nlc.hu
Szabadidő

Budapesti tenisztorna: a WTA vizsgálja Tóth Amarissáék meccsét

Már a WTA vizsgálja a magyar teniszező botrányos meccsét

Rasszizmus miatt indult vizsgálat. Közben a magyar teniszező edzője azt hangoztatja, hogy manipulált videó miatt hurcolták meg Tóth Amarissát, és szó sincs arról, hogy sportszerűtlenül viselkedett volna.
Tóth Amerissa és Csang Suaj, f

Vizsgálat indul a magyar teniszező ügyében, a női versenyeket szervező WTA ugyanis ki akarja deríteni, hogy mi történt a Tóth Amarissa-Csang Suaj mérkőzésen – értesült az MTI. A szervezet a Twitter-oldalán azt közölte, hogy “a rasszizmus mindenféle megnyilvánulásával szemben zéró toleranciát alkalmaz” és megvizsgálja a budapesti tornán történt “szerencsétlen incidenst”.

Mint azt megírtuk, a keddi, első fordulós találkozót a világranglistán 28., második helyen kiemelt kínai játékos a könnyeivel küszködve feladta, a magyar teniszező viselkedésén pedig felbőszítette a teniszvilágot.

A botrányos végkifejlet előzménye az volt, hogy 5:5-ös állásnál Csang Suaj egy kereszt tenyerese után a vonalbíró outot ítélt, majd a székbíró is megerősítette ezt, Csang azonban továbbra is hevesen reklamált, mert meggyőződése szerint a labda a vonalon pattant. A pályára kérette a torna WTA-supervisorát (versenyfelügyelő) is, aki azonban közölte: nem az ő feladata megítélni, hogy a labda kint volt-e vagy sem. A játék folyt tovább, majd a következő labdamentet követően Tóth Amarissa – akinek ez volt az első főtáblás mérkőzése WTA-tornán – az ominózus nyomhoz sétált és a lábával eltüntette, ezt azonban ellenfele zokon vette.

A magyar játékos ugyan megnyerte a gémet – elvette Csang adogatását -, amellyel 6:5-re vezetett az első játszmában, riválisa azonban – akit láthatóan nagyon megviseltek a történtek – nem vállalta a folytatást.

Üzent az ellenfélnek

Tóth Amarissa nem érti, miért borult ki az ellenfele. Szerinte a kínai játékos “magának kereste a bajt”.

Úgy gondolom, hogy ő magát készítette ki. Nem értettem, hogy miért csinált ebből ekkora balhét, hogy a bíró döntését felül akarta bírálni. Nem értem, hogy miért nem fogadta el, de hát magának kereste a bajt” – nyilatkozta a meccs után.

Összevágott videók?

Siklós Erik, a torna kommunikációs vezetője szerint médiamanipulációról van szó, azaz az eset nem egészen úgy zajlott, mint ahogy a neten terjedő felvételeken látható. Mint a Telexnek elmondta, a videókon úgy tűnhet, mintha Tóth azonnal letörölné a nyomot, pedig a valóságban Csang panasza és a törlés között lement egy labdamenet, amit Csang megnyert, övé volt a pont.

Mint a portál megjegyzi, a rövidebb részleteket kínaiak kezdték el megosztani, és ez átkeretezte az esetet, ami nemcsak Tóth, hanem a magyar torna nemzetközi megítélésén is sokat rontott.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top