nlc.hu
Szabadidő

5 kihagyhatatlan múzeum a Balaton környékén

5 kihagyhatatlan múzeum a Balaton környékén

Ha a strandolós napokat ki szeretnénk egészíteni egyéb szórakoztató, de aktív programmal, akkor látogassunk el a Balatont körülvevő múzeumokba. Akár egyedül, akár kettesben, akár családdal is remek programban lehet részünk, ha betérünk a következő múzeumokba.

Nyáron a magyarok talán legnépszerűbb úti célja a Balaton. A magyar tenger mindig tele van strandolókkal, hiszen ki tudná visszautasítani a hűvös tó vizét. Amikor pedig nem a vízben vagyunk, akkor alkalmunk nyílhat a strandokon kiépített sportolási lehetőségek kipróbálására.

Balaton Múzeum – Keszthely

Ha gondolatban maradnánk mégis magánál a Balatonnál, és még többet szeretnénk megtudni róla, akkor ideális úti célunk a keszthelyi Balaton Múzeum. Nézzük végig az állandó kiállításukat, mely bemutatja a tó és környékének történetét. Azonban itt interaktív módon tudhatunk meg rengeteg mindent a helyről, ahol éppen töltjük vakációnkat. Számítógépek segítségével és különböző játékok és makettek segítségével válhatunk a tó tudósaivá.

A hatalmas akvárium segítségével megismerhetjük a tóban élő halfajokat is. Az akvárium különlegessége, hogy a víz alatti világon túl a föld alatti élővilágot is bemutatja nekünk.

Levendula Ház Látogatóközpont – Tihany

A tihanyi látogatóközpont interaktív kiállítása minden korosztály számára különleges élményt nyújt. Egészen az egykori vulkánoktól kezdve megismerhetjük a hely történetét, de középpontban természetesen a levendulatermesztés áll, ami Tihany ismert jellegzetessége.

A Belső-tó partján álló látogatóközpont a félsziget kialakulását mutatja be, kiegészítve azt sok-sok kisfilmmel a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkról és a levendula különböző termesztési módszereiről. A látogatást lezárhatjuk az ottani kávézóban egy finom levendulás kávét iszogatva, míg a gyerekek részt vesznek egy kézműves foglalkozáson.

Levendulacsokrok lefelé fordítva vannak felakasztva és átkötve.

Egy levendulacsokor is elég, hogy finom illat legyen az egész házban

József Attila Emlékmúzeum – Balatonszárszó

A múzeumnak helyet adó házban töltötte József Attila az utolsó napjait, miután orvosa ide irányította azzal a céllal, hogy testvérei körében folytassa aktív gyógyulását. Azonban a költőt folyamatosan gyötörték a kényszerképzetek, kishitűségtől szenvedett, és folyamatosan az öngyilkosság gondolata foglalkoztatta.

Ebből a házból indult arra a sétára József Attila, melyről többet nem tért vissza. A kiállítás a költő utolsó aktív időszakát mutatja be a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagát és magántulajdonban lévő dokumentumokat, fotókat, tárgyakat felhasználva.

Vitorlázeum vitorlásmúzeum – Balatonfüred

A Balaton egyik legnépszerűbb sportja a vitorlázás. Ezt a szenvedélyt állítja középpontba és mutatja be a balatonfüredi múzeum. A kiállításokon számítógépek és technikai eszközök segítségével láthatjuk a tó egykori nagy hírű hajóinak és hajósainak történetét.

A vitorlázás történetét látványos és interaktív módokon mutatják be, melyeket filmek és térképek egészítenek ki. Többek között szimulátoron kipróbálhatjuk, hogy milyen érzés a viharos Balatonon vitorlázni, lehet gyakorolni a kötélcsomózást és a vitorlafelvonást is.

Festetics-kastély – Keszthely

A kastély a 18. század közepétől Magyarország egyik legjelentősebb és legbefolyásosabb hercegi családjának volt az otthona. A Festetics család generáció mindig saját stílusuknak tetszően alakították át, változtatták a kastély kinézetét a barokk, a neobarokk és a rokokó stílusok jellegzetességeivel.

A család távozása után (1944) a gyűjtemény egy részét a magyar és a német katonák, valamint a helyi lakosság kifosztotta, elvitte eredeti helyszínéről. Azonban a mai kiállítás részét képező berendezési tárgyak megmenekültek, ezért az eredeti bútorokat láthatják a látogatók.

(Fotó: MTVA/Molnár-Bernáth László)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top