nlc.hu
Aktuális

Luis Rubiales szájon csókolta Jenni Hermoso női focistát

Botrány a világbajnokságon: szájon csókolta a focistát a szövetség elnöke

Még a spanyol ügyvezető miniszterelnök is elítélte, hogy Luis Rubiales, a spanyol futballszövetség vezetője szájon csókolta Jenni Hermoso focistát a világbajnokság fináléja után.

Óriási felháborodást okozott a spanyol labdarúgó szövetség elnöke, Luis Rubiales, aki szájon csókolta a Jenni Hermoso női focistát, miután a spanyol női futballválogatott legyőzte Angliát a világbajnoki döntőben vasárnap. 

Rubiales a hivatalos díjkiosztó ceremónia közben, a színpadon csókolta meg a csatárt a kamerák előtt, mutatjuk is a felvételt:

Jenni Hermoso az eset után azt mondta egy élő közvetítésben, hogy a csók nem tetszett neki, később aztán úgy nyilatkozott, hogy „ez egy teljesen spontán, kölcsönös gesztus volt, mert a világbajnokság megnyerése hatalmas örömöt okoz”. Hozzátette, hogy az elnökkel remek a kapcsolata, mindannyiukkal kivételesen bánt, a megnyilvánulása pedig „a szeretet és a hála természetes gesztusa volt”.

Rubiales első nyilatkozataiban azzal védekezett, hogy cselekedete teljesen helyénvaló volt. „Ez egy csók volt két barát között, akik megünnepelnek valamit” – nyilatkozta, és idiótáknak nevezte azokat, akik másként látják a dolgot. Később aztán bocsánatot kért. Mint mondta: „ha egy olyan fontos intézmény elnöke vagy, mint a futballszövetség, óvatosabbnak kell lenned. Mi ezt gesztust természetesnek, normálisnak és nem rosszhiszeműnek tekintettük, de vannak emberek, akiket ez megbántott, és bocsánatot kell kérnem. Nincs más lehetőség, ugye?” – hallható a videóban, ám többen „félszívűnek”, nem őszintének érezték a bocsánatkérést. 

A botrány ezután sem csillapodott, még a spanyol ügyvezető miniszterelnök is megszólalt az ügyben, szerinte a bocsánatkérés nem elegendő. Pedro Sánchez szerint Rubiales gesztusa azt mutatja, hogy Spanyolországnak még hosszú utat kell megtennie az egyenlőség és a nők jogai terén. „Amit láttunk, az egy elfogadhatatlan gesztus volt. És a bocsánatkérés, ami elhangzott, nem elég, szerintem nem megfelelő. További lépésekre van szükség annak tisztázására, amit mindannyian láttunk.”

Luis Rubiales, a Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke megcsókolja Jenni Hermoso spanyol labdarúgót a 2023-as FIFA női világbajnokság döntője, a Spanyolország–Anglia mérkőzés után az ausztráliai Sydneyben

Luis Rubiales, a Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség elnöke megcsókolja Jenni Hermoso spanyol labdarúgót a 2023-as FIFA női világbajnokság döntője, a Spanyolország–Anglia mérkőzés után az ausztráliai Sydneyben (Fotó: Profimedia/ IMAGO)

A kormányfőn kívül rengetegen voltak olyanok, akik szerint a sportvezető tette elfogadhatatlan, erőszakos és szexista volt, íme néhány vélemény: 

  • A spanyol ügyvezető kormány esélyegyenlőségi minisztere, Irene Montero szerint az eset „a szexuális erőszak egy formája, amelyet mi, nők nap mint elszenvedünk, és amely eddig láthatatlan volt. Nem normalizálhatjuk ezt”.
  • „Ez egy behatolás – írta Nadia Tronchoni, az El País sportújságírója. – Az ember személyes terének megsértése. Hozzájárulás nélkül. Agresszió.”
  • „Több száz ünneplést láttunk már Rubialesszel és a férfi játékosokkal, de egyiküket sem fogta meg a fejénél, hogy kérés nélkül csókot adjon nekik” – mondta a kettős mércére utalva José Luis Sastre műsorvezető a Cadena Ser rádióban.

Sajnos a hasonló megnyilvánulások nem ritkák a női labdarúgásban, az első női aranylabdásnak például kapásból egy szexista kérdést tettek fel a díjátadón.

(Guardian)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top