nlc.hu
Szabadidő

Tíz szalakótafióka nevelkedik egy kiskunsági fészekben, ez igazi rekord

Világrekord a Felső-Kiskunságban: tíz szalakótafióka nevelkedik egy fészekben

Nem biztos, hogy a kicsiknek ugyanaz az anyukájuk.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Facebookon tette közzé, hogy július 7-én Lajosmizse határában egy költőodúban 10 szalakótafiókát találtak, ami bizony világrekordnak számít. 

Az MM Budapesti Helyi Csoportja minden évben ellenőrzi a fokozottan védett szalakóták számára a Felső-Kiskunságba is kihelyezett mesterséges odúkat. A faj jellemzően 3-5, ritkán 6 tojásos fészekaljakat rak, de időnként ennél nagyobb fészekaljaméretek is előfordulnak. A korábbi években volt már rekordot jelentő 9 fiókás fészek itt, és az ország más területén is, de az példa nélküli, hogy egy odúban 10 fióka nevelkedjen. 

 

VILÁGREKORD TÍZFIÓKÁS SZALAKÓTA-FÉSZEKALJ MAGYARORSZÁGON

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)…

Posted by MME – Magyar Madártani Egyesület on Tuesday, 1 August 2023

A szakemberek szerint valószínűleg az történt, hogy több tojó rakott tojásokat ugyanabba a fészekbe. Ezeknél a családoknál valószínűsíthető, hogy kettőnél több szülő etet, de ennek vizsgálatára nem volt lehetőségük. 

Szalakóták a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában

Szalakóták (Coracias garrulus), népies nevükön kékcsókák, a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2020. április 29-én. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

Mint írják, a szalakóta állománya hazánkban az 1980-as években összeomlott, mindössze 300-400 pár maradt csak. Szerencsére ez a szám azóta jelentősen nőtt, most már több mint 2500 pár él hazánkban, és a magyarországi szalakóta-állomány napjainkban a legnagyobb az Európai Unióban.

Mivel pusztai faj, a szalakóta jól alkalmazkodik az aszályos évekhez, mivel a fő táplálékbázisát képező rovarokat, köztük különösen a sáskákat ilyenkor is megtalálja. Ezt igazolja, hogy számuk a 2021-2022-ben tapasztalt szélsőséges években is emelkedett itthon, teszik hozzá. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top