nlc.hu
Szabadidő

Billie Eilish koncertje a Sziget Fesztiválon

„Hol táncoltunk és nevettünk, hol pedig sírtunk” – Ásítozó tekintetek és véget nem érő tombolás Billie Eilish szigetes koncertjén

Kiemelt figyelmet kapott a Sziget Fesztivál utolsó napja, hiszen a Magyarországra először látogató Billie Eilish koncertjétől mindenki lázban égett. Az előadást egyszerre jellemezték ásító tekintetek, továbbá véget nem érő tombolás. A rajongókat még a helyszínen megkérdeztük arról, hogy milyen érzésekkel/élményekkel zárták az estét.

Már a tavalyi évben is nagyot robbant a hír, miszerint Billie Eilish lesz a 2023-as Sziget Fesztivál utolsó napjának sztárvendége. A mindössze 21 éves, Oscar-díjas, hétszeres Grammy-díjas, továbbá Golden Globe-díjas énekesnő kétségtelenül uralja popszakmát és rendkívüli népszerűségnek örvend. Ezt jól tükrözi az is, hogy a tavalyi évben Kádár Tamás, a Sziget főszervezője elárulta, miszerint az egész fesztivál időpontját eltolták azért, hogy az énekesnő biztosan a nagyszínpadra állhasson. Billie korábban még nem járt Magyarországon (amit a koncert közben is megemlített) éppen ezért nagy dobásnak bizonyult a fellépése. Így a Sziget utolsó napja kapta a legnagyobb figyelmet, hiszen mindenki izgatottan várta, hogy élőben is megpillanthassa, nem utolsó sorban pedig tátott szájjal hallgassa kedvenc dalait. 

Ásítozó tekintetek és véget nem érő tombolás

A fesztivál utolsó napjára mentem ki, így egyértelmű volt, hogy bizony ezt a koncertet nem hagyhatom ki. Másokhoz hasonlóan teljesen be voltam sózva, hiszen lássuk be, mindig hatalmas extázissal tölti el az embert az, ha valakit először láthat élőben fellépni. Az érkezést nem vittem túlzásba, a koncert előtt pusztán fél órával érkeztem meg a nagyszínpadhoz, amely még így is azt a benyomást keltette, mintha elkéstem volna. Hatalmas tömeg gyűlt össze, aminek még a végére is alig láttam el, de végül sikerült kiválasztani az ideálisnak tűnő helyet. Nem sokkal később elsötétültek a fények, majd Billie Eilish a tőle megszokott látványos belépővel üdvözölte a közönséget. Nem csoda, hogy a közönség szinte tombolt. 

Billie megjelenését nem vitte túlzásba, hiszen sapkában, egy amerikai focimezben, illetve egy sortban lépett színpadra, így a tehetsége mellett vélhetően a maga egyszerűségének is köszönhető, hogy szeretik, illetve azonosulni tudnak vele az emberek. 

Billie Eilish a Sziget Fesztiválon

Billie Eilish a Sziget Fesztiválon (Fotó: Joseph Okpako/Getty Images)

A koncert elején a bury a friend című dala csendült fel, amivel már rögtön belopta magát az emberek szívébe, hiszen mindenki egyszerre kántálta a dalszöveget.

A közönség lelkesedéséből és elfogultságából is fakadhat, hogy az elején még szinte mindenki ujjongásban és üdvrivalgásban tört ki, majd a közel másfél órás előadás közepén valami érezhetően megváltozott.

Magamon is észleltem, továbbá a környezetemben is arra lettem figyelmes, hogy egyre több ásítozó tekintettel találkozom. Számomra kissé élvezhetetlenné vált, hogy néhány számnál elég feltűnően használta a félplaybacket. A koncert feléhez közeledve inkább a lassabb számai kerültek előtérbe (persze, aki követi Billie munkásságát tudhatja, hogy nem azokra a tipikus tombolós dalokra kell számítani), majd nem sokkal később a testvére, Finneast kísérte egy gitár segítségével. 

Az előadás közben azért voltak bravúrosabb megmozdulásai, amivel újra rabul ejtette a közönséget. A nézők teljes üdvrivalgásban törtek ki, amikor a semmiből egy spárgát nyomott a színpadon, továbbá a dalok között is igyekezett némi értéket közvetíteni a rajongói felé. Az igazi bulihangulat egyértelműen a Happier Than Ever, illetve a Bad Guy felcsendülésével tért vissza. A közönségben hallani is lehetett, miszerint ennek a két számnak a lejátszása nélkül nem érhet véget az este. 

Love is in the air

Annak ellenére, hogy a koncert végén vegyes érzelmekkel vághattam neki az estének, kíváncsi voltam, hogy vajon a többi nézőnek milyen tapasztalatai, illetve elvárásai voltak a koncerttel kapcsolatban, továbbá abból mi valósult meg, így közvetlenül a fellépés után kérdezősködtem egy kicsit.

Billie Eilish a Sziget Fesztiválon

Billie Eilish a Sziget Fesztiválon (Fotó: Joseph Okpako/Getty Images)

Nagyon érzelmes volt, de a szó legjobb értelmében. Nagyon jól éreztük magunkat, hol táncoltunk és nevettünk, hol pedig sírtunk. Amikor Billie énekel, érezhető, hogy a szeretet ott van a levegőben

– nyilatkozta egy lány, aki Ausztriából érkezett, hogy láthassa az énekesnőt.

Többen is azt mondták, hogy pozitív élményekkel távoznak a koncertről, a legtöbben pedig arról számoltak be, miszerint nem egy könnycseppet ejtettek el a koncert alatt, netalán tanúja voltak annak, hogy mellettük végigzokogta egy másik fesztiválozó a másfél órás előadást. 

Szerencsére sikerült előrekerülnünk, ami kicsit meglepő volt ahhoz képest, hogy szaladtunk idefelé, viszont maga koncert mindkettőnket megríkatott. A számok alatt nagyon könnyű volt barátkozni is, például egy lány folyamatosan minket ölelgetett, úgyhogy egyértelműen van egy közösségépítő ereje is

– mesélte egy másik fesztiválozó.

Az interjúalanyaim többsége a Happier Than Ever című számot emelte ki. Véleményük szerint ennek a dalnak az előadásmódja sikerült a legjobban. 

„Nekem nem volt elvárásom. Lesz ami lesz alapon jöttem el, de imádtam minden percét. Nekem a vége tetszett a legjobban, hiszen nagyon vártam az utolsó dalt, a Bad Guyt” – mesélte Fruzsi, aki azt is elárulta, hogy kifejezetten az énekesnő miatt ment ki a fesztiválra, továbbá hozzátette azt is, miszerint annyira elérzékenyült, hogy rengeteget sírt a koncert alatt. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top