nlc.hu
Szabadidő

Elkergették a zenészt, mert otthon gyakorolt

Bírsággal és hangszerei elkobzásával fenyegetik a zenészt, mert otthon gyakorol

A szomszédja nyomta fel a városi tanácsnál, akik annak ellenére szálltak rá durván, hogy ő mindent megtett a hangerő tompításáért.
Fiona Fey

Egy zenészt 5000 angol fontos pénzbírsággal fenyegetett meg a városi tanács, mert napközben a hangszerén gyakorolt. Fiona Fey Dél-Londonban élt, és lépéseket tett azért, hogy ne okozzon túl nagy zajt a szomszédjainak, beleértve az azonnali hangszigetelést, valamint egy decibelmérővel mérte a zaj szintjét. Ez azonban nem volt elég jó Lewisham város tanácsának, aki azt mondták neki, hogy erőszakkal behatolhatnak a házába, elkobozhatják a hangszereit, és 5000 GBP pénzbírsággal sújthatják a gyakorlás miatt – írja a Ladbible.

Bűnözőnek éreztem magam

– mondta a Classic FM-nek. Fey tavaly július óta élt abban a házban, és úgy gondolta, hogy jól tud gyakorolni napközben is, ahogy a korábbi otthonaiban is tette. Egy földszinti szomszéd azonban gyorsan panaszkodni kezdett. Furcsa módon a panasztevő egy zenetanár volt.

Először azt mondta, hogy semmi gond a gyakorlásommal. Egy hónappal később kezdődtek a panaszok.

Fey számos hangszeren játszik, beleértve a zongorát, a gitárt és a sípot, valamint énekel is. Még egy elektromos zongorát is vásárolt magának akusztikus helyett, hogy tompítsa a zajt, és egy szőnyegpadlós szobában gyakorolt, hogy segítsen a hangszigetelésben. Ennek ellenére szöveges üzenetekben arra kérték, hogy hagyja abba a csendháborítást, amikor a szomszédja otthon van.

A londoni próbatermek drágák, így a munkáját mindenképp otthon kell gyakorolnia. A szomszédja végül feljelentette őt, ő pedig levelet kapott a nyomozásról. Fellebbezni ugyan lehet, de komoly költségekkel járna. Végül inkább elhagyta az ingatlant, és jelenleg új albérletet keres. Tudja, hogy ez a városi szabály azért született, hogy megvédje a lakókat a szélsőségektől, csakhogy szerinte ezúttal túllőttek vele a célon, mert aktívan büntetik vele a zenészeket.

Lewisham városi tanácsa úgy reagált, hogy ők ünneplik a városrész muzikalitását és kreativitását, és elismerik az emberek azon jogát, hogy az otthonukban hangszeren játsszanak. Csak akkor avatkoznak közbe, ha panasz érkezik, és ezeket mindig igyekeznek békés úton megoldani. Ezt itt is próbálták megtenni, továbbá megbizonyosodtak arról is, hogy a Fiona lakóhelyéről származó zene valóban hallatszik a panaszos otthonában. Úgy érzik, hiába tettek észszerű ajánlatokat, a bérlő nem volt kompromisszumképes, és további panaszok is érkeztek rá, emiatt lépniük kellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top