nlc.hu
Szabadidő

Tóth Kiara viselkedése a Hungarian GP-n

Kiakadt a teniszvilág a magyar teniszezőnő sportszerűtlen húzásán – frissítve!

Ellenfele inkább sírva feladta a meccset.

Felbőszítette a teniszvilágot Tóth Amarissa Kiara viselkedése a Budapesten rendezett, Hungarian Grand Prix versenyen. Egyöntetűen elítélték a tisztességtelen játékát a 250 ezer dollár (86 millió forint) összdíjazású salakpályás, női tenisztornán a Csang Suajjal vívott meccsén, amelyet sírva adott fel az első szettben a kínai játékos.

5-5-nél drámai helyzet robbant ki a meccsen. 15-15-ös állásnál egy vonalgyanús labdát a játékvezető Tóthnak adott meg, a vonalbíró szerint ugyanis kint volt. A kínai teniszező ezen kiakadt, ám hiába reklamált a játékvezetőnél, nem változtatott a döntésén. Két adogatás után egy újabb kritikus helyzet állt elő. Suaj ekkor ismét vitatta az ítéletet, és mielőtt leellenőriztethette volna a játékvezetővel a labda kérdéses nyomán – hiába kiabált az ellenfelének, hogy Várjon, hagyja ott a nyomot! – Tóth – mielőtt odaérhetett volna a bíró –, a lábával egyszerűen eltörölte a salakból.

A kínai alig akarta elhinni, mit csinált Tóth. Kérdésére, hogy miért tette ezt, a magyar teniszező a következőket válaszolta: „Azért, mert problémát okozol”.

Tóth Kiara

Tóth Kiara sportszerűtlen tette

Suaj – akit a közönség ekkor már kifütyült – pánikrohamra hivatkozva végül sírva feladta a meccset. A világranglistán 28., második helyen kiemelt ázsiai játékos könnyek között hagyta el a pályát. Tóth ezután magasba emelt kezekkel ünnepelte továbbjutását.

Több profi teniszező és teniszszakíró is elítélte a Twitteren a magyar játékos viselkedését, amit „undorítóként”, „tisztességtelenként” jellemeztek. Többek között Ellen Perez, ausztrál profi teniszező is posztolt a botrányos esetről: „Nos, ez egy gyors módja annak, hogy elveszítsd a tiszteletet a társaidtól”. Ajla Tomljanović, Daria Gavrilova, Daria Saville is a Twitteren „rohant ki” az általános felháborodást kiváltó meccs kapcsán. „Zéró tisztelet ennek a Tóth lánynak. NULLA! Annyira mérges vagyok. Nagyon sajnálom Shuajt. Tóth ugyan »megnyerte« ezt a pontot és »megnyerte« ezt a meccset is, de a hírnevének annyi” – posztolta Saville.

UPDATE (12:13)

Tóth Amarissa Kiara szerint első fordulós ellenfele, a kínai Csang Suaj „magát készítette ki” a tenisztornán. A 20 éves teniszező a Kossuth Rádiónak nyilatkozott az esetről. „Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt” – mondta.

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője azon a véleményen van, hogy a versenynek semmi köze a történtekhez, a versenyigazgatónak nincs semmilyen jogosítványa, beleszólása ebben helyzetben. „Ezer ilyen eset történik a világon. Ebben a helyzetben a székbíró a főszereplő, aki megítélte a pontot” – nyilatkozta az MTI-nek. Hozzátette: amikor Tóth Amarissa eltaposta a labda nyomát, a kínai csapatból többen bekiabáltak neki, tiszteletlennek nevezték, Csang Suaj pedig egy nézővel is összeveszett. Siklós megjegyezte: miután a kínai teniszező elvesztette a játékot, már a pályáról lejövet szólt az edzőjének, hogy nem folytatja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top