nlc.hu
Életmód

Botrány a spanyol szövetségi kapitány kéretlen csókja miatt

“Ez elfogadhatatlan, le kell mondania” – dagad botrány a spanyol szövetségi kapitány csókja miatt

Csapat megnyerte a világbajnokságot, Luis Rubiales pedig örömében szájon csókolta a női válogatott egyik tagját, az ünnepléshez pedig az is hozzátartozott, hogy a VIP-páholyban a királynő közelében ragadta meg saját ágyékát. Az ügyben sportolók, politikusok és hivatalnokok is megszólaltak, de egyelőre nem tudni, mi lesz a vége.

Augusztus huszadikán véget ért a női labdarúgó-világbajnokság, a döntőt Spanyolország és Anglia játszotta, Olga Carmona góljával pedig az előbbi ország válogatottja nyerte meg a kupát. Sajnos nincsen öröm üröm nélkül, győzelmükre árnyék vetült, nagy botrány keveredett ugyanis abból, hogy a spanyol labdarúgó-szövetség elnöke, Luis Rubiales szájon csókolta a női válogatott egyik játékosát, Jenni Hermosót. A helyszínen készült fotók szerint egyébként a férfi több másik játékost is hevesen megölelt, de tény, hogy másoknak az arcára, és nem a szájára adott csókot. 

Hermoso az eset után rögtön egy élő közvetítésben azt mondta, nem tetszett neki, hogy Rubiales szájon csókolta, majd a következőket nyilatkozta. „Ez egy spontán jövő gesztus volt a részéről, így fejezte ki az örömét, miután megnyertük a világbajnokságot. Az elnök és én nagyon jó barátok vagyunk, a viselkedése pedig mindig mindannyiunkkal szemben példás volt. Ez egy természetes reakció volt tőle, így mutatta ki a szeretetét és nagyrabecsülését. Nem érdemes túlgondolni, elemezni a történteket. Világbajnokok vagyunk, nem foglalkozunk lényegtelen dolgokkal.” 

Természetesen a másik fél is megszólalt az ügyben, Rubiales szerint ez egy baráti csók volt, és idiótáknak és ostobának nevezte azokat, akik másként látják a dolgot. Karl-Heinz Rummenigger, az FC Bayern München elnöke is nyilatkozott a történtekről, ő sem talált semmi kivetnivalót benne, szerinte érzelmileg ennyire túlfűtött helyzetben előfordul az ilyesmi. Hozzátette, amikor legutóbb megnyerték a Bajnokok Ligáját, ő is megcsókolta a játékosokat, igaz, nem szájon.

Nagyon sokan vannak, akik szerint azonban Rubiales túl messzire ment, Irene Montero, spanyol esélyegyenlőségi miniszter szerint a kéretlen csók a szexuális erőszak egy formája, és nagyon sok nőnek vannak rossz tapasztalatai, és nem szabad, hogy normalizáljunk egy ilyen gesztust. A hivatásos labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) is hasonlóan vélekedik, szerint egy ilyen csók semmilyen körülmények között nem elfogadható.

Adrián Barbón szocialista politikus szerint is ez egy olyan nagy fokú tiszteletlenség volt, amit sem a pillanat heve, sem az eufória, sem az öröm nem indokol.  Cuca Gamarra, a Partido Popular parlamenti szóvivője és főtitkára szintén így nyilatkozott: „Minden intézményi vezetőnek példamutatóan kellene viselkednie, és ennek a példamutatásnak a nőkkel szembeni tiszteletnek kellene lennie, és amit most láttunk, az szégyenletes volt. Nekem legalábbis csak a szégyen jut eszembe”.

Ruis Rubiale a világbajnoki győzelem után megöleli és arcon csókolja Claudia Zornoza Sanchezt.

Ruis Rubiale a világbajnoki győzelem után megöleli és arcon csókolja Claudia Zornoza Sanchezt. (Fotó: Jose Breton / NurPhoto via AFP)

Vannak, akik nemcsak véleményüket mondták el a történtekről, hanem azt követelik, hogy Rubiales mondjon le vagy távolítsák el posztjáról. A La Liga F is csatlakozott hozzájuk.

„A Női Labdarúgó Liga panaszt tett a Spanyol Sporttanács elnökénél a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnökének, Luis Rubialesnek a női világbajnokság döntőjén tanúsított viselkedése miatt, és a lemondását követeli. A spanyol sport történetének egyik legnagyobb teljesítményét beszennyezte a spanyol labdarúgás legfőbb képviselőjének kínos viselkedése, akiről ismét kiderült, hogy nem felel meg az általa betöltött pozíciónak. Egy vezető, aki a fejénél fogva megragadja az alkalmazottját, és szájon csókolja, egyszerűen nem elfogadható. Nem csak a csókról van szó. Az, hogy az elnöki erkélyen ünnepli a diadalt, miközben a nemi szervét a királynő mellett fogja meg, elfogadhatatlan és undorító” – írták közleményükben.

Az Atlético Madrid elnöke, Enrique Cerez szerint is Rubiales távozása lenne a megoldás. 

Mindannyian tisztában kell lennünk azzal, amit teszünk és mondunk. Úgy gondolom, hogy a megfelelő eljárás az lenne, ha Rubiales benyújtaná a lemondását

Az amerikai női válogatott sztárja, Megan Rapinoe is elítélte Luis Rubiales viselkedését. Mint mondta, az eset miatt elgondolkozott azon, mennyi mindent kell eltűrniük és elviselniük. Egyúttal emlékezetett mindenkit arra, vannak játékosok, akik még mindig nem álltak pályára azután, hogy tavaly bejelentették, addig nem játszanak a nemzeti válogatottban, amíg az RFEF nem tesz valamit a szövetségi kapitány, Jorge Vilda ügyében. Mivel az illetékesek azóta sem voltak hajlandók őt meneszteni, így sok nagyon jó játékosnak ki kellett hagynia a világbajnokságot is.

Mindeközben a CNN szerint előkerült egy videó, amin az látható, hogy Jorge Vilda megfogdosta a csapat egyik női tagját. Pontosabban miután Olga Carmona gólt lőtt, örömükben többen is összeölelkeznek, és amikor Vilda elfordul, bal keze a nő válláról a mellkasára csúszik, egy picit elidőzik ott, majd elveszi. Sőt, van egy olyan felvétel a döntő mérkőzésről, amin Luis Rubiales, akitől éppen nem messze áll Letícia spanyol királyné és 16 éves lánya VIP-páholyban, megragadja az ágyékát. 

Időközben Luis Rubiales is úgy döntött, jobb, ha bocsánatot kér, ahelyett, hogy leidiótázná azokat, akik szerint nem kellett volna szájon csókolnia a válogatott játékosát. A férfi elismerte, hogy hibázott, de hozzátette, semmilyen hátsó szándéka nem volt, egy spontán gesztus volt, így fejezte ki örömét a győzelem miatt. Megjegyezte azt is, tanul a történtekből, de sajnálja, hogy ilyen botrány keveredett az ügyből, miközben a spanyol női válogatott a történetének legnagyobb sikerét érte el.

Jorge Vilda és Luis Rubiales

Jorge Vilda és Luis Rubiales (Fotó: Catherine Ivill/Getty Images)

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerint a bocsánatkérés nem elég, szerinte elfogadhatlan, amit Rubiales tett. “Ez azt mutatja, hogy országunkban még hosszú út áll előttünk a nők és férfiak közötti egyenlőség terén. Rubiales úr bocsánatkérése nem elég, pontosabban kell tisztáznia, hogy mi is történt” – tette hozzá. 

Miguel Ángel Galán, a spanyol futballedzői oktatási központ (CENAFE) elnöke pedig arra kéri a Spanyol Sporttanácsot, hogy menesszék a férfit. Hozzátette, mivel kéretlen volt a csók, az bizony szexuális erőszakként is felfogható, és elárulta azt is, tudomása szerint Rubiales szerette volna ha Jennifer Hermoso is szerepel a bocsánatkérő videójában, hátha így elnézőbbek lesznek vele az emberek. 

Úgy tűnik, erre nem számíthat. Nemrég közleményt adott ki a focistákat képviselő szakszervezet is, a FUTPRO, ebben azt írják, fontos, hogy Rubialest felelősségre vonják a történtek miatt, és megígérték, hogy harcolni fognak  «macsóizmus és a szexizmus» ellen. „Alapvető fontosságú, hogy a válogatott, a jelenlegi világbajnokokat mindig olyan emberek képviseljék, akik számára fontos érték az egyenlőség. Azon dolgozunk, hogy az ilyen és ehhez hasonló tettek, ne maradjanak büntetlenül, hogy a labdarúgók az általun védve legyenek elfogadhatatlannak tartott cselekedetekkel szemben.” 

De a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) bejelentette, hogy fegyelmi vizsgálatot kezdeményezett a spanyol szövetség elnöke ellen, a RFEF kedden közölte, hogy péntekre közgyűlést hív össze, ahol ez az ügy is terítékre kerülhet, a Spanyol Sporttanács is erre kéri őket, szerintük muszáj lefolytatni a belső fegyelmi eljárásokat. Hozzá kell tenni, hogy a Sportanács kezdeményezheti Rubiales eltávolítását, de ennek megvan a maga módja, többek között feljelentést kell tenniük, így kerülhet bíróság elé az ügy.  Lehet, hogy erre persze nem lesz szükség, a Politico egy magas rangú tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy pénteken lemond Luis Rubiales. Ez végül nem történt meg, ugyan részt vett a péntekre szervezett közgyűlésen, de ott

kijelentette, nem fog visszavonulni, hanem harcolni fog a végsőkig.

Megismételte, hogy nem a hatalmát kihasználva csókolta meg a sportolót, nem volt benne semmi szexuális, csak egy szeretetteljes gesztus volt, minta a lányát puszilta volna meg. Azt is mondta, hogy amikor Hermoso odament hozzá, a sportoló felkapta őt a földről, majd amikor lerakta, megölelték egymást.  Ezek után megnyugtatta, hogy nem baj, hogy kihagyott egy büntetőt, és megkérdezte a játékost, hogy mit szólna egy puszihoz, amire ő állítólag azt válaszolta, hogy rendben van. Rubiales szerimt egyébként szó sincs arról, hogy mások igazságot akarnak szolgáltatni, ez egy személyes támadás ellene. Be is jelentette, hogy többeket be fog perelni, például az esélyegyenlőségi miniszert, Irene Monterót is.

Botrányos csókok pedig nemcsak a sport, hanem a politika és a sztárok világában is előfordulnak. Sőt, kiderült, hogy a világ leghíresebb csókja sem volt kölcsönös. 1945. augusztus 14-én a második világháború végét ünnepelve egy matróz, George Mendonsa a New York-i Time Square-en megcsókolt egy  fehér ruhás ápolónőt, Greta Zimmer Friedmant, Alfred Eisenstaedt lefotózta ezt a pillanatot, a Life pedig címlapra tette a képet. Mint kiderült, a két fiatal korábban nem ismerte egymást, és nem Greta volt az egyetlen nő, akit Mendonsa megcsókolt, egy 2005-ös interjúban pedig elmondta, a számára vadidegen férfi egyszerűen csak odament hozzá, megragadta és megcsókolta, nem kért tőle engedélyt, nem volt semmi előzménye ennek a gesztusnak. 

Csók a Time Square-en

A pillanat egy másik fotós szemszögéből. (Fotó: Wikimedia Commons/Victor Jorgensen)

A fentiek is azt mutatják, nem mindig szabad hinni a szemünknek. Még a 2016-os amfAR gálán történt, hogy Uma Thurman, az est háziasszonya gratulált Lapo Elkann-nak, egy tehetős vállalkozónak, miután megnyerte az egyik licitet, ő pedig ezután megcsókolta a színésznőt. Bár sokak számára úgy tűnhet, ez nem volt ellenére, Uma Thurman nem örült a spontán gesztusnak.

De tovább lehetne sorolni a példákat, Adrien Brody sem kért engedélyt Halle Berry-től, amikor  a 2003-as Oscar-gálán a színpadon megcsókolta a hírességet, amikor átvette a legjobb színésznek járó díjat.

És meg kell említeni Shilpa Shetty indiai színésznő esetét is, aki szemmel láthatóan kicsit zavarban volt, amikor 2007-ben tartott AIDS-felvilágosító eseményen hevesen megcsókolta őt Richard Gere a színpadon. Ez a gesztus egyébként hatalmas felháborodást váltott ki, Indiában az efféle érzelemnyilvánítás a szigorúan vallásos körökben ugyanis tilos, de végül nem a színész, hanem a színésznő ellen emeltek vádat, amit csak 15 év után ejtettek. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top