nlc.hu
Szabadidő
Már 20 milliárd fölött a Hunyadi-sorozat büdzséje

Lapátolják a pénzt a Hunyadi-sorozatba: már 20 milliárd forint fölött a büdzsé

A vaják első évada annak idején 16 milliárd forintot költött Magyarországon, a Hunyadi pedig már több mint 20 milliárdos költségvetésnél tart, aminek a java állami pénz.

A nemzetközi színtéren csak Rise of the Raven címen emlegetett történelmi sorozat a 2021-es bejelentése óta újabb 4,6 milliárd forintnyi pótlólagos állami támogatást kapott, így az állam már 15,2 milliárd forint értékben támogatta a kanadai magyar producer, Robert Lantos és Krskó Tibor sorozatának létrejöttét. A készülőfélben lévő, 2024. decemberében a tévéképernyőkre kerülő széria teljes költségvetése meghaladja a 20 milliárd forintot – derítette ki a Forbes.

Rise of the Raven

Rujder Vivien és Kádár L. Gellért a sorozatban (fotó: IMDB)

Miközben a magyar filmesek egyik fele gyakorlatilag zsebpénzből dolgozik (lásd például: Magyarázat mindenre), a másik fele úgy tűnik, hogy a bőség zavarával küzd. A sorozatnak 2021-ben megítélt 10,5 milliárd forintból csak 3,6 milliárd származott a Nemzeti Filmintézetből, a többit közvetlenül az állami költségvetés fizette. Ez egészült ki további 4,6 milliárddal. Az alkotók szerint erre azért van szükség, mert a céljuk az, hogy a nemzetközi terepen is helyt álljon a Hunyadi János kalandos életéről szóló, Bán Mór regényeit alapul vevő sorozat.

A Forbes számításai szerint a projekt költségvetése sok fázisban, sok támogatásból, elég kacifántosan állt össze, de a végösszeg jelenleg – bár a premier még arrébb van – 22,5 milliárd forintnak tűnik, ami már nemzetközi összehasonlításban is szép összeg. Ebből 6,8 milliárd forintot tesznek ki az adókedvezmények. Összehasonlításképp: A vaják első évada annak idején 16 milliárdot a Shadow and Bone második évada pedig 24 milliárdot hagyott Magyarországon, de ez az összeg nem egyenlő a teljes költségvetésükkel.

Itthon és Szlovéniában a TV2, Ausztriában pedig az ORF adja majd a sorozatot, a nemzetközi forgatlmazást pedig a társfinanszírozó Beta Film intézi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top