nlc.hu
Család

Fantasztikus helyek Magyarországon

Tengerszem, mesebeli falu, sóhegy: fantasztikus helyek Magyarországon

Szeretnél valahová elvonulni, és közben a természeti látványosságokban gyönyörködni? Mutatunk neked néhány eldugott helyet Magyarországon.

A koronavírus-járvány alatt és főleg a hazai és nemzetközi utazási korlátozások miatt idén nyáron meglendült a belföldi turizmus, a magyarok elkezdték felfedezni a saját hazájuk szépségeit. Amiből azért akad bőven, elég ha csak a népszerűbb turistahelyeket nézzük, gondoljunk csak a Balaton gyöngyszemére, Tihanyra, vagy a Balaton-felvidéki tanúhegyekre, a kilenclyukú hídra, a Hortobágyon, a történelmi városunkra, Egerre, vagy a halászlé és a piros paprika szülővárosára, Szegedre.

A sort hosszan lehetne folytatni, hiszen számos, ismert természeti és történelmi látványosságunk akad, és akkor még nem beszéltünk azokról az eldugott helyekről, amikről a turisták nagy része nem is tud.

Apró falvak, kastélyok, tengerszemek, fantasztikus természeti képződmények, ráadásul elérhető távolságra, hiszen nem kell értük elhagyni az országhatárt, ráadásul a legtöbb egész évben látogatható. És mivel ezek a helyek nem túl ismertek, így attól sem kell félned, hogy nem tudod megtartani a biztonságos szociális távolságot.

1. Eldugott tengerszem: az Apci tó

Kezdjük a sort egy csodás, alig ismert bányatóval,  ami tökéletes nyári elvonuláshoz, pancsoláshoz, de azok sem fognak csalódni, akik túrázni szeretnének. Ráadásul télen sem nyújt utolsó látványt, így akár még a téli hónapokban is el lehet hozzá zarándokolni. Az Apci-tó A 21-es út mentén található a különleges a Széles-kő bányató részeként. Az egykori andezitbánya helyén több kisebb tó is született a sziklafalak ölelésében, ezek közül az egyik ez a megfogalmazhatatlan színekben pompázó kristálytiszta vizű bányató.

Itt találtok egy videót, ami azt is megmutatja, hogyan juttok el az eldugott csoda-helyre.

Apci tengerszem
Megnézem
Összes kép (3)

2. Téli séta egy csodás ösvényen:

Szintén kevés figyelmet kap, pedig számos szépséget tartogat Tata, más néven a vizek városa. Téli sétákhoz ajánljuk a Tatai Fényes tanösvényt, ami a Fényes fürdő 30 hektáros természetvédelmi területén található, nem kell mondani, csodálatos természeti környezetben. Az 1350 méter hosszan egy cölöpsétányon vezet az utunk, és összesen 18 állomáson ismerkedhetünk meg a karsztforrások világával.

Télen is gyönyörű látványt nyújt
Megnézem
Összes kép (3)

3. Mesebeli falu a hegyek között

Ha inkább a hegyek között szeretnénk elbújni, arra is mutatunk alternatívát. A Mátrában található Eger és Gyöngyös között két apró település, Sirok és Recsk. Utóbbiról valószínűleg neked sem egy turistalátványosság ugrik be, hiszen a településen az ’50-es években itt működött az ország egyik legnagyobb kényszermunkatábora. Ma már szerencsére csak a Nemzeti Emlékpark található a helyén, de mi nem is ezt ajánljuk, hanem a közelében található Siroki várat, amelyből remek kilátás nyílik mind a Bükkre, mind a Mátrára. Télen, nyáron fantasztikus a panorámája.

Télen is pazar látvány nyújt.
Megnézem
Összes kép (3)

4. Ha valami egészen különleges látványra vágysz

Akkor muszáj elmenned az egerszalóki sóhegyhez. Ez egy olyan ritka, páratlan szépségű geológiai képződmény, melyhez hasonlót maximum Törökországban, Pamukkáléban és az USA-ban, a Yellowstone Nemzeti Parkban láthatunk. Így néz ki:

5. Téli elvonuláshoz, relaxáláshoz

Ajánljuk Bükkszéket, a viszonylag érintetlen környezetben lévő mesefalut a Bükk-hegység nyugati felén, mely a Salvus gyógyvízre épült. A környező hegyvidéken számos csodás túraösvényt találunk, ha pedig szeretnénk a kiadós kirándulás után felmelegedni, azt is megtehetjük: a 2012-ben felújított és kibővített gyógy- és strandfürdő az ország egyik leghosszabb csúszdájával várja a látogatókat. A Bükkszéki strand kicsit visszavisz minket az időben, a boldog 80-as éveket idézi, persze mai infrastruktúra és szolgáltatások mellett. 

Bükkszék, mesebeli falu a hegyek között

Így néz ki madártávlatból Bükkszék, a mesebeli falu a hegyek között (Fotó: termalfurdo.hu)

Néhány téli tipp a hangulatos otthonhoz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top