Szabadidő

Serena Williams nem hajlandó elhallgatni

A teniszcsillag, bár a wimbledoni döntőt elbukta, továbbra is kiáll a fontos társadalmi kérdésekért.

Most hétvégén zajlott a wimbledoni nyílt teniszbajnokság döntője, ahol a 23-szoros Grand Slam-győztes Serena Williamsnek nem sikerült beállítania Margaret Court ausztrál teniszező rekordját, mivel a végső összecsapásban alulmaradt a román Simona Haleppel szemben.

A sportoló ezúttal nem a bírókkal balhézott, mint a tavalyi U.S. Open döntőjét követően, ahol a japán Naomi Osaka győzte le, miután komolyabb szóváltásba keveredett a játékvezetővel. Williams a wimbledoni vereséget követő sajtótájékoztatón inkább arról beszélt, hogy vannak, akik el akarják érni, hogy ne foglalkozzon társadalmi kérdésekkel. Meglepő módon nem akárki üzente ezt a sportolónak, hanem az a Billie Jean King, aki 1973-ban a „Nemek csatája” elnevezésű gálameccsen kiállt Bobby Riggs ellen teniszezni, hogy bebizonyítsa, a nőknek is ugyanannyira helyük van a pályán, mint a férfiaknak.

Serena Williams nem hajlandó figyelmen kívül hagyni a fontos társadalmi kérdéseket (Fotó: Getty Images)

King most azt ajánlotta Serena Williamsnek, hogy ha meg akarja dönteni Court rekordját, akkor egy-másfél évig vonuljon vissza a „celebkedéstől”, és foglalkozzon a tenisszel. Williams a karrierje során rendszeresen kiállt olyan társadalmi kérdések mellett, mint a béregyenlőség, a szexizmus vagy épp a rasszizmus, de közreműködött például egy mellrák elleni kampányban is, amelyben félmeztelenül énekelt.

A teniszező a wimbledoni sajtótájékoztatón ennek megfelelően reagált Billie Jean King szavaira:

Az a nap, amikor abbahagyom majd az egyenlőségért folytatott harcomat, az a nap lesz, amikor eltemetnek

 – mondta szűkszavúan Serena Wiliams.

A teniszlegenda szavait később visszhangozta a jelenlegi világbajnok amerikai női labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Megan Rapinoe is, aki mostanság azzal került be a hírekbe, hogy félreérthetetlen szavakkal adta Donald Trump amerikai elnök tudtára, hogy győzelem esetén sem fog ellátogatni a Fehér Házba, hogy ezzel tiltakozzon az elnök politikája ellen.

„Tudjátok mit? Mindennap küzdeni fogok azért, hogy mindenki egyenlő béreket kapjon” – mondta Rapinoe. „Küzdeni fogok magamért, a csapatomért és minden egyes emberért, legyen férfi, nő, bevándorló, amerikai állampolgár, színes bőrű vagy bármi más. Ahogy a kiváló Serena Williams mondta: «halálom napjáig küzdeni fogok az egyenlő bérekért«.”

Karrierje során Serena Williamst számos támadás ért, amiért aktívan fellép a fenti társadalmi problémák ellen. A sportoló a pályán és azon kívül sem rejti véka alá a véleményét, ezért több esetben „hisztisnek” nevezték. Erre utalhatott Billie Jean King is, amikor azt mondta, Williamsnek vissza kéne vonulnia a közélettől, és csak a sportra kellene koncentrálnia.

Billie Jean King legendás meccséről film is készült A nemek harca címmel (Fotó: Getty Images)

„El kéne felejteni a Met-gálákat” – mondta King a BBC-nek adott nyilatkozatában. „És le kéne állni ezzel az őrültséggel, hogy egyszerre mindenben benne akar lenni.”

A most 75 éves King hozzátette, hogy ezt csak akkor tanácsolja Williamsnek, ha a célja a teniszrekordok megdöntése.

„Ha ő boldog azzal, ahol most van, akkor minden rendben” – tette hozzá a hetvenes években szintén a béregyenlőségért kardoskodó teniszező.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top