nlc.hu
Szabadidő

Sziget Fesztivál zajszint mérése

Megmérték, mennyire lesz hangos a Sziget – íme az eredmény!

A fesztivál első napja előtti éjszaka hangpróbát tartottak több kerületben.

A szerdán késő este a 3. kerületben eddig lefolytatott mérések azt mutatták, hogy az előírásoknak megfelelő, a határértéken belüli a Sziget fesztivál zajszintje – számolt be Kádár Tamás, a rendezvény főszervezője.

Sziget

Érkeznek a fesztiválozók a Szigetre – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Óbudán két helyen végeztek mérést: a Fő téren és a Búza utcában, a Kaszásdűlői lakótelepen, amely a sok éves tapasztalatok alapján a leginkább kitett a Sziget zajának. “A mérések úgy zajlanak, hogy egyesével beindítjuk a fesztivál színpadait, majd egyszerre is megszólaltatjuk őket, közben pedig folyamatosan mérjük, hogy átlépjük-e valamelyik ponton a határértéket. Az időjárási tényezők, így a szélirány vagy az eső egyaránt befolyásolják a hang terjedését” – magyarázta Kádár.

Az éjszaka folyamán a 13. és a 4. kerületben folytatják a mérést. “A Hajógyári-szigettel szomszédos mindhárom kerületben állandó zajmérőt is kihelyezünk, a fesztivál ideje alatt szúrópróbaszerűen is mérünk, emellett lakossági bejelentésre is kimegyünk ellenőrzést végezni, ha erre igény van” – jegyezte meg a főszervező.

Sziget

A Sziget  fesztivál Nagyszínpadja – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A megengedett zajszint a vonatkozó szabályozás alapján 23 óráig 65, utána 55 decibel. Az Óbudán lefolytatott méréseken jelen volt Kiss László polgármester, valamint a helyi önkormányzat hatósági osztályvezetője, a 13. kerületben pedig a környezetvédelmi osztály képviselője volt ott a mérésen.  Mint mondja, a hangosítás technológiája évről-évre fejlődik, a fesztiválnak egyre könnyebb betartani a határértékeket. Az úgynevezett cardioid subok lehetővé teszik a sokpontos hangosítást, irányítani lehet a hangzást, így a zajszint a színpad környékére tud koncentrálódni.

Az idén 30 éves Sziget fesztivál ma kezdődik.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top