nlc.hu
Aktuális

Japán lódarázs terjedése

Nálunk is feltűnhetnek az életveszélyes japán óriás lódarazsak

A globális kereskedelemmel jutottak el Európába.

Hírek jelentek meg arról, hogy Amerika után már Franciaországban is feltűntek a japán óriás lódarazsak. Az egér méretű rovarok a mérgük miatt életveszélyesek – írja a Bors.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a lapnak elmondta, nem a klímaváltozás okolható a terjedésükért,  hanem a globális kereskedelem, hiszen a szállítmányok akaratlanul is terjesztik az invazív fajokat.  

Ha termékeny nőstények jutnak el valahova, már csak idő kérdése, hogy milyen távolságokra fog továbbterjedni a faj, ha a körülmények kedveznek. Az ázsiai lódarázs királynői elérhetik a 4,5-5,5 centimétert, de ennél nagyobb rekordméretű példányokat is találtak már, és a japán „testvéreik” is hasonló nagyságúak. 

A ragadozó rovarok kedvenc eledele az imádkozó sáska, a gyümölcs. A legnagyobb veszély a méhekre leselkedik, mert köztük óriási pusztítást képesek elvégezni. A darazsak fullánkja nem szakad be úgy, ahogy a méheké, de 

a mérgük életveszélyes allergiás reakciót vált ki az emberi szervezetben. 

A faj ráadásul agresszív, nagyon védi a fészkét. A szakértő szerint azonban óvatosan kell kezelni a vele kapcsolatos híreket, mert a nálunk honos lódarázs királynőjének mérete is igen nagy. 

Természetesen a „sima” hazai fajta is lehet agresszív és veszélyes, gyakran támadják meg az embereket, akár eszméletlenre is csíphetik őket.

japán óriás lódarázs

Egy Japánból származó döglött ázsiai óriásdarázs mintapéldányát, más néven gyilkos darazsat mutatott be a Washington állam mezőgazdasági minisztériumának kártevő-biológusa 2020. július 29-én a washingtoni Bellinghamben. Az ázsiai óriásdarazsak megtámadják és elpusztítják a méhcsaládokat. Eddig öt ázsiai óriásdarázst találtak Washington államban (Fotó: Karen Ducey/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top