nlc.hu
Szabadidő

Élő adásban fogdosta a riporter fenekét egy férfi Spanyolországban

Élő adásban fogdosta a riporter fenekét egy férfi Spanyolországban – letartóztatták

Az eset hatalmas felháborodást keltett az országban, ahol a közelmúltban épp egy hasonló zaklatásos ügy miatt mondott le a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke.
Isa Balado fenekét élő adásban fogta meg egy férfi.

Jóformán még meg se száradt a tinta a spanyol labdarúgó-szövetség elnökének, Luis Rubialesnek a lemondásán – aki, mint ismeretes a spanyol válogatott vb-döntős győzelme után csókolta szájon Jenni Hermoso labdarúgót és hosszas huzavona után végül kénytelen volt a zaklatás miatt lemondani – máris újabb zaklatásos ügy borzolja a kedélyeket Spanyolországban.

Egy fiatal újságíró, Isa Balado kedden egy madridi rablás helyszínéről jelentkezett élőben, mikor az utcán az egyik járókelő mögé lépett és élő adásban megfogta a riporternő fenekét – írja a BBC. Ida először folytatta a bejelentkezést, amit végül a stúdióban ülő kollégája szakított félbe: „Isa, elnézésedet kérem, hogy félbeszakítalak, de jól láttam, hogy az a férfi most megfogta a fenekedet?” – kérdezett rá hallható felháborodással a hangjában az idősebb műsorvezető.

Miután a tudósító bólintott, a műsorvezető megkérte, fordítsa rá a kamerát arra az „idiótára”. Eközben Isa megkérdezte a férfitől, hogy ha valóban csak annyit szeretett volna megtudni tőle, hogy melyik csatornának dolgozik, miért érezte szükségesnek, hogy hozzáérjen. A férfi tagadta, hogy tapizta volna, majd távoztában még megpróbálta megsimogatni a nő fejét.

Az esettel kapcsolatban a hírcsatorna tulajdonosa, a spanyol Mediaset Espana közleményt adott ki, melyben támogatásukról biztosították Baladót, majd hozzátették, elítélnek minden ilyen, vagy ehhez hasonló cselekedetet és megteszik a szükséges lépéseket. A spanyol munkaügyi minisztert, Yolanda Diaz is felszólalt Balado mellett: Diaz szerint a túlzott „machismo”, vagyis önelégült férfiasság az oka, hogy egyre több nő kénytelen ilyen zaklatást elviselni. Hozzátette: „a zakatónak meg kell bűnhődnie tettéért”.

Nem sokkal később a madridi rendőrség X(egykori nevén Twitter)-oldalán, videóban mutatta meg a tapizó férfi letartóztatását.

Nem az első eset…

Nem először fordul elő, hogy egy – amúgy a munkáját végző – riportert élő adásban zaklatnak szexuálisan. 2019-ben az amerikai WSAV3 csatorna riportere egy savannah-i futóversenyről tudósított élőben, mikor a mellette elhaladó futók közül valaki – elmondása szerint – erősen rácsapott a fenekére. Alexandrea Bozarjian az adás után a Twitteren üzent a férfinek: „Tárgyiasítottál és zavarba hoztál engem, miközben ma reggel a munkámat végeztem. Egy nőnek sem lenne szabad ilyet megtapasztalnia munka közben – sehol a világon” – írta.

Bozarjian támadója később azonosította magát. Tommy Callaway bocsánatot kért a riportertől, az Inside Editionnek adott interjújában elmondta, magával ragadta a pillanat, és csak integetni szeretett volna a kamerának, miközben elszalad a nő mellett. Rosszul mérte fel a helyzetet, és ahogy emelte a kezét, valóban megérintette Bozarjian hátát. Hozzátette, ha látta volna a fiatal nő reakcióját, ott helyben bocsánatot kért volna tőle.

2016-ban a kölni utcabálról tudósító nők számoltak be a fesztiválon résztvevő, ittas férfiak zaklatásairól, 2018-ban pedig a Deutsche Welle riportere fakadt ki, miután egy drukker élő adásban odaszaladt hozzá, megragadta és arcon puszilta, miközben a focivébéről tudósított. Julieth Gonzalez Theran posztjában akkor azt írta, senki nem érdemli meg ezt a bánásmódot. „Én is imádom a focit, ennek ellenére úgy vélem, határokat kell szabnunk az érzelmeinknek és a cselekedeteinknek is.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top