nlc.hu
Szabadidő

Hazánkban is megjelent az óriás imádkozó sáska

Még nem tudni, kártékony-e a hazánkban is megjelent ázsiai imádkozó sáska

A golyóstoll nagyságú ízeltlábú Szegeden már az utcán is szembejön.
Szegeden az utcán is szembe jöhet az óriási imádkozó sáska.

Az óriás ázsiai imádkozó sáska (Hireodula tenuidentata) eredetileg Délkelet-Ázsiában és a Fekete-tenger keleti partvidékén honos, ám az utóbbi években hazánkban is megtelepedett: egyelőre főleg a dél-alföldi régióban látták a rovart, de Budapesten is feltűnt már belőle néhány példány – írja hosszú cikkében a Telex.

A lap szerint az inváziós ízeltlábú a globalizációnak és az emberi tevékenységnek köszönhetően jelent meg hazánkban is: az óriás imádkozó sáskához hasonló, behurcolt fajokkal a legnagyobb baj, hogy természetes ellenség hiányában akár korlátlanul is szaporodhatnak és kiszoríthatják élőhelyükről az őshonos növényeket, állatokat.

A cikkben idézik Nagy Anna Violát, a Szegedi Tudományegyetem Ökológiai Tanszékének munkatársát, aki elmondta, az akár golyóstoll nagyságúra is nőni képes óriás ázsiai imádkozó sáska számottevő hasznosságáról egyelőre nem tudnak, ahogy kérdés az is, hogy milyen hatással lesznek majd az európai élőlényközösségekre.

„Hogy hasznos, vagy ártalmas, azt majd az idő és a kutatók döntik el, annyi bizonyos, hogy az emberre nem jelent veszélyt, és egyelőre úgy fest, hogy a jövevényfajnak Magyarországon természetes ellensége sincs. Azonban mivel elsősorban nála kisebb ízeltlábúakkal táplálkozik, egyes kártevő rovarok megtizedelése miatt akár még örülhetünk is a jelenlétének” – írja a cikk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top