nlc.hu
Szabadidő

Tóth József Füles humoros reklámplakátjai

A műterem a mosókonyhában volt, a manökenek saját magukat sminkelték: magyar reklámfotózás a 70-es években

Photoshop a kanyarban sem volt, de kreativitás annál több.

Skála Metro, Traubiszóda, Barbon borotvahab. Ha felvillant egy neuron ezeket olvasva valahol az agyad hátsó szegletében, akkor lehet, hogy emlékszel az alábbi legendás plakátokra is a 70-es és 80-as évekből, melyek készítője és megálmodója Tóth József “Füles”, a korszak legkeresettebb reklámfotósa. A grafikus-fotóművész igazi úttörőnek számít a reklámszakmában, ami 1974 előtt szinte kizárólag grafikus megjelenítést használt. Az áttörést a tehéntúró reklámfotója hozta, amit saját elmondása szerint egy kiflit majszoló kisfiú inspirált. 

Tóth József

Tóth József és a tehéntúró reklámplakát (Fotó: Urbán Tamás)

„Nekünk, fotósoknak jó dolgunk volt, nem kellett piacelemzésről meg célcsoport meghatározásról beszélgetnünk. Egy instrukció nagyjából így hangzott: Készítsen, kérem, reklámfotót, itt egy cipő, itt egy üdítő. A koncepció kidolgozásától a grafikai tervezésig, az anyag- és kellékbeszerzéstől a helyszínválasztásig mindent én csinálhattam, sokszor még a szlogen is tőlem származott. A műtermem a mosókonyha volt, ha segítségre volt szükségem, a családtagokat, a barátokat hívtam. A képek láttán ezer és egy elképesztő történet jut eszembe.” – mesélte a Fortepan blogjának.

Tóth József többször is megnyerte Az Év Kereskedelmi Plakátja díjat. A 70-es évektől a 90-es évekig többezer plakátot és falinaptárt készített.

„Legtöbbször én magam valósítottam meg, amit kitaláltam, házi kedvenccé alakítottam a televíziót, lyukat ütöttem az asztalba a filmtekercsből kinyúló kéznek. A másik tévéreklámhoz lefotóztam egy készüléket, felnagyíttattam eredeti méretűre, a fotót falapra ragasztottam, és az egészbe vágtam egy lyukat a menyasszony kezének.” De a kérésére fűrészelt szét vekkerórát a lemezgyár és a makettkészítőnél is gyakori vendég volt.” – tette hozzá a művész.

A legismertebb manökenek álltak neki modellt: Pataki Ági, Kristyán Judit, Bálint Ági és Takács Teri, csak hogy párat említsünk, de korántsem volt szükség akkora stábra, mint manapság, sőt, úgy tűnik engedélyre sem:

„A CSÉB-plakát (csoportos élet- és balesetbiztosítás) a városmajori postaépület vaslépcsőin készült, teljesen illegálisan: vasárnap mentünk, és adtunk valami itókát az őrnek, hogy beengedjen egy gyors fotózásra. A ruhákat a munkaruházati üzletben kölcsönöztem, gázsit egyedül Bíró Ica kapott, a fiúk az ismerőseink voltak.” – emlékezett vissza Tóth József az ominózus esetre.

Szerencsére a Fortepan megőrzött nekünk jó pár felvételt, így megcsodálhatjuk őket eredetiben, vágatlanul és grafikai elemek nélkül.

CSÉB-plakát
Megnézem
Összes kép (33)

Forrás: Fortepan, Capa Központ

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top