Otthon

21 rafinált fortély az otthonos kuckóért

Hogy milyen a pihentető otthon? Meghitt kuckó, ahova jó hazatérni egy fárasztó nap után, ahova elbújhatsz a világ elől, ahol relaxálhatsz, feltöltődhetsz vagy akár kedvedre szórakozhatsz. Megmutatjuk, hogyan hozd tető alá.

Nyugalomra mindenkinek szüksége van, hogy kipihenje a hétköznapok olykor nyomasztó fáradalmait. Mi lenne erre alkalmasabb hely, mint a saját otthonunk, ahová bármikor visszavonulhatunk, és ahol igazán önmagunk lehetünk? Ezért fontos, hogy a különböző helyiségek gyakorlati funkciójuk mellett kellemes és kényelmes élettérként szolgáljanak, ahol a család apraja-nagyja számára öröm a pihenés.

 A komfortos nappali


1.
Kényelmes kanapé – Az igazi, otthonos nappali olyan, amiben valóban élnek – ezt szem előtt tartva igyekezz kényelmes, barátságos, könnyen tisztítható bútorokat és lakástextileket választani! Mindenképpen legyen egy jó minőségű kanapé vagy kerevet, amelyen nemcsak üldögélni esik jól, hanem kényelmesen végig lehet rajta nyújtózni a délutáni szundi, avagy tévézés közbeni pihenés alkalmával.

21 rafinált fortély az otthonos kuckóért

2. Dohányzóasztal – A székek, a fotel és a kanapé mellett legyen kartávolságban egy szilárd felület, például egy aprócska asztal, amelyen kitűnően elfér az újság és egy csésze kávé.

3. Pihe-puha szőnyeg – Válassz puha, finom tapintású, ugyanakkor strapabíró szőnyeget akár több különböző méretben! Akkor igazán kényelmes egy szőnyeg, ha kedved támad leheveredni rá, és akár a földön fekve olvasgatni, vagy tévét nézni. Ugye, milyen hangulatos?

 
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA
 
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

 

4. Cserélhető huzatok – Hogy régi bútoraid ne csak kényelmesek, de csinosak is legyenek, öltöztesd őket vadiúj köntösbe! Készíts saját kezűleg – vagy varrass – ráhúzható, ráköthető, könnyen levehető és mosható huzatokat! Szintén hangulatos megoldás, és a hanyag elegancia hatását kelti, ha leteríted őket egy különleges kelmével.

5. Babzsák fotel és párnák – Ugyan ki ne szeretne a földön ülve beszélgetni és játszani, mint ahogy azt egykor gyerekként tette? Szerezz be egy-két babzsák fotelt, vagy helyezz a padlóra néhány nagyméretű ülőpárnát, és vendégeid kényelme máris garantált.

 A pihenés szentélye – a hálószoba


6.
Ágy – A háló központi bútordarabja egyértelműen az ágy, amelyből közel sem mindegy, hogy milyet viszel haza: a megfelelő pihenéshez elengedhetetlen a jó minőségű ágykeret és matrac. Bár ez gyakran nem olcsó, a nyugodt, kényelmes pihenés és a saját egészséged érdekében érdemes beruházni rá!

7. Ágytakaró és díszpárnák – Ha szeretsz nappal az ágyra heveredve olvasni, tanulni vagy tévézni, mindenképpen szerezz be egy strapabíró, kényelmes ágytakarót! Még kellemesebb fészket varázsolhatsz magadnak, ha feldobod néhány puha díszpárnával! A legjobb, ha különböző formájúak és méretűek, hogy mindig megtaláld az aktuális testhelyzetednek leginkább megfelelőt. Legyenek köztük pihe-puhák, mondjuk, tollpárnák, és olyanok is, amik megfelelően alátámasztják a nyakat.

21 rafinált fortély az otthonos kuckóért

8. Takaró, pléd – Az otthonosság érzetét még inkább fokozhatod, ha készenlétbe helyezel egy meleg takarót, amely lehet gyapjú, bársony, moher vagy akár zsenília. Ez amúgy a nappaliban, a kanapé környékén is jól jön.

9. Függöny – A hálóba mindig válassz jó minőségű sötétítőfüggönyt, amely a számodra megfelelő mennyiségű fényt engedi át. Segítségével egy pillanat alatt pihenésre hangolhatod a szobát.

 A praktikus konyha


10.
Bárpult, sarokpad – Fontos, hogy a konyha ne csak a főzés és az étkezés színtere legyen! Egy barátságos sarokpad, egy modern hatású bárpult vagy egy aprócska, kétszemélyes kávézóasztalka is elég ahhoz, hogy hívogató, vidám helyiséget teremtsünk, ahol lehet beszélgetni, kávézni, újságot olvasni, vagy akár dolgozni, tanulni. A konyha így máris a lakás központi helyiségeként funkcionál.

Fotó: Nosztalgia Home
Fotó: Nosztalgia Home

11. Székek – Válassz kényelmes étkezőszékeket, amelyeken a finom ebéd után jólesik még egy darabig ücsörögni. Így eléred, hogy az evést követően ne álljon fel mindenki egyből az asztaltól, hanem akár kezdetét veheti egy meghitt családi beszélgetés.

Fotó: Geli Bútor
Fotó: Geli Bútor

 

12. Dekorációk – Dekoráld bátran a konyhát is! Személyessé varázsolhatod néhány egyedi dísztárggyal, illetve olyan kincsekkel, amelyek sokat jelentenek számodra! A családi fényképek vagy a gyerekkorodban gyűjtött kagylók például bármely helyiségbe meghittséget csempésznek.

 A csábító fürdőszoba


21 rafinált fortély az otthonos kuckóért13. Kilépőszett és törülközők – A fürdőszobának olyan zugként kell funkcionálnia, amely a tisztálkodáson túlmenően a testi-lelki pihenést is tökéletesen szolgálja. Éppen ezért itt is szükség van hangulatos dekorációra és persze kényelemre. Szerezz be egy mutatós, puha és jó nedvszívó képességű kilépőszettet, valamint vele színben harmonizáló törülközőket!

14. Érdemes megfontolni a hálószobából nyíló, külön fürdőt, vagy akár egy zuhanyzót, kádat a szoba sarkába. Nagyon hangulatos megoldás.

15. Puff, fotel, újságtartó – Ha kellőképpen nagy a fürdőd, költöztess bele egy kényelmes fotelt, egy kerevetet vagy egy mutatós puffot. A lényeg, hogy az ülőbútor huzata mosható és cserélhető legyen. Mellé pedig állíts egy újságtartót a különböző magazinok számára.

16. Kád – A kád legyen kényelmes, és elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elnyújtózhass benne.

17. Zuhanyzó – A zuhanyból is válaszd a lehető legjobbat, amelyet megengedhetsz magadnak! Meglátod, nem bánod meg, hiszen igazi felüdülést nyújthat egy hosszú nap után.

 Még néhány kényelemvarázsló fortély


18.
Színek – Ha igazán kényelemorientált otthonra vágysz, válassz meleg, barátságos, pihentető színeket, például a barnát, a bézst vagy a pasztellzöldet!

19. Fények – A mesterséges fényforrásokat úgy alakítsd ki, hogy legyen lehetőség kevésbé erős hangulatvilágításra is. A só-, a láva- és a párologtatólámpák fénye nagyon pihentetően hat.

 
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA
 
Fotó: IKEA
Fotó: IKEA

 

20. Illatok – Szintén elősegíti a relaxációt, és kellemes légkört teremt, ha otthonodat egy nyugtató illat lengi körül, mint például a vanília vagy a levendula.

21. Drapéria – A finom esésű drapériák kényelmet és egyben királynői pompát közvetítenek. Használhatod őket térelválasztásra, beugrók elrejtésére, illetve akár nyílászáró nélküli ajtók, avagy boltívek díszítésére is.

Üzletlista:

• Nosztalgia Home, Max City – www.nosztalgia-home.hu »

• IKEA – www.ikea.hu »

• Geli Bútor – www.gelibutor.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top