nlc.hu
Szabadidő

Fesztiválétel kempingezőknek

Drága a fesztiválkaja? Ezt ehetik olcsón a kempingezők

Itt a fesztiválszezon és nem akarunk vagyonokat költeni a benti kajákra? Mutatjuk, hogy mit ehetünk, ha sátorral megyünk fesztiválozni.

Fesztiválra készülődni nem kis feladat. Figyelni kell arra, hogy legyen nálunk minden, ami ahhoz kell, hogy gond nélkül szórakozhassunk, főleg akkor, ha sátorral megyünk. Mivel a fesztivál területére nem vihetünk be ám akármit, ezért nem számíthatunk sima kempingezésre. A legégetőbb kérdés mégis az, hogy mit fogunk enni az alatt a pár nap alatt.

Mini gáztűzhely körül étkező kempingezők.

Amit kempingezésre vihetünk, azt nem biztos, hogy fesztiválra is

Az lenne az ideális, ha vihetnénk magunkkal hűtőtáskát, mert akkor több élelmiszer közül választhatnánk. Érdemes először megnézni a fesztivál szabályzatát, hogy be lehet-e vinni ilyesmit a kempingzónába. Amennyiben nem, akkor sem kell megijedni! Megmutatjuk, hogy milyen ételeket vihetünk fesztiválra, ha nem szeretnénk egy vagyont költeni bent ételre. A kígyózó sorokról ne is beszéljünk!

Mit ehetünk főzés nélkül?

Az első pár napot még átvészelhetjük az otthonról hozott szendvicsekkel, de utána már nem ajánlatos. A chipsek, ropik és egyéb nasik átmenetileg enyhítik az éhséget, azonban nem fogunk jóllakni velük. Na de mi mást vigyünk?

A kenyér mindig jó választás, főleg a zacskóba csomagolt toast kenyerek. Ezek a pékáruk otthon is jobban bírják, mint a szokványos kenyerek, tovább elállnak és nem száradnak meg. Amennyiben nem szeretnénk kenyeret fogyasztani, akkor helyettesíthetjük puffasztottrizs-korongokkal, extrudált kenyérrel, lapkenyérrel, akár tortilla lapokkal.

Reggeliző emberek finomságokkal megrakott kültéri asztal körül.

Kenyeret bármivel kombinálhatunk

Hogy ne együk magában, több választásunk is van, amit rákenhetünk:

  • lekvár (pár napig kibírja hűtő nélkül)
  • mogyoróvaj
  • csokikrém
  • méz
  • konzerv májkrém (felbontásig nincs szükség hűtőre, ezért azt javasoljuk, hogy egy étkezéssel fogyasszuk el a konzerv tartalmát)

Ételek, amelyeket nem kell hűtőben tartani

Nem kell lemondanunk a sajtról kempingezés miatt. Hűtőszekrény nélkül is vígan kibírja. Mindössze annyit kell tennünk, hogy ne hagyjuk a sajtot a napon, mert így ragacsos káosz lesz. A sajttömböket csomagolhatjuk celofánba, akár kis zacskóba, és tároljuk hűvös helyen.

Persze a sátorra szinte csak az éj leple alatt hivatkozhatunk hűvös helyként. Próbáljunk meg minél árnyékosabb helyen sátrat verni. Így sem garantálja a megfelelő hűtést, ezért ne bízzunk meg vakon a romlandó ételek szavatosságában. Ha valami gyanús színű, szagú vagy állagú, akkor inkább ne fogyasszuk el.

Szükségünk van sürgősségi uzsonnára? A müzliszeletek tökéletes megoldást jelentenek erre az esetre (de máskor is). A zabbal, dióval, magvakkal, szárított gyümölcsökkel és csokoládéval teli müzliszeletek tökéletes energiaforrások. Nem kell őket hűteni, és több szelet is elférhet a táskánkban vagy övtáskánkban.

Sokféle müzliszelet fehér háttér előtt.

Müzliszelet, ha gyors nasira vágyunk

Ne feledkezzünk meg bulizás közben sem a fehérjebevitelről, gondoskodjunk róla, hogy legyenek nálunk magvak és diófélék. Vigyünk magunkkal napraforgómagot, chia magot, tökmagot, kesudiót, mandulamagot esetleg fenyőmagot. Ezek ráadásul tele vannak ásványi anyagokkal. A magvakat könnyű tárolni és sokáig eltarthatók. Mivel a páratartalom és a meleg lerövidíti a magok eltarthatóságát, fontos, hogy a magokat légmentesen záródó tartályban, hűvös, sötét és száraz helyen tároljuk.

A konzerv az aduász

Konzervek közé nyúló kéz.

A konzerv mindig jó megoldás, ha nincs hűtőnk

A babkonzerv sokáig eláll hűtő nélkül is. Amennyiben elfogyasztjuk bontás után a konzerv tartalmát, addig frissen élvezhetjük.

Vihetünk akár hummuszkonzervet is! A hummusz egészséges és társíthatjuk tortilla chipsekkel, pitával, kekszekkel, sárgaréparudakkal, de még a szendvicseket is feldobja. Felbontásig ezt sem szükséges hűtőben tárolni.

A konzervek mind elállnak hűtőszekrény nélkül, ezért vigyünk magunkkal olyanokat, amelyeket szívesen fogyasztunk és nem okoz gondot, ha bontás után mind meg kell ennünk.

Gyümölcsök

Kempingező fiatalok dinnyét esznek.

Ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről és zöldségekről sem

Otthon a friss gyümölcsöket elsősorban a hűtőszekrényben tárolják, hogy meghosszabbítsák eltarthatóságukat. Azonban attól, hogy úgy döntünk, hogy a gyümölcsöket a hűtőszekrényben tároljuk, az nem jelenti azt, hogy nem élnek túl a hűtőszekrényen kívül.

Friss alma, narancs, kivi, mangó, görögdinnye, ananász fogyasztható hűtő nélkül. Csak győződjünk meg róla, hogy a lehető leghamarabb elfogyasztjuk, miután felszeleteltük őket. Választhatunk konzerv- vagy szárított gyümölcsöket is.

Zöldségek

Pont úgy, mint a gyümölcsök, a zöldségek is fogyaszthatók anélkül, hogy hűtőszekrényben tárolnánk őket. Egyszerűen csak papírzacskóban kell tartanunk a zöldségeket, hogy meghosszabbítsuk élettartamukat.

Használjunk légmentesen záródó edényeket a zöldségek tárolására, hacsak nem szükséges levegőztetni. Helyettesítsük a káposztát salátával, mert tovább tart. Ha nem szeretnénk friss zöldséget csomagolni, választhatjuk helyette a zöldségkonzervet.

 

@frankedour Tips & tricks for falls festival packing 💕 comment yours to help save a fellow festival goer! hope this helps get u prepared (especially for those who are camping & wanting to bring ur own snacks and breakfast) btw this is ofc not a full packing list… you still have to bring underwear… toothbrush… deodorant… and a thousand other things… good luck!! #festivalseason #fallsfestival2022 #festivaltips #packingtips #newindiemusic2022 #advice ♬ OLIVER TOWN - franke dour

Tippek az élelmiszerek frissen tartásához

Bár ezek az élelmiszerek túlélnek hűtőszekrény nélkül is, elengedhetetlenek a megfelelő intézkedések annak érdekében, hogy frissek maradjanak.

  • Tartsuk az ételt árnyékban. A legtöbb élelmiszer nem éli túl a közvetlen napfényt, ezért létfontosságú, hogy minden szükséges napvédelmet megkapjanak.
  • Ellenőrizzük rendszeresen, milyen állapotban vannak az élelmiszerek. 
  • Bár sok élelmiszerhez nincs szükség hűtőszekrényre, ne feledjük, hogy miután kibontottuk a csomagolást, már nem állnak el többet hűtő nélkül. Pazarlás elkerülése érdekében tervezzünk meg minden étkezést, vásároljunk kisebb csomagokat. Amit megbontunk, egyből fogyasszunk is el.

(Forrás: Tuff Stuff, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top