nlc.hu
Szabadidő

Megszólalt a hegymászó, aki utoljára látta Suhajda Szilárdot

„Vissza kellett volna fordulnia” – megszólalt a hegymászó, aki utoljára látta Suhajda Szilárdot

A férfi szerint az időjárási viszonyok miatt majdnem lehetetlen volt, hogy a magyar mászó túlélje a csúcstámadást.
Suhajda Szilárd

Elia Saikaly, hegymászó-filmes az utolsó, aki élve látta Suhajda Szilárdot. A hegymászó exkluzív interjút adott a Blikknek, ahol mesélt a találkozás körülményeiről és arról is, hogy mit gondolt akkor.

„Már elmúlt délután négy óra, amikor megláttam – mondta a lapnak az alpinista. – Nagyon lassan mozgott, de stabilan. Ekkor azonban már nagyon késő volt és még mindig nem érte el a déli csúcsot, ami azt jelentette, hogy hihetetlenül kockázatos volt a további mászás. Ráadásul az addig kedvező időjárási körülmények kezdtek rosszra fordulni, a szél erősödött, illetve elkezdett sötétedni.”

Saikaly hozzátette, hogy ő is oxigén nélkül mászott egy barátjával, de pont a körülmények miatt döntöttek úgy, hogy visszafordulnak. 

Biztos voltam benne, hogy rossz az időzítés és Szilárd az állapota miatt nem fog visszatérni. Tekintettel arra, hogy milyen lassan haladt, illetve a többi hátráltató tényezőre, nagyon kicsi volt a valószínűsége annak, hogy meg tudja járni az utat. Vissza kellett volna fordulnia

– magyarázta.

A mászó próbált beszélni Suhajda Szilárdhoz, de az nem válaszolt, így nem tudott mást tenni, mint szemmel tartani, ameddig lehetett. Saikaly akkor látta utoljára, amikor 20 méterre volt a déli csúcstól, utána a barátjával kellett foglalkoznia.

„Tragikus, ami történt. Véleményem szerint a rekordok hajszolása és a mászás nem éri meg, hogy kockáztassuk az életünket. Részvétemet küldöm a magyaroknak és Szilárd családjának” – összegezte.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top