nlc.hu
Szabadidő

Aradi vértanúk kvíz

Kvíz: mennyire emlékszel az aradi vértanúkra?

174 évvel ezelőtt végezték ki az aradi tizenhármakat, ezért a következő kvízben felelevenítjük a történteket, miközben a tudásod is próbára tesszük.
Kokárda

Október 6. az aradi vértanúk gyásznapja. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédségi tisztjeit ezen a napon végezték ki a háború leverése után, miután a hadbíróság – Haynau tábornokkal az élén – felelősnek találta őket a csatában való részvételükért.

Bár látszólag úgy tűnhet, hogy a dátum kiválasztása semmilyen mögöttes tartalommal nem bírt, valójában az időzítés korántsem volt véletlen. Az 1848-as harmadik bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulója remek apropót szolgáltatott a császáriaknak, hogy ezzel is elégtételt vegyenek a forradalmárokon, akiket egyébként már szeptember végén elítéltek. Így közel másfél hetet még abban a tudatban kellett élniük, hogy biztos halál vár rájuk.

Az is érdekes, hogy bár eredetileg kötél általi halálra ítélték mindnyájukat, végül négyük esetében „különleges kegyelemből” a kivégzés módját golyó és lőpor általira módosították, ahogyan az katonákhoz „méltó”.

Ma rájuk és a magyar történelem egy nagyon fontos pillanatára emlékezünk a következő kvízzel.

Mennyire emlékszel az aradi vértanúkra?

Aradi vértanúk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top