nlc.hu
Szabadidő

Emlékezetes filmzenék

5 filmzene, ami emlékezetesebb, mint a film, amihez készült

Te emlékszel még, miről szólt a Szombat esti láz? És azt tudtad, hogy Prince Purple Rain-je is filmzene?
Prince

A most következő öt dal egészen biztosan ismerős lesz. De vajon láttad a hozzájuk tartozó filmet is? És ha igen, fel tudsz idézni bármit is a történetből?

Saturday Night Fever

A Szombat esti láz Bee Gees által jegyzett főcímdala kétségkívül ikonikus és garantáltan dallamtapadást okoz, ahogy a film címe is fogalommá vált. De emlékszel az 1977-ben bemutatott film cselekményéből bármire is azonkívül, amikor John Travolta trapéznadrágban ropta a kivilágított táncparketten? Nos, mi sem. De idézzük csak fel: a film főhőse egy Tony Manero nevű, 19 éves srác, aki hétköznap egy festékboltban dolgozik, szombat esténként azonban poliészter öltönyt húz, belövi a haját és beveti magát a helyi diszkóba, ahol valóságos sztárnak számít. A szórakozóhelyen aztán megismerkedik egy Stephanie nevű lánnyal… Így már megvan?  

A Hard Day’s Night

A Beatles főszereplésével forgatott Egy nehéz nap éjszakája (A Hard Day’s Night) című filmben a címadó dalon kívül a zenekar számos további gigaslágere is felhangzik, így többek között a Can’t Buy Me Love, az All My Loving vagy az And I Love Her. Egy áldokumentumfilmről van egyébként szó, mely John, Paul, George és Ringo egy napját kíséri végig, akik elhatározzák, hogy világhírnév ide vagy oda, 24 órára felfüggesztik az ezzel járó kötelezettségeket, és belekóstolnak a szabadságba. A történet azonban ebben az esetben sem maradt különösebben emlékezetes, nem úgy a filmzenék

Big Gun

Az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készült Az utolsó akcióhős (Last Action Hero) című, 1993-as akció-vígjáték ugyan a kritikusok tetszését sem nyerte el és a mozipénztáraknál is ólajtónyit bukott, azonban valami érdemleges mégiscsak fennmaradt belőle: a filmzenéje. A csapnivaló filmhez ugyanis egészen hibátlan rockzenékből álló filmzene készült, melynek húzóslágere az AC/DC zenekar Big Gun című szerzeménye volt.

Purple Rain

A Bíboreső (Purple Rain) egy 1984-ben bemutatott musical dráma, melynek a főszerepét Prince játszotta el. A címadó dalon felül elhangzik benne a művész két további slágere, a When Doves Cry és a Let’s Go Crazy is. Az Albert Magnoli rendezésében készült mozit annak idején az év legrosszabb filmjének járó Arany Málna-díjra is jelölték, nyert azonban két Oscar-díjat is, mégpedig  Legjobb főcímdalért, valamint a Legjobb eredeti musicalért. Valószínűleg nem véletlen, hogy közel négy évtizeddel később már csak a zenékre emlékszünk belőle.

Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me 

Miközben az 1995-ös, Joel Shumacher-féle Mindörökké Batman-t minden idők legpocsékabb Batman-filmjei között emlegetik – jegyezzük meg, teljesen jogosan –, azt el kell ismerni, hogy a filmzenéje legalább ütős lett. Olyan dalok kaptak helyet rajta, mint Sealtől a Kiss from a Rose vagy épp a U2 Hold Me, Thrill Me, Kiss Me, Kill Me-je. Utóbbi szerzeményt abban az évben Golden Globe- és Arany Málna-díjra is jelölték, ám végül egyiket sem kapta meg.

Még több filmes érdekesség

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top