nlc.hu
Szabadidő

Tippek kezdő kertészeknek

Saját kertről álmodozol? 8 egyszerű lépés kezdőknek

Kertészkedni szeretnénk, de nem tudjuk, hol kezdjük? Ez a 8 egyszerű lépés a kezdőknek szól, akik szeretnék megvalósítani álmaik kertjét.

Újak vagyunk a kertészkedésben? Szeretnénk saját kertet, de fogalmunk sincs, hogyan tervezzük meg és kezdjük el? Jó hírünk van! Cikkünkből kiderül, hogy mely lépéseket kell követnünk ahhoz, hogy álmaink kertjeit gondozhassuk.

Anyuka gyerekeivel gondoskodik a kertről.

Bevonhatjuk a család minden tagját a kertészkedésbe

A kertészkedés egyszerre szórakoztató és kifizetődő. Munka közben kikapcsol az agyunk, kizárhatjuk a külvilágot és a természetre hangolódhatunk. Kevés olyan felemelő érzés van, mint amikor az általunk termelt zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatjuk (és valószínűleg sokkal finomabb is, mint a boltban vásárolt).

Ijesztő lehet belevágni egy ekkora projektbe, azonban ígérjük, hogy kifizetődő lesz. A kezdeti tanácstalanságot könnyen áthidalhatjuk az alábbi 8 egyszerű lépéssel.

1. Válasszuk ki a megfelelő helyszínt

A helyválasztás kulcsfontosságú. Olyan helyet kell keresnünk, ahol az ágyások kényelmesen elférhetnek és elegendő napfényt kaphatnak. Lehet, hogy a hátsó fészer mögött a legnaposabb, mégsem ez lesz a tökéletes helyszín. Arra is figyelnünk kell, hogy kertünk folyamatosan szem előtt legyen, különben megfeledkezhetünk róla.

Ideális esetben ez a hely kapjon minél több reggeli napfényt. Keressünk mindenképpen olyan helyet, ahol napi 6-8 órán át süt a nap. Természetesen nem gond, ha több időn keresztül éri napfény. Ennek függvényében figyeljünk arra, hogy kertünk elegendő vizet kapjon. Mindig legyen a közelben vízforrás (ezzel leginkább saját dolgunkat könnyítjük meg).

2. Magaságyás készítése

Eleinte kezdjük kicsiben, mert utólag még bármikor kiegészíthetjük. Egy 1×2 méter magasított ágyás jó kiindulási pont, és törekedjünk 30–40 centiméter mélységre. Tartsuk szem előtt, hogy mindig el tudjuk érni az ágyás közepét anélkül, hogy be kellene lépnünk. Idővel, amikor már tapasztaltabbak leszünk, készíthetünk sokkal több és nagyobb ágyásokat.

Az alábbi videó segít elkerülni a leggyakoribb hibákat, amelyeket magaságyás készítésekor elkövethetünk.

3. Állítsunk fel automata öntözőrendszert

A palánták megfelelő öntözéséhez optimális lehet felállítani egy automata öntözőrendszert. Lehet ez nagyon egyszerű is, elemmel működő időzítő, amely csatlakoztatva van egy tömlőcsőhöz. A fiatal palántákat és magokat eleinte öntözzük kézzel. Természetesen nem kötelező automata öntözőrendszert készíteni, azonban bizonyítottan megkönnyíti a dolgunk.

4. Talaj az ágyásban

A magasított ágyások előnye, hogy nem a meglévő talajt használja. Amint elkészítettük a tökéletes földkeveréket, tegyük is bele az ágyásba. Valószínűleg ez az egyszeri költség lesz a legdrágább befektetésünk.

A földkeverékhez használjunk egyenlő arányban:

  • komposztot – használjunk többféle márkát, vagy készítsünk sajátot
  • tőzegmohát – könnyebbé teszi a talajt és ez segít a vízvisszatartásban
  • vermikulitot (szivacsos állagú pelyhek és szemcsék) – ez is segít a vízmegtartásban és engedi lélegezni a talajt

Mennyi földre lesz szükség?

Ezt elsősorban a magaságyás térfogata határozza meg. Az 1×2 méter területű és 30 centiméter mélységű ágyáshoz 600 liter földkeverékre lesz szükség. Minden alkalommal, amikor valami újat ültetünk el, adjunk friss komposztot a talajhoz.

A jövőben fontos lesz, hogy minden évben végezzünk talajvizsgálatot. Ezáltal meghatározható, hogy mennyire egészséges a talaj. 

5. Találjunk útmutatót

A sikeres kertészkedés titka a megfelelő időzítés. Egy útmutató segíthet abban, hogy mikor mit ültessünk és hogyan. Ehhez keressünk olyan könyveket, magazinokat és cikkeket, amelyek a mi térségünkre vonatkoznak.

6. Ültessünk olyat, amit szeretünk

Fiatal nő gondozza palántáit.

Az otthon nevelt palánták növelhetik sikerélményünk

Szívesebben gondozzuk azokat a zöldségeket, amelyeket szívesen fogyasztunk. Olvassunk utána a kívánt zöldségeknek, hogy tisztában legyünk a termesztési körülményekkel, az ültetés és betakarítás időpontjával.

  • A következő zöldségeket a legjobb magból elvetni: gyökérnövények (sárgarépa, fehérrépa, retek stb.), borsó, bab, kukorica, tök, dinnye, uborka.
  • Paradicsomot, paprikát és kelbimbót legjobb palántaként elültetni.
  • Néhány zöldség mindkét esetben sikeresen termeszthető: brokkoli, káposzta, karfiol, fejes saláta, kelkáposzta, spenót.

Az alábbi videó segít elkészíteni saját palántáinkat, de piacon vagy boltban is megvásárolhatjuk őket.

7. Töltsünk időt kertünkben mindennap

Tegyünk minden reggel rövid sétát a kertünkben, lehetőleg akkor, amikor az öntözőrendszer működik. Vizsgáljuk meg, hogy minden rendben van-e, szépen érik-e a termés. A felfedezett problémákat azonnal orvosoljuk, ameddig még nem hatalmasodnak el.

Figyeljünk a kártevőkre, betegségekre, öntözési gondokra. Ha időben észrevesszük a zavaró tényezőket, akkor időben megakadályozhatjuk a katasztrófákat. Ne engedjük, hogy néhány kellemetlenség meghátrálásra kényszerítsen. Találjunk örömöt a sikerekben és tanuljunk a kudarcokból.

Guggoló nő kertészkedik.

Figyeljük kertünk fejlődését

8. Élvezzük munkánk gyümölcsét!

Szedjük le gyakran és még fiatalon a megtermesztett zöldségeket. Használjuk fel kertünkben nevelt kincseinket, élvezzük ki munkánk örömét. Próbáljunk ki új recepteket, építsük be családunk életébe a természetesen termesztett zöldségek fogyasztását. Nemcsak egészségesebbek, hanem még finomabbak is!

(Forrás: Growing in the Garden, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top