nlc.hu
Szabadidő

Szigorúbb lesz az USA-vízummentesség

Szigorítja az USA a Magyarországról érkezők vízummentességét

Amerikának biztonsági aggályai merültek fel.
Amerika

Az Egyesült Államok augusztus 1-jén jelentősen korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét – írja a hvg.hu.

Minden magyart érint

Az amerikai vízummentességi program keretében a résztvevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár 90 napra vízum nélkül utazhatnak az USA-ba, ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük. Mától azonban a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége 2 évről 1 évre csökken, és az ESTA csak egyszeri használatra lesz érvényes.

Az amerikai nagykövetség indoklása szerint bűnözők és csalók is érvényes magyar útlevelet szerezhetnek az egyszerűsített honosítási program miatt.

Reagált a magyar tárca

A Belügyminisztérium közleményében a következőkkel magyarázta, miért éppen most szigorította az USA a vízummentességet: „Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét”.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top