nlc.hu
Szabadidő

Kutyára mérgező ételek

6 dolog, amivel véletlenül megmérgezheted a kutyád

Az állatorvosok osztották meg mindazt a meglepő dolgot, amik veszélyesek lehetnek a kis kedvenceinkre.

Egy állatkórház dolgozói – elsősorban állatorvosok – osztották meg egy viral TikTok-videóban azoknak az emberi ételeknek a döbbenetes listáját, amit tilos kutyáknak adni. A több mint 75 millió megtekintést generáló posztban a kórház egyik alkalmazottja tette fel a körkérdést:

„Mondj egy dolgot, ami mérgező a kutyáknak!”

A válaszok pedig egészen meglepők voltak. Mutatjuk is őket.

@ucahteam

A few things that are toxic to dogs! Be sure to do research before giving your dog new foods and contact your veterinarian if they get into something they shouldn’t have. #fyp #vetmed #veterinary #rvt #va #veterinarian #toxicfoodsfordogs

♬ original sound – UCAH team 🐾

Ibuprofén

Az olyan nem szteroidos gyulladásgátló szerek, mint az ibuprofén vagy a paracetamol veszélyes lehet a kutyákra nézve. Bár az embereken remekül beválnak gyulladás és fájdalom kezelésére, a kutyáknak akár mérgező is lehet. Mégpedig az állat anyagcseréje miatt. Másképp dolgozza fel ugyanis a szervezete a gyógyszereket, az ibuprofén pedig káros hatással lehet a kis kedvenced béltraktusára, veséjére vagy májára.

Avokádó

Az avokádó pont olyan emberi étel, amit még véletlenül se adj a kutyusodnak. Az avokádó persint, egy gombaölő mérget tartalmaz, amely az emberre ugyan nem ártalmas (sőt: mellrák elleni szerként hatékonynak tűnik), de kutyáknál hányást és hasmenést okozhat.

Hagyma és fokhagyma

Bár fokhagymából általában nagyobb mennyiség kell, hogy a kutya szervezetébe jutva problémát okozzon, azért mégis érdemes kerülni. Főleg, mert egyes négylábúak érzékenyebbek rá a többieknél. De mind a fokhagyma, mind a hagyma elég komoly gondot jelenthet az állatnak, ha az megeszi. Miután mindkettő az alliumok családjába tartozik, és tioszulfátot tartalmaznak, ezért ezek az ételek károsíthatják a kis kedvenced vörös vérsejtjeit. (Ezek felelősek ugyebár a szervezet oxigénellátásáért.) A túl sok hagyma vagy fokhagyma elfogyasztásának következtében a kutyusod letargikus, gyenge lehet, vagy akár gyomor- és bélrendszeri problémák is felléphetnek.

Kutya

Illusztráció: Gary Yeowell/Getty Images

Szőlő

A szőlő az első számú tiltólistás étel. A szőlőhöz, mazsolához hasonló gyümölcsök ugyanis olyannyira mérgezők a kutyákra, hogy csupán egyetlen szem halálos lehet a számukra.

Csokoládé

Oké, ez az egyetlen a listán, ami talán nem olyan meglepő: az, hogy a csoki nem tesz jót a kutyusoknak, köztudott. A teobromin és koffein tartalmú édesség felgyorsíthatja az állat szívverését, illetve rossz hatással lehet az idegrendszerére is. A csokimérgezés tünetei 12 órán belül jelentkeznek, súlyossága pedig attól függ, mennyi csokoládét habzsolt be a kutya. Így előfordulhat hasmenés, hányás, nyugtalanság, megnövekedett vizelés, abnormális szívverés, rohamok. Idősebb vagy szívbeteg kutyáknál pedig akár halált is okozhat.

Rágógumi

Bármilyen xilit tartalmú étel kerülendő, de azért emeltük ki a cukormentes rágót, mert leggyakrabban arra asszociálunk, ha xilitről van szó. De az anyag akár szájhigiénés termékekben, és egyéb, különböző cukormentes ételekben is előfordulhat. A cukorpótló elfogyasztása megnövekedett inzulinszintet okoz a kutyusoknál, melynek következtében leesik a vércukorszintjük, ami hipoglikémiához vezethet. Sőt, akár még a máj is károsodhat a megnövekedett májenzimek következtében.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top