nlc.hu
Szabadidő

Futóversenyek jövője

Eltűntek a futók, megszűnhet a hazai futóversenyek ötöde

Már ide is begyűrűzött a válság hatása.

A szabadtéri sportesemények többsége még mindig nem heverte ki a járványt, a sportolók elég nagy hányada nem tért vissza ezekre a versenyekre. Miközben pedig a szervezők bevétele az alacsonyabb létszám miatt csökkent, költségeik drasztikusan emelkedtek, mindez azt eredményezheti, hogy egy-két éven belül a rendezvények negyede-ötöde eltűnhet – írja a G7.

Jóval kevesebb futó

A futóversenyeken résztvevők száma szinte mindenhol látványosan, akár 30-40 százalékkal is csökkent 2019 és 2022 között. Ám a szervezők által 2022-re remélt boom is elmaradt: a korábbi résztvevőszámtól messze elmaradtak tavaly, és az idén is.

Mint a portál megjegyzi, a visszaesés azért is lehet meglepő, mert a covid idején viszonylag sokat lehetett olvasni arról, hogy a bezártság hatására rengetegen kezdtek el mozogni, és főleg futni. A szervezők tapasztalatai szerint azonban ez a kör, az új belépők, ha futnak is még, versenyekre kevésbé járnak, míg a korábban rendszeresen nevező futók egy jelentős része a pandémia után nem tért vissza a rendezvényekre.

40 százalékos drágulás

Az idén azonban többek tapasztalatai szerint már egyértelműen begyűrűzött a válság hatása is. A budapesti versenyeken ezt kevésbé lehetett érezni, a vidéki eseményeknél azonban egyértelműen látszott, hogy a reáljövedelmek csökkenése tartja vissza az emberek egy jelentős részét.

maraton

Versenyzők a 38. Spar Budapest Maraton fesztiválon 2023. október 15-én – Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A költségek drasztikusan növekedtek (helyenként 40 százalékkal): sokkal drágább lett az útvonal-biztosítás, a frissítés, az üzemanyag, adott esetben a catering, emellett a kata eltörlése is megütötte a szervezőket. Ennek következtében már az idén is rengeteg verseny elmaradt, jövőre pedig még több esemény kerülhet ki a naptárból azért, mert legutóbb bukott rajtuk a szervezőjük. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top