nlc.hu
Szabadidő

Luis Rubiales csókbotrányának legújabb fejleményei

Éhségsztrájkká és tüntetésekké nőtte ki magát a futballvilág legnagyobb csókbotránya

Újabb és újabb fordulatok követik egymást Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnök ügyében, bukása szinte elkerülhetetlen.

Másfél hete annak, hogy a spanyol női válogatott megnyerte a világbajnokságot, a hírek mégsem a teljesítményükről szólnak, hanem arról a botrányról, ami beárnyékolta a győzelmüket. Miután véget ért a döntő, a csapat tagjainak többek között a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales is gratulált, mégpedig elég hevesen; van, akit a vállára dobott, egyiküket, Jenni Hermosót pedig szájon is csókolta.

Utóbbi az, ami a legnagyobb felháborodást okozta, így szinte csak lábjegyzet az, hogy a férfi még a VIP-lelátón megragadta az ágyékát, miközben csupán néhány méterre állt Letícia spanyol királynétól és 16 éves lányától, Szófiától. Az pedig már csak később derül ki, hogy az öltözőben azt mondta, hogy ő bizony feleségül veszi Hermosót.

Ugyan utóbbit nem kommentálta, ami a csókot illeti, a sportoló egy élő közvetítésben azt mondta, nem tetszett neki. Igaz, utána már a következőket mondta: „Ez egy spontán jövő gesztus volt a részéről, így fejezte ki az örömét, miután megnyertük a világbajnokságot. Az elnök és én nagyon jó barátok vagyunk, a viselkedése pedig mindig mindannyiunkkal szemben példás volt. Ez egy természetes reakció volt tőle, így mutatta ki a szeretetét és nagyrabecsülését. Nem érdemes túlgondolni, elemezni a történteket.”  

Egyes források szerint az utóbbi nyilatkozatot nem teljesen önszántából tette, a futballszövetség próbálta rávenni arra, hogy egy kicsit tompítsa a történtek élét, szerették volna, ha ő is szerepel a férfi bocsánatkérő videójában, hátha így elnézőbbek lesznek vele az emberek, de erre végül nem vállalkozott, A szövetség pedig tagadta, hogy nyomás alá helyezték volna a játékost, azt mondták, megteszik a szükséges jogi lépéseket. 

Luis Rubiales, a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke és Alexia Putellas, a spanyol válogatott játékosa a FIFA női labdarúgó-világbajnokság döntője után 2023. augusztus 20-án Sydney-ben

Luis Rubiales, a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke és Alexia Putellas, a spanyol válogatott játékosa a FIFA női labdarúgó-világbajnokság döntője után 2023. augusztus 20-án Sydney-ben (Fotó: Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images)

Luis Rubieles kommunikációjában is voltak kanyarok, míg először leidiótázta azokat, akik szerint nem kellett volna szájon csókolnia a válogatott játékosát, később elismerte, hogy hibázott, de hozzátette, semmilyen hátsó szándéka nem volt. A csók egy spontán gesztus volt részéről, így fejezte ki örömét a győzelem miatt. Megjegyezte azt is, tanul a történtekből, de sajnálja, hogy ilyen botrány keveredett az ügyből, miközben a spanyol női válogatott a történetének legnagyobb sikerét érte el.

Miközben sokan azt várták, hogy Rubieles a történtek után lemond majd a a Spanyol Labdarúgó-szövetség augusztus 25-én tartott közgyűlésén, ez nem történt meg. Bár felszólalt, de egyúttal leszögezte, ő marad az elnök, és boszorkányüldözés folyik ellene, ő pedig harcolni fog a végsőkig. Luis Rubiales mellett családja is kiállt, néhány nappal ezelőtt édesanyja, Ángeles Béjar éhségsztrájkba kezdett, állítása szerint egészen addig kitart,  amíg véget nem vetnek a fia elleni „embertelen hajtóvadászatnak”. Az éhségsztrájkhoz azóta Rubiales unokatestvére, Vanessa Ruiz is csatlakozott.

Ángeles Béjar Motril egyik templomába vonult be sztrájkolni, és amint ennek híre ment, tüntetők jelentek meg a helyszínen; sokan voltak, akik Luis Rubiales pártját fogták, hiszen ő a város egyik büszkesége, és biztosak abban, hogy hamisak az ellene felhozott vádak. Persze voltak, akik szerint a szövetség elnöke igenis helytelenül cselekedett, és ezzel szégyent hozott a fejükre. „Motril városában nem csókolunk meg nőket az akaratuk ellenére. Itt sem mindenki hisz Rubialesnek, és tenni kell valamit az ügyben, ezért is kérjük a polgármestert, hogy vegye vissza az érmet, amit a város vezetésétől kapott” – nyilatkozta egy tüntető, aki hozzátette, sokan vannak, akik félnek, mert befolyásos családról van szó, 1995 és 2003 között például a férfi volt a polgármester.

Spanyolország női labdarúgó-válogatottjának szurkolói szolidaritási tüntetést tartottak Madridban 2023. augusztus 28-án.

Spanyolország női labdarúgó-válogatottjának szurkolói szolidaritási tüntetést tartottak Madridban 2023. augusztus 28-án (Fotó: Ana Beltran /Anadolu Agency via AFP)

Természetesen sokan álltak ki a másik fél, Hermosomellett. 2023. augusztus 28-án például Madridban volt tüntetés: emberek százai gyűltek össze, hogy kifejezzék támogatásukat, politikusok és sportolók is állást foglaltak az ügyben. A Sevilla csapatának játékosai néhány nappal ezelőtt olyan mezben jelentek meg, amin a »Vége van« felirat volt olvasható, és állítólag a tömeg is ezeket a szavakat skandálta. Ezt a kifejezés a közösségi médiából, egészen pontosan Hermoso csapattársától, Alexia Putellastól ered. De Cadiz játékosai is szolidaritásukat fejezték ki, ők az egyik mérkőzés előtt egy molinót tartottak fel, amelyen az volt olvasható, hogy kiállnak a sportolónő mellett. 

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) eleinte nem a válogatott focista, hanem az elnök pártját fogta. Hogy csak egy példát mondjunk, perrel fenyegették meg azokat, akik aláírták a nyilatkozatot, miszerint nem állnak addig pályára, amíg a férfit nem távolítják el a posztjáról, és persze leszögezték, Hermoso hazudik, sportolójukat rágalmazásssal vádolták meg. Azóta azonban máshogy viszonyulnak a történtekhez, kihátráltak Rubiales mögül.

Mint a Telex írja, a regionális szövetségi vezetőinek hétfői gyűlése után megjelent egy közlemény, amiben azt írták, Rubiales súlyos károkat okozott a spanyol futballnak a tettével, ezért felszólítják, hogy azonnali hatállyal mondjon le. A tizenkilenc regionális vezető emellett teljes átszervezést sürgetett, és hozzátették, hogy egyhangúlag támogatják Pedro Rochát, aki átmenetileg elnökké vált Rubiales felfüggesztésével.

A Sevilla FC játékosai "Vége van" feliratú mezt viselnek, utalva a széles körű felháborodásra, amelyet Luis Rubiales csókját követte

A Sevilla FC játékosai „Vége van” feliratú mezt viselnek, utalva a széles körű felháborodásra, amelyet Luis Rubiales csókját követte. (Fotó: Cristina Quicler/ AFP)

Az ügyben más szakmai szervezetek is megszólaltak, így a focistákat képviselő szakszervezet is, a FUTPRO. Azt írják, fontos, hogy Rubialest felelősségre vonják a történtek miatt, és megígérték, hogy harcolni fognak a »macsóizmus és a szexizmus« ellen, a hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) is leszögezte, hogy szerintük egy ilyen csók semmilyen körülmények között nem elfogadható. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, hogy fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a spanyol szövetség elnöke ellen, a Spanyol Sporttanács (CSD) kijelentette, le kell folytatni a belső fegyelmi eljárásokat.  

És konkrét lépések is történtek az ügyben, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága például ideiglenesen már eltiltotta a sportággal kapcsolatos mindennemű hazai és nemzetközi tevékenységtől Luis Rubialest. A felfüggesztés kilencven napra szól, közben a testület fegyelmi eljárást folytat a sportvezetővel szemben, emellett szorgalmazzák, hogy az ügyben eljárni illetékes Spanyol Sportdöntőbíróság (TAD) a leghosszabb kiszabható, 15 éves eltiltással sújtsa Rubialest. A férfi eközben állítólag elküldött a FIFÁ-nak egy videót, amin az látható, hogy a csapatbuszon a kissé már ittas Hermoso a csókról született mémen nevet, illetve amikor pedig ő is felszáll a járműre, a többiek a csók szót skandálják.

Az ügyben egyébként nemcsak a FIFA lépett, a spanyol nemzeti bíróság ügyészei előzetes vizsgálatot indítottak, hogy eldöntsék, szexuális zaklatásnak minősül-e az, hogy a férfi szájon csókolta a világbajnokot. „A futball világának egyetemes felelőssége van abban, hogy mindenkitől egyenlően megkövetelje a professzionális viselkedést és mindennemű zaklatással szemben nem zéró toleranciát tanúsítson”írta közleményében az európai futballklubok érdekképviseletét ellátó szervezet, a Union of European Clubs (UEC).

Luis Rubiales elnök beszédet mond a spanyol labdarugó szövetség rendkívüli közgyűlésén 2023. augusztus 25-én

Luis Rubiales beszédet mond a spanyol labdarúgó szövetség rendkívüli közgyűlésén 2023. augusztus 25-én (Fotó: Eidan Rubio/ RFEF / AFP)

Ugyan ez a botrány most nagyot szólt, nem ez az első kellemetlen ügy, ami rávilágít arra, hogy milyen viszonyok uralkodnak a női válogatottban. 2022 őszén például több játékos bejelentette, hogy addig nem játszanak a nemzeti válogatottban, amíg az RFEF nem tesz valamit a szövetségi kapitány, Jorge Vilda ügyében. Noha akkor több lap is megszellőztette, hogy azt szeretnék, ha a férfit kirúgnák, ők leszögezték, pusztán jobb munkakörülményekre vágynak. A RFEF ekkor sem az ő pártjukat fogta, hanem emlékeztette őket arra, az edző személyét nem ők határozzák meg, és ha nem hajlandók pályára lépni, az kettőtől öt évig terjedő eltiltást vonhat maga után, és mielőtt újra játszhatnának, bocsánatot is kell kérniük. 

Mint a 444.hu írja, a spanyol női fociválogatott a férfiakénál mindig is rosszabb körülmények között működött, a szövetség már Luis Rubiales 2018-as kinevezése előtt sem igazán törődött velük. A 2015-ös, első vb-szereplésük után közleményben panaszkodtak az ellátási és megbecsülési hiányosságokról, a velük szembeni kulturálatlan viselkedésről. A helyzet annyira elmérgesedett, hogy a régimódi elveket valló, a válogatottat 1988 óta vezető fanatikus, szexista, homofób Ignacio Quereda szövetségi kapitánynak mennie kellett. Az ő munkáját vette át Jorge Vilda.

És Rubialesnek sem ez az első botránya, korábban korrupciós ügyekbe bonyolódott, állítólag 2019-ben az akkor még a Barcelonában játszó Gerard Piquével együtt, a La Liga menetrendjét is módosítva intézte el, hogy Szaúd-Arábiába vigyék a spanyol szuperkupa döntőjét, nagybátyja pedig azt állítja,  rendszeresen költi magáncélokra a szövetség pénzét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top