nlc.hu
Szabadidő
Óriás mohaállat a Hármas-Körösben

Óriás mohaállatot talált egy család a Hármas-Körösben: „Először nem tudtuk, mi lehet ez”

A Mississippi vidékéről származik.
mocsárlény,

Óriás mohállatot találtak a Hármas-Körös gyomaendrődi szakaszán – számolt be a Pecaverzum, fotót is közzétéve a bizarr kinézetű élőlényről. A zselés-kocsonyás állagú “„szörnyeteg” amúgy a Mississippi vidékéről származik, így jövevényfajnak számít Magyarországon. Az átlaghőmérséklet emelkedése miatt terjed világszerte, többek között nálunk is.

„Lányaink, Ramóna és Noémi fedezték fel. Először nem tudtuk, mi lehet ez” – mesélte a portálnak az egyik szülő.

Az óriás mohaállat valójában – a nevével ellentétben – parányi élőlény, de telepekbe összeállva már hatalmas „gombócot” formáz. A telep belsejét viszonylag kemény, kocsonyás anyag tölti ki, melyet a szorosan egymáshoz tapadó egyedek termelnek. Ezek a helyváltoztatásra képtelen egyszerű élőlények csillókoszorújuk segítségével az enyhén áramló vízből szűrik ki szerves törmelékből és még parányibb élőlényekből álló táplálékukat.

Érzékenyek a hidegre, így amikor ősszel lehűl a víz, a telepek szétesnek, az állatkák elpusztulnak, de az általuk már korábban létrehozott többsejtű szaporítóképletek biztosítják a faj túlélését: szétszóródnak a vízben és parányi kis horgaikkal megakadva a nádszálakon új telepeket alakíthatnak ki.

Két évvel ezelőtt amúgy a Dunán, a Pilismaróti-öbölben fogtak egy, focilabda méretű óriás mohaállatot. 

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság már korábban figyelmeztetett, hogy a Tisza-tóban egyre több az óriás mohaállat, természetes ellenségét nem ismerjük.

Kiemelt fotó: illusztráció, Mocsárlény c. sorozat (imdb)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top