nlc.hu
Szabadidő

Különleges dokumentumfilm Daniel Radcliffe-ről és kaszkadőrjéről

Megható történet Harry Potter kaszkadőréről, aki egy életre lebénult a forgatáson történt balesetben

Az HBO Max David Holmes a túlélő c. dokumentumfilmjében egy olyan fiút ismerhetünk meg, aki súlyos szerencsétlenségen ment keresztül, mégis mindenkit inspirál elszántságával, önzetlenségével és jótékonysági munkájával. De a másik oldalról a film egy elveszített élet őszinte számonkérése is, amit a trauma alakított át.

„Ha most kezet tudnék fogni veled, megtenném. Szar az élet, igaz?” – kérdezi Daniel Radcliffet volt dublőre a kórházban, ahová számtalanszor kellett már visszamennie, mióta lebénult egy 14 évvel ezelőtti balesetben. A gerincsérülés, melynek következtében David Holmes tolószékbe került, használhatatlanná tette jobb karját, és most komolyan aggódik, hogy bal karjával is ugyanez történik, amit egy nővér masszírozgat épp. A jelenleg 40 éves Holmes a Harry Potter-filmekben kaszkadőrködött egészen addig, amíg a Harry Potter és a Halál Ereklyéi forgatása közben ki nem törte a nyakát.

Daniel Radcliffe és David Holmes

A fiatal Daniel és David (Fotó: HBO Max)

Az alacsony essexi fiú a szertorna révén talált utat magának a filmes kaszkadőr munkához. Holmes pár évvel volt csak idősebb Radcliffe-nél, amikor elkezdtek dolgozni a Potter-franchise-on. Az évek során amolyan nagytestvér szerepet töltött be Daniel mellett: amellett, hogy fizikailag felkészítette a forgatásokra, megtanította élvezni a munkát, és azt, hogy csakis teljes erőbedobással érdemes csinálni. Az egymást követő felvételek Holmesról, amint egy kaszkadőrmutatványt hajt végre, és Radcliffe-ről, akivel a biztonságosabb verziót forgatják, lenyűgöző betekintést nyújtanak az akciójelenetek világába.

Aztán jön a katasztrófa. A Harry Potter és a Halál Ereklyéi első részének egyik jelenetében, ahol Harry Naginivel harcol, Davidet egy kötél rántja hátra egy párnázott falba, ám a súly amit rákötöttek túl nagynak bizonyul: a fiatal kaszkadőrt olyan erővel vágja a falhoz, hogy súlyos gerincsérülést szenved. A kép elsötétül és már a korházi ágyában fekvő Holmest látjuk, akit Daniel Radcliffe szórakoztat, hogy jobb kedvre derüljön. Sok pozitív és kedves pillanatnak lehetünk szemtanúi, mind a stábbal, mind a nővérrel.

Radcliffe őszintén beszél kettőjük közötti barátságról és arról, hogy élték meg együtt ezt a szörnyű traumát. Mekkora kihívás volt újra felépíteni a kapcsolatukat, és mennyire borzalmasan nehéz volt a baleset utáni időkben David mellett lenni, úgy, hogy nem volt esély a teljes gyógyulásra. A film legmegrázóbb része a kaszkadőr-koordinátorral, Greg Powell-lel készített interjúk, aki azon a napon volt felelős, amikor Holmes kitörte a nyakát. Powell látogatása Holmes házában (amiről megtudjuk, nem túl gyakori) tele van gyengédséggel, ügyetlenül megfogalmazott bocsánatkéréssel, tehetetlenséggel. A ház előtt a film rendezőjével, Dan Hartley-vel szivarozó Powell egyszercsak összeomlik és elhatalmasodik rajta a bánat és a bűntudat. „Bárcsak soha ne találkoztam volna vele! Rögtön elbasztam az életét. Ha nem lennék, most azt csinálhatná, amit szeret.” – fakad ki a koordinátor, aki egyértelműen fiaként tekint Davidre.

Daniel Radcliffe és David Holmes

Daniel Radcliffe és David Holmes (Fotó: HBO Max)

A film egyik fejezetében Holmes, Radcliffe, Mailley és egy másik kollégájuk Tolga Kenan együtt néznek szembe azzal, hogy Holmes bénulása súlyosbodhat. Bizonyos szempontból ez egy gyászfolyamat, amin együtt kell keresztül menniük.

A David Holmes a túlélő megtekinthető az HBO Max kínálatában.

 

Forrás: via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top