nlc.hu
Szabadidő

Börgöndi tragédia: repülő lezuhanásának okai

Emiatt zuhanhatott le a repülőgép a börgöndi repülőnapon, megszólalt a szakértő

Emberi hiba vagy műszaki? Nyilatkozott egy igazságügyi légi üzemeltetési szakértő.

Mint arról beszámoltunk, lezuhant az egyik, bemutatót tartó repülőgép a börgöndi repülőnapon vasárnap. A szerencsétlenségben egy 67 éves és egy 37 éves férfi – Rózsavölgyi Vilmos és fia, Árpád – vesztette életét, négyen égési sérüléseket szenvedtek. Az önkormányzat a közleményében azt írta, hogy a baleset ismeretlen körülmények között történt. A repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők.

A szerencsétlenség esetleges okairól Madas László, igazságügyi légi üzemeltetési szakértő nyilatkozott az RTL Híradónak. „Megítélésem szerint egy orsó nevű műrepülő figura földközelben nem jól került végrehajtásra. Lehetséges, hogy a beviteli sebesség nem volt elegendő az emelkedési szakasz után” – mondta el a szakértő, aki szerint még korai kijelenteni, hogy emberi hiba okozhatta a légi parádén a repülő földbe csapódását, mivel még a roncsot is meg kell vizsgálni, már amennyire lehet, hiszen az kiégett, és elég nehéz lesz megállapítani, hogy a kormány működött-e. „De feltételezhetően igen, mivel a repülés korábbi szakaszában nem volt vele semmi, tehát itt erősen nagyobb a valószínűsége az emberi hibának, mint a műszakinak” – hangsúlyozta.

Lezuhant egy repülőgép a börgöndi repülőnapon

Helyszínelők a börgöndi repülőtérnél, ahol lezuhant egy Trojan típusú kisrepülőgép 2023. szeptember 10-én – Fotó: MTI/Lakatos Péter

Arra a kérdésre, hogy hozzájárulhatott-e a szerencsétlenséghez az, hogy bejáratos volt a motor, Madas László a következőket mondta el: „Nem feltétlenül, közvetlen ok-okozati összefüggést nem látnék a két dolog között, de egy biztos: a bejáratós motorokkal nem szokás műrepülni, tehát azokat állandó teljesítményen szokás járatni. (…) Műrepülni ebben az időszakban még nem szokás, mert ez túlzott kopást idézhet elő. (…) Ettől függetlenül, már amennyire a felvételen látszik, nem játszott ez szerepet.

A roncsok vizsgálata kapcsán arról is beszélt a szakértő, hogy megpróbálják kideríteni, hogy működött-e a motor, nem volt-e teljesítménycsökkenése. Feltéve, ha megmaradt annyi a roncsokból, hogy ezeket meg lehessen vizsgálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top