nlc.hu
Utazás

A csodás keszthelyi Festetics-kastély

A csodálatos keszthelyi Festetics-kastély, ami még a Netflix stábját is lenyűgözte

Nem hiába a Festetics-kastélyban forgatták a nagy költségvetésű Árnyék és csont (Shadow and Bone) című sorozatot, a kastély Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb látványossága.
Festetics-kastély, kastély,látványosság

Az már szinte köztudott, hogy a külföldi produkciós cégek imádnak Magyarországon forgatási helyszíneket keresni. A Festetics-kastély lett például a fő helyszíne a Netflix nagyköltségvetésű fantasy-sorozatának, amelyet szinte teljes egészében Magyarországon készített a streaming-szolgáltató. A Leigh Bardugo regényeiből készült Árnyék és csont (Shadow and Bone) című sorozat a 19. századi Oroszország ihlette környezetben játszódik, természetfeletti erőkkel is rendelkező szereplői a sötétség ura ellen küzdenek.

De most nem is a film a lényeg, hanem a csodálatos Festetics-kastély, amelyet érdemes nekünk is legalább egyszer meglátogatni.  Íme egy kis ízelítő:

Festetics-kastély, kastély,látványosság
Megnézem
Összes kép (5)

Mit lehet róla tudni?

  • Még a 18. század közepén kezdődött el az építése, ami jó sokáig tartott, csak az 1880-as években, nagyszabású átépítés és bővítés után nyerte el végleges formáját. Több kulturális eseménynek ad helyet, amelyek nagy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik, sőt, önálló kongresszusi központtal és színházzal is rendelkezik.
  • A keszthelyi Festetics-kastély méltán a magyarországi kastélyépítészet remeke. A kastélymúzeumban eredeti, korhű bútorokkal berendezett termekben sétálva átélhetjük, hogy milyenek lehettek a XVIII. és XIX. század főúri világának mindennapjai, elképzelhetjük a gálákat, partikat, amelyeken az ország krémje találkozott. Ha növényekre vágyunk, az angolpark egzotikus csodáival telezsúfolt pálmaházában sétálhatunk, a múzeumépületben pedig gazdag vadászati kiállítása mellett Közép-Európa legnagyobb vasútmodell kiállítását is megcsodálhatjuk.
  • Egy kis történelem: 
    A Festetics család a török elleni harcokban kitűnve, és persze a Habsburgokkal ápolt jó viszonynak köszönhetően hatalmas vagyonra tett szert, amelyből Festetics Kristóf 1739-ben megvásárolta a birtokot. Pár évet váratott a megépítése, a munkálatokat 1745-ben kezdték el. Festetics azonban nemcsak az impozáns épületre költött, hanem a környező falvakról is gondoskodott. Például templomokat építtetett, a keszthelyi templomnak pedig több harangot öntetett. A Georgikon alapítója építtette meg a könyvtári szárnyat is, és tette lehetővé, hogy a szakiskola hallgatói is használhassák. A könyvtár kulturális kincsek tárháza, amelyeket két évszázadon keresztül gyűjtötték össze a Festeticsek: magyar nyomtatványokat, és Európa legfontosabb nyomdáinak különlegességeit rejti. A könyvtár Rantz János György uradalmi építész tervei alapján készült, klasszicista tölgyfabútorai pedig Kerbl János keszthelyi asztalos keze munkájának köszönhető.
  • Végül a kastély mai formáját, ahogy azt már fentebb említettük, csak az 1880-as években, Festetics Tasziló idején kapta meg.  A berendezés Tasziló gróf feleségének, az angol Hamilton hercegnő hozományának köszönhető, így a keszthelyi kastély valóban európai színvonalúvá vált. A főúri család 1944-ig élt a kastélyban, ez idő alatt Kristóf és utódai számos új munkahelyet létesítettek a városban, érthető, hogy Keszthely városa a Nyugat-Dunántúl második legnépesebb települése lett.
  • Kristóf fia, III. Pál folytatta, amit apja elkezdett. Létrehozta Keszthely első elemi és középiskoláját, és a kastélyon is végeztetett átalakításokat. 

Kép: Getty Images

Csodálatos helyek Magyarországon

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top