nlc.hu
Szabadidő

Megkezdte a csúcstámadást Suhajda Szilárd a Mount Everesten

„Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom” – Suhajda Szilárd oxigénpalack nélkül érné el a Mount Everest csúcsát

A magyar hegymászó nagyon bízik a jó szerencsében.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 részeként megkezdte a csúcstámadást Suhajda Szilárd, aki szombat este elindult az alaptáborából. A tervek szerint május 24-én mesterséges oxigén és teherhordók alkalmazása nélkül érné el a Mount Everest 8848 méter magas csúcsát, írja az MTI.

Magyar állampolgárnak még nem sikerült tiszta másszással akarja elérni a csúcsot, amely magyar állampolgárnak még nem sikerült. A Mount Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít. A sikeres mászások nagyjából 2 százaléka történik így, nem hiába emlegetik úgy, mintha olimpiai arannyal érne fel a hegy “sportszerű” megmászás.

Alaptábor a Mount Everestnél

Alaptábor a Mount Everestnél 2020-ban. (Fotó: Xiao Mi / Imaginechina via AFP)

Suhajda Szilárd március 23-án utazott Nepálba, ahol az első két hétben előakklimatizálódott, majd az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen. Ennek során érintette a Mount Everest Genfi-sarkantyú nevezetű pontját, amely 7900 méteres magasságban található. Indulása óta mintegy két hónap telt el: szervezetét mostanra szoktatta hozzá a légnyomás változása okozta oxigénszegény környezethez. Az akklimatizáció nagyjából másfél hónapot vett igénybe.

„Félek, ugyanakkor boldog izgatottsággal várom az indulásom: a «rajtvonal» – a 4-es tábor, ahonnan kezdetét veszi a konkrét csúcsmászás – még messze van, addig bármi történhet” – mondta a hegymászó. Hozzátette, nagyon bízik a jó szerencsében és úgy érzi, a felkészülése és az eddigi befektetett munkája nem múlhat el siker nélkül.

Szerencsés vagyok, hogy a családom és barátaim, támogató partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll. Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top