nlc.hu
Szabadidő

A világ legidősebb állatai

31 éves kutya és 211 éves bálna? Ők a valaha élt legidősebb állatok

A napokban hunyt el Bobi, a világ legidősebb kutyája. Hozzá hasonlóan számos olyan faj tagjaival találkozhattunk már, akik messze túlélték a várt élettartamukat.
A valaha élet legidősebb állatok

31 évesen pusztult el a világ legidősebb kutyája, Bobi. A Guinness-rekorder kutya ezt a címet még 2023. februárjában kapta meg, miután elhunyt az addigi rekorder, Spikey. A fajtiszta alentejo masztiff kutyus nemcsak a világ legidősebb, hanem a valaha élt legidősebb kutyák közé is tartozott, amivel majdnem egy évszázados rekordot is megdöntött. Ez utóbbit ugyanis az 1939-ben született Bluey tartotta, aki 29 éves korában hunyt el. 

„Annak ellenére, hogy a történelemben minden kutyánál tovább élt, a földön töltött 11 478 napja soha nem lenne elég azoknak, akik szerették” – írta Dr. Karen Becker, aki már több alkalommal is találkozott a kutyussal. 

Bobi egész életét a Costa családnál töltötte, Portugália nyugati partszakaszán egy Conqueiros névre hallgató faluban. A gazdája, Leonel Costa elmondása alapján a kutyus egy melléképületben született, három testvérével együtt, még gazdája nyolcéves korában. A férfi családját akkoriban nagyon sok állat vette körül, így a körülmények nem tették lehetővé, hogy megtartsák az almot, ezért el szerették volna altatni a kölyköket, de Bobi még a beavatkozás előtt megszökött.

Fiatal gazdija sokáig titokban tartotta a kutya létezését a szülei előtt, azonban nem sokkal később már teljes értékű családtagként kezelték.

Leonel szerint Bobi hosszú életének titka abban rejlett, hogy nyugodt, békés környezetben élt, szerető családdal körülvéve, továbbá ugyanazzal a főtt étellel etették, amit ők is fogyasztottak. 

Nemcsak Bobi, de számos más állatfaj közül is akadtak olyan egyedek, akik élettartamukkal messze rekordot döntögettek. 

Fred és Cocky, a legidősebb kakaduk a világon

A kakadu a papagájok alcsaládjába tartozó 20 madárfaj egyike. Általában 60 évig élnek, azonban akadnak olyan példányok, akik fogságban több mint egy évszázadon keresztül élnek. Fred 104 éves korában pusztult el. Életkorát mindössze egy madár szárnyalta túl, akit Cocky Bennett-nek hívtak. A kakadu 1916-ban, 120 éves korában pusztult el, így a legidősebb ausztrál papagájként hivatkoznak rá. Az állatnak jó ideig egy hotel nyújtotta az otthont, ahol közismert volt a szófordulatairól is: „Még egy toll, és repülni fogok” – mondta.

190 éves Jonathan, az óriásteknős 

Az óriásteknősök közismertek a hosszú élettartamukról. A Seychelle-szigeteken született óriásteknős a tavalyi évben ünnepelte 190. születésnapját, ezzel együtt pedig bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a valaha élt legöregebb szárazföldi állat. Születése után 50 évvel az Atlanti-óceán déli részén fekvő szigeten helyezték el. 

Henry, az “élő kövület” 

A hidasgyíkot egyfajta “élő kövületnek” is szokták hívni, hiszen a fajra általánosságban jellemző, hogy több mint 100 évig élnek. A faj egyik legrégibb tagja nem más, mint Henry, aki már több mint 120 éves. A hidasgyíkok, vagy más néven tuatarák a hüllők egy kihalt csoportjából származnak. Ők a dinoszauroszok egyetlen fennmaradt kortársai. 

211 éves bálna 

Felmerülhet a kérdés, hogy a bálnák élettartamát vajon hogyan lehet mérni, illetve mennyire születhet valós eredmény. Ezek az állatok több mint 200 évig élnek, így ők a legidősebb tengeri emlősök közé tartoznak. A Medical Daily szerint egy alaszkai csoport 2007-ben kapott el egy bálnát, aminek húsából hat ősi szigony állt ki. A szigonyok az 1800-as évek végéről származnak, így feltehetően 211 éves korában pusztult el az állat. 

Creme Puff, a legidősebb macska 

A macskák átlagos élettartama körülbelül 13-17 év körül mozog, de akár megérhetik a 20-at is, ha nagy hangsúlyt és figyelmet fektetünk az ellátásukra. A világ legöregebb macskája a 38 éves texasi Creme Puff volt. 

Egy 2023. február 12-én készült képen Bobi, a 31 éves portugál kutya látható
Megnézem
Összes kép (6)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top