nlc.hu
Szabadidő

Antik kincseket talált fémdetektorral

Vett egy fémdetektort, hogy többet legyen a szabadban, erre az évszázad aranyleletét találta meg

Csokidaraboknak hitte először az antik kincseket.
fémdetektor

A népvándorlás korából származó antik kincseket talált egy norvég amatőr archeológus. Erlend Bore a mesés felfedezést a Stavanger városának közelében található Rennesoy szigeten tette augusztusban egy helyi farmer birtokán. Az 51 éves férfi beszámolója szerint hobbiból, hogy többet legyen a szabad levegőn, vett egy fémdetektort, amellyel aztán az 500-as évekből származó kincset találta.

„Eleinte azt gondoltam, hogy csokoládédarabokra bukkantam” – mondta Bore a földkéreggel bevont aranyra utalva. Kilenc függőt és tíz aranygyöngyöt talált, amelyek összeállítva egy ékes nyakláncot alkotnak, ezenfelül három aranygyűrű is előkerült a földből. Az aranykincs összesen 100 grammot nyom.

„Ez az évszázad aranylelete Norvégiában” – lelkendezett Ole Madsen, a Stavangeri Egyetem régészeti múzeumának vezetője. „Rendkívül ritkának számít, hogy valaki ennyi aranyat találjon egyszerre” – mondta a kutató és felidézte, hogy legutóbb a 19. században volt ilyesmire példa. A kincs különlegességét adja továbbá a függőkön ábrázolt motívum is. Ez ugyanis az északi népek mitológiájából ismert lófigurát ábrázol. A vésetek Odint mutatják, amint meggyógyítja fia beteg lovát.

Hakon Reiersen régészprofesszor szerint a kincs lelőhelye és a hasonló leletek arra engednek következtetni, hogy valaki vagy az értékeit próbálta meg elrejteni, vagy „az isteneknek szánt áldozati ajándékról lehet szó”.

A norvég törvények alapján Bore és a földterület tulajdonosa is jutalomban részesül, ennek összegét azonban még nem állapították meg a helyi hatóságok. A kincset a tervek szerint a Stavangeri Egyetem régészeti múzeumában fogják kiállítani.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top