nlc.hu
Szabadidő

A norvég „halálbúvár” ugrása

40 méter magasból vetette bele magát a jeges vízbe a norvég „halálbúvár”

Egy sziklafalról ugrott a jéghideg vízbe, ezzel a magassággal pedig rekordot döntött.

A norvég „halálbúvár”, Ken Stornes elsőként hajtott végre „halálmerülést” több mint 40 méteres magasságból. Egy sziklafalról ugrott a jeges vízbe, elsőként ilyen magasról.

Ken Stornes a rekordugrás során - Fotó: Ken Stornes/Instagram

Ken Stornes a rekordugrás során – Fotó: Ken Stornes/Instagram

A „halálmerülést” Erling Bruno Hovden gitáros “találta fel” 1972 nyarán, ő ugrott ilyet elsőként Frognerbadetben. Ez nem más, egy extrém freestyle merülési forma, mely hason és kinyújtott karokkal történik. Az ugrásokat általában 10-15 méterrel a víz felett elhelyezett platformról hajtják végre, de a „halálbúvárok” legbátrabbjai jóval magasabbról vetik le magukat. A férfi kategória jelenlegi rekordja 40,5 méter. A hónap elején Ken Stornes, egy norvég, egykori MMA-harcosból lett extrém sportoló ugrotta meg ezt, egy sziklafalról vetette le magát a Nordfjord jeges vizébe.

Ismét visszavisszük a halálmerülés világrekordját Norvégiába, ahová tartozik” – írta Stornes az Instagramján, ahol először tette közzé az ijesztő ugrásáról készült videót.

Stornes, aki egy modern kori vikingnek tartja magát, csak az Instagramon több mint 700 ezres követőtáborra tett szert azzal, hogy folyamatosan kiposztolja az extrém ugrásait a fagyos vízbe. Van olyan felvétele, amelyet több millióan néztek meg.

Szeretem, ha van kihívás, és szeretek kockázatos dolgokat tenni. Legalább érzem, hogy élek”- nyilatkozta egy korábbi interjújában Stornes.

A 40 méter feletti halálos merülés hihetetlenül veszélyes. Stornes is elismeri, hogy súlyosan megsérülhetett volna, ha nem vitelezi ki tökéletesen a landolást. A klasszikus halálbúvárkodáshoz a vakmerő ugrónak vízszintesen kinyújtott karokkal és lábakkal kell esnie, ameddig csak lehet, mielőtt „összegömbölyödne” közvetlenül azelőtt, hogy a vízbe csapódik.

Tökéletesen landoltam” – kommentálta Stornes a rekorddöntő 40,4 méteres halálos merüléséről. “Lehet, hogy a sebesség nem volt optimális, de a becsapódás tökéletes volt, és ez számít” – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy megkísérel-e valaha 50 méteres magasból leugrani, azt válaszolta, hogy nem hiszi, mivel olyan magasból már nem úszhatja meg az ember komolyabb sérülés nélkül.

(via)

Ez is érdekelhet A Katheryn Winnick játszotta Lagertha Lothbrok figurája a Vikingek sorozatból. Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top