nlc.hu
Szabadidő

Legyen újra időtlen a nyár! – Itt a nagy nyári bakancslista!

Legyen újra időtlen a nyár! – Itt a nagy nyári slow bakancslista!

Gyerekkorunkban még véget nem érőnek tűntek a nyarak, felnőttként viszont elrepülnek egy szempillantás alatt. Olyan rendhagyó programokat hoztunk, amelyek nem csak pénztárcabarátok, de megállítják egy kicsit az időt.

Biztos te is észrevetted már, hogy egy-egy nagyobb cél elérését követően az öröm legfeljebb pillanatnyi, még szinte fel se ocsúdsz belőle, máris újra vágyni kezdesz a következő kipipálandóra a listán. A pszichológusok ezt a jelenséget „hedonikus futópadnak” nevezik, ami annyit tesz: bármennyire is fantáziálsz egy újabb ruháról vagy egy elbűvölő nyaralásról, amint megkapod, még szebb ruhára, egzotikusabb úti célra vágysz. Pontosan ezért fontos, hogy időről időre foglalkozzunk kicsit azokkal a dolgokkal is, amelyeket élvezünk, amelyektől energikusabbnak, kipihentebbnek érezzük magunkat. A nyaralás fontos előnyökkel jár a stresszkezelés és az élettel való elégedettség szempontjából, de ha erre idén nincsen módunk, az sem baj: ha több hobbit és szórakozást illesztünk az életstílusunkba, az is jelentős eredményt hozhat.

A nyári bakancslista létrehozása segíthet ebben. Bár előfordulhat, hogy nem pipálod ki a listán szereplő összes elemet, ha néhányat megvalósítasz, minden bizonnyal elégedettebben és teljesebben telik ez a nyár, és az élmények pozitív irányban változtatják meg azt, aki vagy. Íme néhány tipp, ha nem tudod, hogyan kezdj hozzá!

Levendulaszedés

A „Szedd magad” akciók nyáron elképesztően népszerűek, mindegy, hogy gyümölcsről vagy épp levenduláról van szó. Ez utóbbi már csak azért is hálás növény, mert azokon a területeken is vígan elél hazánkban, ahol a gépesítés nehézsége, vagy a talaj minősége miatt nem lehet szántóföldi növényeket ültetni.  Akár régi, kipusztult szőlőültetvényeken, domboldalakon is lehet termeszteni, egy levendulamező pedig lássuk be; szemet gyönyörködtető.

Emellett ráadásul számos felhasználási módja létezik. A levendula-illóolajból többféle is van, a vadlevendula például nem nyugtat, hanem inkább frissít. Tehetjük édes és sós ételekbe is a virágzatát és a levelét, vajban főzve nagyon finom, gyógynövényes, fűszeres, kámforos, citrusos ízvilágot kap minden étel. Kevesen tudják, hogy a szőlőhöz és a borhoz hasonlóan egy-egy ültetvény kapcsán ugyanúgy beszélhetünk évjáratról: egészen más illóolajok születnek évjárattól, ültetvénytől függően. „Magyar termelőktől vásárolni palántát nemcsak a helyi termelők támogatása miatt fontos, hanem azért is, mert évek, évtizedek óta, szabadföldön állítják elő a szaporítóanyagot, ami biztosan jól fogja magát érezni ezen a klímán” – mondta el nekünk korábban Beh Mariann, aki komplett könyvet írt a levenduláról.

Levendula Perecseny határában

Kárpátalja legnagyobb levendulaültetvénye az ungvári járásban található Perecseny határában (Fotó: MTI/Nemes János)

Hol és mikor szedjünk? A levendulaszedés szezonja június közepétől július elejéig tart, de érdemes nem az utolsó pillanatra halasztanunk az aratást, mert gyorsan lerabolják a földeket. Több jeles helyszínen, Tihanyban, Szekszárdon, Mórahalmon, Zalaegerszegen és Tószegen is lehet levendulát szedni, de fontos, hogy indulás előtt nézzük meg jól az online frissítéseket a legfrissebb információkért, vagy egész egyszerűen hívjuk fel a címeken megadott telefonszámokat. A Csodahelyek.hu saját készítésű országos levendulatérképén pedig érdemes böngészni. Ha megtetszik egy-egy levendulás, érdemes rákeresni Google-ben az idei információkért (sok esetben tavalyi levendulaszedő események vannak megadva a levendulatérképen). A legtöbb helyen saját eszközzel lehet szüretelni, így metszőollót, kést, nagyobbacska, éles ollót kell vinni. Aratókosarat vagy aratótáskát adnak, ezért kell adott összeget fizetnünk. Kalapot, kendőt erősen javasolt felvenni a szedéshez, és krémmel védekezni a tűző nap ellen!

Szentjánosbogár-rajzás

A legkülönlegesebb nyáresti program kétségkívül a Szentjánosbogár-rajzásles, ami kiváló csajos-, randi-, családos program is lehet. Ezek a bogarak pont olyanok, mint a revütáncosok, csupán az esti show idejére borulnak fénybe. Nappal pont úgy néznek ki, mint egy „mezei” bogár, ráadásul a nőstények még egészen csúnyácskák is. A hímek és a nőstények is tudnak világítani, sőt előadásukkal már díjat is nyertek: a Magyar Rovartani Intézet 2015-ben a nagy szentjánosbogarat választotta az év rovarának. Az intézet a gesztussal jobban meg szerette volna ismertetni ezeket az aprócska állatokat a nagyérdeművel, már csak azért is, mert az UNESCO ezt az esztendőt a Fény Nemzetközi Évének kiáltotta ki. 

A mesebeli bogarak egyébként a biolumineszcencia nevű folyamat miatt világítanak: ehhez oxigénre, vízre, luciferinre és egy luciferáz nevű enzimre van szükség. Az apró állatkák képesek szabályozni a testükben az oxigénáramlást, így amikor világítani akarnak, azt eljuttatják a potrohukhoz, amiben így gyakorlatilag felgyullad a fény. Ez pedig nem jelent mást, mint felhívást keringőre.

Szentjánosbogár-rajzás

Szentjánosbogár-rajzás a felvidéki Sátorosbánya közelében (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hol és mikor nézzük? A szentjánosbogarak csak teljes sötétségben, hazánkban 20-21 óra után kapcsolják fel az égősort, és szigorú menetrend szerint, legfeljebb két órán át próbálnak így párt találni, hogy aztán szaporodhassanak. Június közepétől egészen július végéig számos helyen rajzanak. Magunk is útra kerekedhetünk, de akár egy vezetett szentjánosbogárlesre is benevezhetünk, többi között az Alcsúti Arborétumban, Szaporcán, Diósjenőn, Pakson, Pilisszentivánon, a Gerecsében, Eplényben vagy épp a Királyréten. Mivel csupán 1-2 órán tart a gyertyafényes bogárnász, érdemes időben elindulni a helyszínre, hogy 9 és 10 között az első sorból nézhessük a fényárban úszó, pajzán bogártáncot. A Bogármester oldalán kiválaszthatjuk a lakóhelyünkhöz legközelebb eső helyszínt.

Miért időtlen a nyár a gyerekeknek, és miért röppen el nekünk?

Mindannyian nap mint nap tapasztaljuk az idő relativitását: ha például várakozunk valakire, vagy egy unalmas feladatot hajtunk végre, csigalassúsággal telik, ha azonban kellemes élményben van részünk, csak úgy peregnek a percek. De vajon mitől rohan, vagy épp cammog az idő? Egy érdekes kutatásban Nádasdy Zoltán, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar habilitált egyetemi docense és kutatótársai, Sandra Stojić és a Mostari Egyetem munkatársa, Vanja Topić egy egyszerű, otthon is elvégezhető tesztet dolgoztak ki a kérdés megválaszolására. Egy eseménydús, illetve egy unalmas, ám egyforma hosszúságú videót mutattak óvodáskorú gyerekeknek, majd megkérdezték tőlük, melyiket találták hosszabbnak. A gyerekek több mint kétharmada azt válaszolta, hogy az eseménydús hosszabb volt. Ugyanez a teszt – ahogy az sejthető – felnőttek esetében épp fordítva sül elő: több mint háromnegyedük számára az unalmas filmrészlet tűnt hosszabbnak. Az időészlelés valamikor az óvodás- és a felnőttkor között átbillen, és ezt egy 9-10 éveseken végzett teszt is alátámasztotta; ők már hol így, hol úgy értékelték a filmek hosszúságát. A változás az agy érésének köszönhető, illetve annak a váltásnak, amely az iskolába kerülést követően lép életbe, hiszen a gyerekek ekkor ismerkednek meg először az órában mért idő fogalmával, és megtanulják, hogy az idő akkor is múlik, ha nem érzékelik, mert például alszanak. Mindez egy óvodás korú gyerek számára még nem világos.

Jógaórák a szabadban

Kinek van kedve egy zsúfolt, sötét teremben jógázni, vagy akár otthon gyakorolni, ha odakinn ragyog a nap? Ahogy jön a jó idő, egyre több jógatanár szervezi az óráját a zöldbe. Június 18-án a Napforduló Jógafesztiválon az ország legképzettebb jógaoktatói gyűlnek össze a Margitszigeten, hogy segítsenek kiválasztani, a jóga melyik változata a legmegfelelőbb számodra, legyen az hatha jóga, gerincjóga, iyengar jóga, ashtanga jóga vagy dinamikus jóga. De a Margitszigeten vasárnaponként, és sokszor hétköznap esténként is van jóga a Széchenyi Étterem közelében, a víztoronytól északi irányban.

Napforduló Jógafesztivál

Fotó: Napforduló Jógafesztivál Facebook

Közösségi kertészkedés

A nyár a kertészkedés ideje, de mi a helyzet akkor, ha nincs kertünk vagy balkonunk, ahol élhetnénk ennek a szenvedélyünknek? Búslakodásra semmi ok, az országban már számos közösségi kertészkedési lehetőség működik. A közösségi kertben való közreműködés a lélekre és a környezetre is pozitív hatással lehet, és nagyszerű módja annak, hogy megismerj másokat. A városi kertészek közösen dolgoznak a kerten, magot vetnek, ültetnek, és természetesen learatják munkájuk gyümölcsét. A Közösségikertek.hu szerint a közösségi kerteknek számos fajtája és meghatározása létezik a városi, külvárosi és vidéki változatoktól a veteményes-, dísz-, gyümölcsös- vagy tankertekig. A megvalósulás formája szerint léteznek tisztán a közösséghez tartozó vagy egyéni tulajdonban lévő parcellákból álló telkek, amelyek kialakíthatóak akár iskolák vagy kórházak udvarán, akár önkormányzati telkeken vagy használaton kívüli építési területen.

Hol kertészkedj? A Közösségikertek oldalán országos listát találsz azokról a kertekről, ahová még csatlakozhatsz, és hasznos információt találsz azokról a növényekről is, amelyek termeszthetők a kertekben.

Kajak, kenu, SUP

A kajakozás vagy a kenuzás rendkívüli jó módja a szív- és érrendszeri erőnlét és az izomtónus javításának. A tevékenység lehet megnyugtató, de élénkítő is, attól függően, hogyan szabjuk személyre az utazást! Ha már gyakorlott SUP-ozó vagy, elmehetsz egy éjszakai SUP-túrára is, amely során a Római-partról végig a kivilágított Budapesten keresztül egészen a Kopaszi-gátig evezhetsz.

Hol evezz? Bármilyen folyón, tavon, de ha nem vagy gyakorlott, érdemes szervezett túrákat keresned. A felsőgödi Duna-parti csónakház túráin bebarangolhatod a Duna-kanyart – akár négylábú barátoddal együtt, de részt vehetsz árvízi túrán is, és megismerheted a környék növény- és állatvilágát. Utóbbira még most érdemes benevezni.

Jóga SUP-on

A SOULnok csapat tagjai jógáznak az Alcsi Holt-Tiszán (Fotó: MTI / Bugány János)

Csillagnézés

Semmibe nem kerül, de mennyit ér egy ilyen program nyáron! Ez a nyugodt nyári tevékenység ihleteket, ötleteket adhat, miközben ellazítja testet. Az emberek évezredekkel ezelőtt is az eget kémlelték, hogy útmutatást és megnyugvást, valamint célt találjanak kutatva a saját létezésükben. Amióta képesek vagyunk gondolkodni, a csillagképek mindig is fontos szerepet játszottak az emberiség életében, olyannyira, hogy több mint 40 000 évre visszamenőleg találtak csillagmintákat ábrázoló sziklafestményeket. Amikor az ég tiszta és koromsötét, a csillagok pedig olyan fényesen ragyognak, hogy szó szerint elakadt a lélegzetünk, újra elönthet minket a csoda, az áhítat érzése, megérezve a tér és idő hatalmasságát. Mindez segíthet mindennapi aggodalmaink csökkentésében.

Hol nézz csillagokat? Mindenképp távolabb a városoktól, ahol kevesebb a fényszennyezés. Elmehetsz éjszakai távcsöves csillagnézésre is vagy csillagnéző túrára is Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében, de ha meghittebb élményre vágysz, látogass el a Zselici Csillagparkba, a bükki Csillagdába, a Hortobágyra vagy az Őrségbe.

Zselici Csillagpark

Fotó: Zselici Csillagpark

Legyél turista a saját városodban

És még költened sem kell sokat. Nem viccelünk; a saját városodtól is rengeteg élmény kaphatsz, ha egy napig kicsit más szemmel nézel rá. A város megismerésére a séta az egyik legjobb módszer, miközben rácsodálkozhatsz olyan részletekre, amelyeket észre sem vettél még a nagy rohanásban. Lehet konkrét úti célunk is, de ha kipróbálnánk a slow turizmust, elveszhetünk kicsit, és hagyhatjuk, hogy a pillanat vigyen oda, ahova épp mennünk kell.

Borkóstoló

A nagy kánikulában nincs is jobb kikapcsolódás (persze a vízi programokon kívül), mint felkeresni egy hűvös pincészetet, és bort kóstolni. A finom nedűket megízlelve felfedezhetjük, mi az, amit szeretünk, vagy egyszerűen élvezzük az illatokat, aromákat. Ha első borkóstolódra készülsz, igyekezz új borfajtákat kipróbálni, amelyeket korábban még soha nem kóstoltál. A pincészetekben szinte mindig kaphatóak palackok, így itt a lehetőség, hogy haza is vigyél valami kedvedre valót. Kóstolás közben mindig tartsd a borospoharat a száránál fogva. Minden egyes pohár kortynál légy figyelmes, kapcsold be az érzékszerveidet, és persze felelősségteljesen fogyassz. Milyen aromákra figyelj? A boroknak lehet citrusos, bogyós, gyümölcsfás gyümölcsös, trópusi gyümölcsös, aszalt gyümölcsös aromája, lehet többféle fűszerességük, virágos vagy földes ízjegyük.

Hol kóstolj?  A Borindex oldalán számtalan bortúrát, borkóstolót, pincészetet találhatsz, akár ár szerint is priorizálhatsz.

Borkostoló

Fotó: Getty Images

Digitális detox

Mikor voltál utoljára két órára a telefonod nélkül? A digitális detox során valós, offline interakciókat és programokat részesítünk előnyben, telefon nélkül, nehogy elterelődjön ezekről a figyelmünk.

A digitális eszközökről – legalábbis átmenetileg – lemondva az emberek elengedhetik a folyamatos kapcsolódásból fakadó stresszt. Az American Psychological Associations éves Stress in America felmérésében az amerikai felnőttek ötöde (körülbelül 18%) említette a technológiahasználatot, mint élete jelentős stresszforrását. Sokak számára az állandóan jelenlévő digitális kapcsolat, valamint az e-mailek, a közösségi média folyamatos ellenőrzésének kényszere okozza a technológiai stressz túlnyomó részét. Egy svédországi kutatók által végzett tanulmány megállapította, hogy a fiatal felnőttek intenzív technológiahasználata összefüggésbe hozható alvási problémákkal, depressziós tünetekkel és fokozott stressz-szinttel. A kimaradástól való félelem, más néven FOMO (Fear of Missing Out) is belehajszol minket a technológia-függőségbe, hiszen valahányszor meglátunk egy bejegyzést valaki más életéről, olyan érzésünk támadhat, mintha az életünk kevésbé lenne izgalmas, mint másoké, kimaradnánk valamiből. Ennek ellenszere a JOMO (Joy of Missing Out), amikor megtapasztaljuk a telefonnélküliség, az offline világ örömeit. A kutatások azt sugallják, hogy a közösségi média használatának napi körülbelül 30 percre való korlátozása jelentősen javíthatja a közérzetet, csökkentheti a magány és a depresszió tüneteit.

Hogyan méregtelenítsünk? Erdőfürdővel, erdőmerüléssel. Egyre több ilyen lehetőség van ma már itthon is, amely egészen más élményt nyújt, mint egy hagyományos túra. Nem a teljesítmény a cél, hanem a lelassulás, a természethez való kapcsolódás, és ennek részeként az öröm, a nyugalom megérzése. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban rendszeresen tartanak erdőmerüléseket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top