nlc.hu
Szabadidő

Az árulók kritika: szuperizgalmas műsor lett

Az árulók: Kisebb csoda, de az RTL összehozott egy szuperizgalmas realityt

Sokkoló. Nincsenek rá szavak. El vagyunk képedve. Hihetetlen az egész. Sok-sok évnyi trashben pancsolás után egy igényes és újszerű reality került adásba egy magyar kertévén. Az árulók ugyan rekordot dönt a felhasznált celebek számában, de jól használja őket. Ez egy addiktív műsor, amit nem akarsz abbahagyni.

Utoljára nyáron, az HBO Maxos A hidat nézve fordult elő velem, hogy a sajtónak előre levetített néhány epizód után legszívesebben tovább maradtam volna a teremben, hogy darálva fogyasszam az összes részt. Az HBO Max azonban nem reklámszünetekkel megtűzdelt kereskedelmi televízió, ott a műsorgyártásnál más szempontoknak kell megfelelni, épp ezért egyáltalán nem számítottam rá, hogy a végletekig elhúzott, „röhögjünk az idiótákon” mentalitásban jeleskedő műsorok sokaságáért felelős kereskedelmi tévék valami hasonlót adnak majd ki a kezeik közül.

A csoda végül az RTL-nek sikerült, amiben egy rendkívül sikeres nemzetközi formátum, Az árulók játszott komoly szerepet, amit oly sok korábbi példával ellentétben nem sikerült elrontani. A hétvégi Sztárbox gálákkal a régi formájához lassan visszataláló csatorna Az árulókkal kíván visszavágni a konkurens TV2-nek az utóbbi időben rendre elszenvedett vereségekért, és a helyzet az, hogy a konkurenciának van oka félni: Az árulók ugyanis meglepően izgalmas lett, és ha valaki egyszer elkezdi nézni, garantáltan nem fog átkapcsolni bármi másra.

A lét a tét?

Az árulók – Gyilkosság a kastélyban ugyan rogyásig van tömve hírességekkel, mégsem olyan, mint a többi celebes műsor. Nem az a lényeg, hogy semmiségekről csacsogjanak egymással vagy a párkapcsolatukat, netán a főzőtudásukat tegyék ki a kirakatba, hanem egy nyomozós, áskálódós, gyilkosos játékban kell részt venniük. A játék nagyszerűségét pont az egyszerűsége adja.

  • A meghívott celebek közül az első este a műsorvezető Árpa Attila kiválaszt hármat: ők lesznek a gyilkosok vagy más néven az árulók (a műsorban mindkét megnevezést használják), a többiek pedig az ártatlanok.
  • A gyilkosok minden este eldönthetik együtt, kit öljenek meg az ártatlanok közül, az ártatlanoknak pedig meg kell próbálniuk száműzni maguk közül a gyilkosokat, ám amennyiben rosszul választanak, akkor a sajátjaik közül küldenek el valakit.
  • Amennyiben a gyilkosok – akiknek idővel lehetősége lesz új gyilkos bevonására is – elfogynak, akkor az ártatlanok nyerik azt a pénzt, amit különféle játékokon gyűjt össze a csapat, ám ha a gyilkosok köztük maradnak, végül ők nyernek.
Árpa Attila (Fotó: RTL Magyarország)

Árpa Attila (Fotó: RTL Magyarország)

Ahhoz, hogy Az árulók – Gyilkosság a kastélyban működjön, elsősorban két dolgot kell elérnie. Fontos, hogy a résztvevő hírességek ne vegyék félvállról a játékot, ragadja magával őket a nyomozás és minden idegszálukkal arra fókuszáljanak. És talán még ennél is fontosabb, hogy a nézőket is magával ragadja a nyomozás izgalma: ennek pedig alapfeltétele, hogy a résztvevők tényleg az üggyel foglalkozzanak. Ez könnyen elsülhetett volna rosszul is, ugyanis a vonaton találkozó szereplők eleinte még pont úgy csacsognak egymással, mintha épp egy Hal a tortán epizódban vendégeskednének. Ám ahogy megérkeznek, a helyszínként szolgáló Tudor-stílusú kastély (ezt többször is kihangsúlyozzák), a várúrként viselkedő műsorvezető, Árpa Attila, valamint egy igencsak korai, drasztikus fordulat hatására szerencsére gyorsan felveszik a játék fonalát.

Hazudni szüntelen

Az árulókban az a jó, hogy gyakorlatilag olyan, mint egy izgalmas, nyomozós szerepjáték, ami az okos tévés megvalósításnak köszönhetően nemcsak azok számára élvezhető, akik játsszák a játékot, hanem azok számára is, akik csak nézik. Mindenképp piros pont jár azért is, hogy bár az egy jelenetre eső hírességek száma kétségtelenül Az árulókban a legmagasabb, az alkotóknak sikerült nem a leggyökerebb celebritásokkal megtömni a műsort.

Láthatóan törekedtek arra, hogy olyan embereket válogassanak be, akik meg tudnak fogalmazni épkézláb mondatokat, van igényük a gondolkodásra és akár arra is alkalmasak, hogy félre tudjanak vezetni másokat. Ez talán abból is látszik, hogy olyan, a reality műfajától magukat mostanáig (részben vagy egészben) távol tartó hírességeket is sikerült bevonzaniuk, mint Sváby András, Nagy Zsolt, Krajnyák Luca vagy Szabados Ági.

Megnézem
Összes kép (10)

Olykor vicces, máskor pedig izgalmas látni, ahogy az ártatlanok folyamatosan azon pörögnek, kik lehetnek köztük a gyilkosok, a gyilkosok pedig próbálják eljátszani, hogy ők is csak ártatlanok. Persze mindezt rövid távon talán nem akkora kunszt, de Az árulókat tizenkét napon át rögzítették, vagyis a szereplőknek két héten át kellett ebben a játékban élniük, és tényleg rengeteget ad hozzá a műsorfolyam feszültségéhez, hogy ennyi időn át fenn lehet-e sikeresen tartani egy hazugságot, és közben sikeresen taktikázni a legveszélyesebb ellenfelek eltávolítása érdekében.

Vegytiszta szórakoztatás

Kikerülni a gyanú alól, másokat gyanúba keverni, szövetségeket kötni, hazudni, manipulálni: Az árulók – Gyilkosság a kastélyban ezen összetevői már egy epizód alapján is jól működnek, ahogy kiváló Árpa Attila is tekintélyt parancsoló, távolságtartó műsorvezetőként. Az alkotók az Agatha Christie-történetek atmoszféráját próbálták megteremteni, még a szereplők ruhatárára is odafigyeltek ezért, és azt kell mondanom, hogy ebben sikert arattak.

Fotó: RTL Magyarország

Fotó: RTL Magyarország

A műsor egyetlen gyenge pontját számomra a pénzkereső ügyességi csapatjáték jelentette. Bár egy sajtónak szóló háttérbeszélgetés során az alkotók védelmükbe vették, hogy ezekre a Nyerő párost idéző játékokra szerintük szükség van, mert oldani kell velük a játékosok feszültségét, és ez alkalommal mind együtt tudnak dolgozni ugyanazért a célért, én készséggel elhiszem, hogy a játékosoknak erre szüksége van, de a nézőknek nincsen. Én legalábbis azt éreztem, hogy a játék idejére elveszik tőlem azt a feszültséget, ami miatt olyan jó műsor Az árulók. A játékot kb. olyan érdeklődéssel néztem végig, mintha épp a reklámszünet képsorai pörögnének a szemem előtt.

Ettől függetlenül nagyon ritka, hogy egy reality már az első adásával ennyire be tudjon vonzani és meg tudjon fogni. Az árulók: Gyilkosság a kastélyban ritka kincs a magyar kereskedelmi televíziózásban: vegytiszta szórakoztatás, de trash nélkül, igényes kivitelezésben, ami ráadásul siker esetén lazán élvezhető és variálható lehet akár több évadon át. Ha pedig elfogynak a nyomozó hírességek, meg lehet próbálni civilekkel is.

Az árulók – Gyilkosság a kastélyban ma estétől hétköznap esténként, illetve szombaton is látható lesz az RTL műsorán.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top