Utazás

Ez Magyarország 10 legromantikusabb és legszebb falva

Ha utazás, kirándulás, akkor hajlamosak vagyunk inkább külföldi úti célokat belőni, pedig Magyarország is rengeteg csodás helyet és értéket rejt magában. Mutatunk is 10 gyönyörű és romantikus falvat, ami alátámasztja ezt az állításunkat.

1. Őriszentpéter avagy az Őrség fővárosa

Őriszentpétert először 1280-ban emlegették az írások, lakói szabad határőrök voltak. A 17. században a Batthyányak kezére került a terület. A falu a 18–19. században a szlovén többségű tótsági járás része volt. Az első világháború végén a szlovén politikai vezetők Őriszentpétert is szerették volna bevonni az autonóm Szlovenszka krajinába, azonban a trianoni békeszerződés nem csatolta a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz a települést.

Ez Magyarország 10 legromantikusabb és legszebb falva

2. Karcsa

Karcsa Borsod-Abaúj-Zemplén megye cigándi járásában található, a Bodrogköz legrégebbi települése, elsőként 1186-ban említik az írások, de már a honfoglalás előtt is lakott volt. A falu legnevezetesebb épülete az Árpád-kori templom, amely országos jelentőségű műemlék.

Fotó: Bódisz Attila/karcsa.hu
Fotó: Bódisz Attila/karcsa.hu

3. Velem

Velem Magyarország nyugati határánál, a Kőszegi-hegység lábánál fekszik. A falu nem mindennapi nevezetessége a műemlék malomépület. A kétkerekes malmot az 1568-as összeírás említi először. Egykoron négy malom működött a Szerdahelyi-patak mentén, közülük csak ez az egy maradt fenn.

Fotó: Tóth Péter/velem.hu
Fotó: Tóth Péter/velem.hu

4. Fertőrákos

Fertőrákos Győr-Moson Sopron megyében található. Történeti és művészeti emlékei révén kiemelkedik a legtöbb falu közül, és az egyetlen olyan magyar község, amelyet városfal övezett, és püspöki palotája is volt. A világörökség részét képező Fertő–Hanság Nemzeti Park egyik jelentős települése.

Fertőrákosi kőfejtő
Fertőrákosi kőfejtő

5. Döbrönte

Döbrönte Veszprém megyei község, ahol az egyik legnépszerűbb látnivaló Szarvaskő vára. Ezenkívül érdemes megnézni a Fájdalmas Szűz tiszteletére emelt klasszicista plébániatemplomot, amit 1815-ben építtetett a Somogyi család. Döbröntét körülöleli a Bakony, ezért kellemes túrák helyszíne is.

Döbröntei vár
Döbröntei vár

6. Hollókő

Hollókő Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség-listáján. A 17–18. században kialakított Nógrád megyei palóc falu a tradicionális építészet és a 20. századot megelőző falusi élet olyan páratlan példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Hollókő mindmáig élő, lakott település, hagyományőrző lakói pedig a legtöbb épületet most is rendeltetésszerűen használják.

Ez Magyarország 10 legromantikusabb és legszebb falva

7. Nyírbéltek

Nyírbéltek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. A település neve 1265-ben, V. István oklevelében tűnik fel először. A falu a 17. század végére már majdnem elnéptelenedett, így birtokosa, a Kállay család, görög katolikus ruszinokkal népesítette be. A beköltözések folytán vegyes származású és vallású népesség alakul ki. A ruszin etnikumú lakosság a 20. század elejére elmagyarosodott, de görög katolikus vallását megtartotta.

Ez Magyarország 10 legromantikusabb és legszebb falva

8. Mátraszentimre

Mátraszentimre a Mátra hegység, Felső-Mátra részén található, Magyarország legmagasabban fekvő települése. Az itt letelepülők üvegfúvással kezdtek el foglalkozni, amelyhez a környező erdők biztosították az alapanyagot. Ennek állít emléket a mátraszentimrei üveghuta. Ezenkívül a település nevezetességei a Szlovák Tájház, a Fallóskúti Szentkút és az Ágasvár.

Szlovák Tájház
Szlovák Tájház

9. Zebegény

A vasút és a Börzsöny találkozásánál található az egyik leghangulatosabb Duna-parti település, Zebegény. A festői szépségű falu templomát Kós Károly és Jánszky Béla tervezte. A templom komolyzenei hangversenyeknek is gyakran ad otthont. De Zebegénybe érdemes egy nagyobb kirándulást is szervezni, hiszen a Börzsöny és a Duna lélegzetelállító látványt nyújt.

Ez Magyarország 10 legromantikusabb és legszebb falva

10. Sukoró

Sukoró a Velencei-tó északi partján fekszik, a Velencei-hegység lábánál. A középkorban Sukoró Pákozd után a környék meghatározó települése. Első fennmaradt írásos említése 1632-ből származik. A település nevezetességei az Angelika-forrás, az Arborétum, a Néprajzi Ház.

Sukorói Néprajzi ház
Sukorói Néprajzi Ház

Forrás: wikipedia.hu

Olvass még több cikket magyar falvakról itt az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top