nlc.hu
Életmód

Óriás ázsiai imádkozó sáskák Magyarországon

Óriás ázsiai imádkozó sáskák telepedtek meg Magyarországon

Az egzotikus sáskafaj stabilan jelen van Szegeden, de Budapesten is többször észlelték már.

Golyóstoll méretű óriás ázsiai imádkozó sáskákat találtak Magyarországon – vette észre az RTL.hu a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) blogján a posztot.

A rovar a Magyarországon őshonos ájtatos manónál erőteljesebb testfelépítésű, nagyméretű, látványos, legtöbbször zöld, de néha barnás vagy sárgás testű. Közismert rokonától egyértelműen elütő, szokatlan megjelenése miatt észlelői előszeretettel fotózzák le és töltik fel róla a képeket, ami hasznos forrást nyújt a tudomány számára.

Egy óriás ázsiai imádkozó sáska Domaszéken 2022-ben

Egy óriás ázsiai imádkozó sáska Domaszéken 2022-ben ( Szerző: Lajtár Lili, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0)

Leggyakrabban hosszú életű nőstény egyedei láthatóak, melyek ősszel peterakás vagy napfürdőzés céljából elhagyják a fák lombkoronáját. Gyakran sima kérgű fák törzsén vagy napsütötte falakon kerülnek szem elé röviddel azelőtt, hogy az első fagyos éjszakák beálltával elpusztulnak.

A fogólábúak (Mantodea) minden faja ragadozó, általában más ízeltlábúakkal táplálkoznak, és közismert viselkedés körükben a kannibalizmus is. Magyarországon évente egy nemzedékük fejlődik. Az imágók ősszel elpusztulnak, utódaik peteként vészelik át a telet.

Az óriás ázsiai imádkozó sáska első ismert hazai példánya 2019-ben a Csongrád-Csanád vármegyei Zákányszéken, egy kertben bukkant fel.

A következő években Zákányszékről a faj petetokjai és lárvái is előkerültek, megtelepedését bizonyítva. 2020-ban Budapesten, Dél-Budán is észleltek egy kifejlett példányt, a találatot 2021-ben és 2022-ben újabbak követték. 2021 őszén a Városligetben keltett feltűnést több nagyméretű, nőstény sáska, ahogy a platánfák törzsén napoztak.

Mostanra az óriás ázsiai imádkozó sáska stabilan megtelepedett Szegeden és a vele nyugati irányban határos kisebb településeken, 2022-es kiskunhalasi megjelenése pedig további terjedését bizonyítja. Hatása az európai élővilágra vonatkozóan egyelőre kérdéses.

A globális kereskedelem és a klímaváltozás miatt újabb és újabb egzotikus állatfajok jelennek meg Magyarországon, így például nálunk is feltűnhetnek az életveszélyes japán óriás lódarazsak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top