebb szerepet és nagyobb fizetést választotta a Csupasz pisztoly 33 1/3-ban. Ez a döntés jellemző volt rá: mindent akart, lehetőleg azonnal. Talán senki sem világosította fel, hogy Hollywood jellemzően alacsony gázsit kínál egy első főszerepért, mert ha a film sikeres lesz, a későbbi szerepeknél ez a színésznek busásan megtérül majd.

Cameron Diaz filmsztár lett, Anna Nicole Smith meg nem. Neki végül be kellett érnie a reklámszerződésekkel, a Playboy-címlapokkal, valamint azzal, hogy a bulvár zabálta őt, hiszen rendszeresen ellátta őket témával. A paparazzik a nyomában loholtak, hiszen a lapok vagyonokat fizettek azért, hogy épp kivel mulatott az éjszakában, a házassága az idős milliárdossal, J. Howard Marshall-lal pedig bőven szolgáltatott csámcsognivalót. Egy idő után Anna Nicole Smith neve gyakorlatilag egybeforrt az aranyásó szóval, a Netflix új dokumentumfilmje, az Anna Nicole Smith: Nem ismertek engem felteszi a kérdést: vajon tényleg csak egy aranyásó volt?

Sztriptízbárból egy vén milliárdos karjaiba

Az eredetileg Vicky Lynn Hogan néven született Anna Nicole Smith az amerikai bibliaövezet egyik unalmas kisvárosában látta meg a napvilágot. Bár a sajtó teli volt a magánélete intim részleteivel, a gyerekkoráról sokáig nem szívesen mesélt. Annyit azért lehetett tudni róla, hogy az édesanyja egyedül nevelte fel, nem ismerte az apját, az iskolát pedig korán otthagyta, hogy eltartsa magát, és egy helyi csirkés gyorsétteremben húzott le pár évet. Itt ismerkedett meg az első férjével, aki szakácsként dolgozott.

Még csak 17 éves volt, amikor összeházasodtak. Kisfia, Daniel alig féléves volt, amikor úgy döntött, hogy fogja a gyereket, ott hagyja a szuperféltékeny férjét és elköltözik Houstonba. A már akkor is feltűnően csinos nő villámgyorsan kapott állást az egyik helyi sztriptízbárban, és ugyan a tánchoz nem volt nagy tehetsége, a férfiak ujja köré csavarásához annál inkább, és ezt nem habozott kihasználni.

Anna Nicole Smith
Megnézem
Összes kép (7)

A Netflix dokumentumfilmjében többször, többen is megjegyzik, hogy Anna Nicole mesteri manipulátor volt, aki szerette a saját szájíze szerint alakítani a dolgokat. A sztriptízbárban ismerkedett meg az olajmilliárdos, 86 éves aggastyánnal, J. Howard Marshall-lal. A férfi teljesen odáig volt érte, örömmel karolta fel őt és a kisfiát. Házat és autót vett neki, és annyi pénzt adott, hogy ne kelljen többé a night clubban táncolnia. A kezét is megkérte, de Smith elsőre nemet mondott. Azt mondta a már tolószékben ülő Marshallnak, hogy csak azután megy hozzá, hogy már önállóan is elért valamit és híressé vált.

A szerelem nem ismer (kor)határt

Smith egyetlen dologgal volt elégedetlen a külsejével kapcsolatban: a melleivel. Miután megcsináltatta őket, egy fotós segítségével jutott el a Playboyhoz. A lapnál az óriáskeblek ellenére értékelték a természetes kisugárzását és szépségét, és rögtön az első Playboy-szereplésével a címlapon találta magát. Nem sokkal ezután ő lett a Guess farmermárka egyik arca, és ezzel együtt az USA egyik legfoglalkoztatottabb szépsége, aki sorra kapta az ajánlatokat Hollywoodból, ráadásul mindenki vele akart randizni.

Anna Nicole Smith a Playboy címlapján

Anna Nicole Smith az amerikai Playboy ’94-es címlapján

Ez a hírnévszint már elég volt ahhoz, hogy igent mondjon J. Howard házassági ajánlatára: megvolt a frigy, és innentől egy érdekes kapcsolat vette kezdetét az akkor 26 éves szépség és a 89 éves férje között. Anna Nicole lazán vetette bele magát a hollywoodi éjszakába, rendszeresen fotózták őt újabbnál újabb férfiakkal, és egyáltalán nem csinált titkot abból, hogy a házassága mellett aktív szexuális életet él más pasikkal – és titokban nőkkel is. Mivel a bulvár is rendszeresen beszámolt erről, ez nyilván a férje tudomásával és talán beleegyezésével történt.

Hála igen, szerelem nem

A Netflix-doksi egyik kényelmetlen jelenetében lejátszanak nekünk egy hangfelvételt, amiben J. Howard többször is kétségbeesetten hívogatja a feleségét és hagy üzeneteket a rögzítőjén. A sokadik hívásra az éppen csak magához térő Anna Nicole végre felveszi a telefont. Először kiosztja a férjét, hogy ne hívogassa őt olyankor, amikor alszik, utána pedig egy kicsit cicázik vele, majd gyorsan lerázza. Egyes ismerősei szerint kizárólag élő ATM automataként tekintett a férjére, és állítása szerint a férfi megígérte, hogy ráhagyja a vagyona felét. A helyzet azonban ennél bonyolultabb volt.

Ursula Macfarlane rendező Smith több ismerősét, például a legjobb barátnőjét is megszólaltatta, sőt azt a felvételt is bejátssza, amin Anna Nicole a hagyatéki tárgyaláson mesél a férjével való viszonyáról.

Azt talán túlzás lenne állítani, hogy Anna Nicole Smith semmit nem érzett a milliárdos iránt: hálás volt neki azért, hogy kiemelte őt a houstoni sztriptízes közegből, valamint gondoskodott róla és kisfiáról. Valahol talán szerette is ezért, még ha nem is szerelemmel.

Anna Nicole Smith és dúsgazdag férje

Anna Nicole Smith és John Howard Marshall egy archív felvételen (Fotó: Profimedia)

Csakhogy miután egyre híresebbé vált és egyre több drogot fogyasztott, a férje is csak teher lett neki. Zavarta, hogy folyton kereste őt, és egy idő után már valóban csak a pénzére volt szüksége. J. Howard Marshall végül 90 évesen, négy évvel a megismerkedésük után hunyt el, haláláig összesen 14 millió dollárral támogatta kedvesét. Anna Nicole Smith ekkor még azt gondolta, több százmillió dollárt örökölhet a férfi 1,6 milliárdos vagyonából. Ehhez azonban J. Howard fiának, Pierce-nek is volt egy-két szava.

Hazugsággal a hírnévért

A Netflix dokumentumfilmje szerencsére nem elégszik meg azzal, hogy szimpla aranyásóként mutassa be nekünk a tragikusan rövid életű Anna Nicole Smitht. A filmben ettől még számos megszólaló hangsúlyozza, mennyire fontosak voltak neki az anyagiak, és kimondottan kapzsi volt. Imádott nagy lábon, szenvedélyesen élni, és gyakran azért hazudott az életéről, hogy ezzel is némi sajtófigyelmet generáljon.

Gyakran kihangsúlyozta, hogy mennyire szegény gyerekkora volt, miközben a filmből kiderül, hogy valójában átlagos anyagi körülmények között éltek. Ennél is érdekesebbek a hazugságai arról, hogy az édesanyja gyűlölte, verte és megalázta őt. A valóság a filmben megszólaló családtagok szerint ezzel szemben az, hogy szerették és támogatták egymást. Anna Nicole ugyanis azt tanulta meg a bulvárról, hogy a rossz hír, a szomorú történet mindig eladhatóbb a jónál, és eszerint próbálta alakítani a róla kialakult narratívát.

Anna Nicole Smith

Fotó: Paul Harris/Getty Images

Az apja megpróbált lefeküdni vele

Azonban a sok hazug tragédia (melyek egy részét ráadásul a legjobb barátnője gyerekkori történeteiből lopta) mellett ott lapult egy igazi is. Anna Nicole Smith gyerekként nem ismerte az édesapját, az anyja sosem mondta el neki, ki volt ő. Hiányzott neki az apakép. Amikor már megengedhette magának, felbérelt egy magánnyomozót, hogy kutassa fel az apját.

Miután megtalálta, meghívta őt és a testvérét magához Los Angelesbe, körbevitte őket a városban, elhívta őket egy Playboy-buliba, és ennek egy részét kamerával is megörökítette. A boldogság azonban nem tartott sokáig, apuról ugyanis kiderült, hogy anyu nem véletlenül tartotta őt távol.

Az apja egy igazi szörnyeteg volt, aki az első adandó alkalommal rányomult a saját lányára és megpróbált lefeküdni vele.

A kettejük kapcsolata ezzel véget is ért.

A mellei miatt szokott rá a fájdalomcsillapítókra

Anna Nicole Smith sokáig próbálta megőrizni a szomszéd lány image-ét, és a show business leginkább addig szerette, amíg ezt sikeresen csinálta. Csakhogy a glam-modellnek volt egy sötét titka. Még egészen fiatalon, a mellnagyobbító műtétje után szokott rá a fájdalomcsillapítókra, és sosem tudott teljesen lejönni róluk.

A probléma évről évre fokozódott, ráadásul előszeretettel ivott nagyobb mennyiségű alkoholt is a bivalyerős tablettákra. Egy idő után már a nyilvánosság előtt is világossá vált, hogy kábítószer-, illetve gyógyszerfüggő. Zsinórban veszítette el a munkáit emiatt, senki sem akart vele dolgozni. A pénze fogyott, a férje öröksége miatti pereskedés pedig a végtelenségig húzódott, egyre nehezebben tudta finanszírozni a költséges életvitelét.

Anna Nicole Smith és fia Daniel

Anna Nicole Smith és fia, Daniel (Fotó: Denise Truscello/WireImage)

A függőségét a nagyfia, Daniel is átvette tőle, sőt előfordult, hogy az anyjától lopott magának gyógyszereket. Anna Nicole eldöntötte, hogy szeretne még egy gyereket szülni, amihez érdekes módon nem az ügyvéd párja, hanem egy fiatal srác segítségét vette igénybe. A szülésnek az élete egyik legboldogabb élményének kellett volna lennie, ám ehelyett az egyik legnyomorúságosabbá vált.

A fia, Daniel is meglátogatta őt a kórházban a szülés után, hogy láthassa a kistestvérét. Alighogy megtörtént a találkozás, a fiú összeesett és a helyszínen meghalt. A vizsgálat kiderítette, hogy a gyógyszerek rossz kombinációja és túladagolás miatt. Smith szíve összetört, még a kislánya sem tudta felvidítani. Ezután még a szokásos mennyiségnél is több gyógyszert fogyasztott. Alig néhány hónappal a fia halála után ő is túladagolásban halt meg 2007-ben. Mindössze 39 éves volt. A halála óriási médiaeseménynek számított.

Dannielynn Smith

Dannielynn Smith (Anna Nicole Smith lánya) és Larry Birkhead 2008-ban (Fotó: Barry King/WireImage)

J. Howard Marshall hagyatéki pere végül tizenegy évvel később, 2018-ban zárult le. Anna Nicole Smith kislánya, Dannielynn Birkhead egyetlen dollárt sem örökölt, az ügyvédek teljesen kisemmizték őt.

Az Anna Nicole Smith: Nem ismertek engem című dokumentumfilm a Netflix kínálatában látható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top