A ’90-es évek felejthetetlen filmzenéi – mindegyikre emlékszel?

K.G. | 2023. Október 12.
A zenének megvan az a varázslatos képessége, hogy bárhova el tud repíteni, akár vissza is tudunk vele utazni a '90-es évekbe, fiatalkorunk kedvenc filmjeihez.

Mondhatnánk nyugodtan, hogy a ’90-es évek tele volt jobbnál-jobb filmzenékkel, de lehet, hogy csak a nosztalgia beszélne belőlünk, és a valóságban ma is pont annyi jó zene csendül fel a filmekben. Az idő azonban megszépítette az emlékekeket és a következő filmek zenéire örökké emlékezni fogunk a ’90-es évekből.

Robin Hood, a tolvajok fejedelme (1991)

Az (Everything I Do) I Do It For You dallama azonnal a sherwoodi erdőbe repít, ahol a fiatal Kevin Costner kirabolja a gazdagokat, hogy segítsen a szegényeknek. Bryan Addams dala 1991-ben 16 héten át vezette a toplistákat. Alan Rickman fantasztikus volt Nottingham aljas (és szexi) seriffjeként, és nem feledkezhetünk meg Christian Slaterről sem, aki az ifjú Willt alakította.

Több mint testőr (1992)

Akár az eredetit, akár a Whitney Houston-féle feldolgozást kedveled, szinte lehetetlen meghallgatni az I Will Always Love You-t anélkül, hogy ne utaznál vissza az időben 1992-be és a Több mint testőr filmbe. Nagyon drukkoltunk a főszereplőkenk, hogy boldogan éljenek együtt örökké – nem egészen így történt. A páratlan Dolly Parton írta ezt a filmzenét, és eredetileg az 1982-es A legjobb bordélyház Texasban című filmben adta elő, amikor összetörte Burt Reynolds szívét. Szóval, ez a dal könnyfakasztó, akármelyik film is jut eszedbe róla.

Micsoda nő! (1990)

Neked is eszedbe jut Roy Orbison Pretty Woman című daláról a combig érő fekete csizma? Vagy az az ikonikus piros ruha, amit Vivian az operában viselt a gyönyörű gyémánt nyaklánccal, és emlékszel az ominózus megjegyzésére az előadás után: „Ó, hát ez egyszerűen óriási volt. Majd bepisiltem”? Ebben a klasszikusban Julia Roberts és Richard Gere valószínűtlen párosként viccesek és giccsesek voltak, miközben helyet formáltak a szívünkben.

Forrás: IMDb/nlc

10 dolog, amit utálok benned (1999)

Heath Ledger hiánya a mai napig fájdalmas, így ha meghalljuk az I Want You to Want Me című dalt a Letters to Cleo feldolgozásában, akkor rögtön a 10 dolog, amit utálok benned film jut eszünkbe nosztalgiával vegyes szomorúsággal. Ledger, Julia Stiles és Joseph Gordon-Levitt több Teen Choice Award-jelölést is kapott a filmért, ami mindannyiuk számára áttörést jelentett.

Sellők (1990)

Cherről, Winona Ryderről és Christina Ricciről azonnal megjelennek a fejünkben a képkockák a kultikussá vált Sellők című filmből, ha felzendül a The Shoop Shoop Song. Tinikorunkban fordítottuk le a filmzene szövegét és egyértelműen a szívünkbe zártuk az üzenetét, hogy a fiú csókjából milyen sok információt megtudhatunk az érzéseiről.

Ghost (1990)

Whoopi Goldberg fergeteges volt Oda Mae Brown médiumként a Ghostban. És, őszintén szólva, ki tudná elfelejteni Patrick Swayze kiabálós éneklését? De a dal, ami azonnal visszahoz erre a filmre (nem is beszélve az érzelmek kusza kavalkádjáról), mindig is az Unchained Melody lesz a The Righteous Brothers-től. Már az első pár hangtól ellenállhatatlan kényszert érzünk egy kis agyagozásra.

Titanic (1997)

Celine Dion szomorú dala 1998-ban a világ legkelendőbb kislemeze volt. Sajnos a My Heart Will Go On című dal nemcsak a Titanic filmhez repít minket, hanem újra előjön a rég elfeledett düh is, mert JACK IS ELFÉRT VOLNA AZON A HAJÓN! Ettől függetlenül ez egy gyönyörű dal, és egy gyönyörű film.

Con Air – A fegyencjárat (1997)

A Lynyrd Skynrd 1974-ben adta ki a Sweet Home Alabama című southern rock-klasszikust, de valahányszor meghallgatjuk, Nicolas Cage-et látjuk magunk előtt teljes akciódicsőségében a Con Air – A fegyencjárat című filmben. A film kasszasiker lett, és kultikus klasszikussá vált, sok idézhető sorral. Például amikor Steve Buscemi a sorozatgyilkos Garland Greene szerepében így viccelődik: „Hogy mi is az irónia? Ha egy csapat idióta egy olyan bandának táncol egy repülőn, akik arról híresek, hogy lezuhantak… egy repülővel.”

Via

Exit mobile version