nlc.hu
Szabadidő

Egy állatorvos lett az Év Hőse

Az Év Hőse: tíz éve járja az utcákat az állatorvos, hogy segíthessen a hajléktalan emberek házi kedvencein

2023-ban Dr. Kwane Stewart nyerte el az Év Hősének járó elismerést. Az állatorvos immár tíz éve járja az utcákat, hogy segíthessen azoknak a hajléktalan embereknek, akik nem tehetik meg, hogy négylábú társuknak orvosi ellátást biztosítsanak.

A CNN 2007-ben kezdett el egy dokumentumfilmes sorozatot CNN Heroes: An All Star Tribute címmel. A sorozattal a portál azok előtt tiszteleg, akik emberfeletti munkával küzdenek egy jobb világért, és hogy változást hozzanak a közösségekbe. A program 2007-es indulása óta rengeteg inspiráló történetet mutatott be.2010-ben például a nepáli Anuradha Koirala és Maiti Nepal kapta a év hősének járó kitüntetést, hiszen nap mint nap segítettek az emberkereskedelem túlélőinek. Két évvel később Pushpa Basnet kapta meg az elismerést: miután megtudta, hogy sok gyereknek nincs más választása, mint a bebörtönzött szüleivel élni, napközis programot indított nekik, továbbá egy otthont is létrehozott, ahol több tucatnyi gyermeknek ad második esélyt. 

Idén Dr. Kwane Stewart lett az év hőse 

Nap mint nap járjuk az utcákat, hogy eljussunk A pontból B pontba, azonban a felgyorsult világban csak ritkán vesszük észre azokat az apróságokat, amelyek másnak talán a világot jelentheti. Dr. Kwane Stewart ezen igyekszik változtatni: szünetelenül járja az utcákat, közben pedig hajléktalan embertársain segít azzal, hogy ellátja négylábú társaikat – természetesen teljesen ingyen. 

Ha őszinték vagyunk magunkkal, amikor meglátunk egy hajléktalant házi kedvencével, akkor az első gondolatunk az, hogy „szegény állat”. Nekem is volt egy ilyen gondolatom, azonban éppen ők a legfigyelemreméltóbb gazdik akikkel valaha is találkoztam

– mesélte a CNN-nek

Az állatorvos a csatornának elárulta azt is, hogy az utcán élő gazdik gyakran az összes pénzüket felajánlják egy-egy kezelés után, ezzel is jelezve, milyen sokat jelent az számukra, hogy az orvos meggyógyította társukat. „Nem számít, hogy milyen a helyzeted, milyen a háttered vagy a múltad, én mindössze egy kisállatot látok, akinek szüksége van rám, illetve a gazdikat, akik nagyon törődnek velük, pusztán csak szükségük van egy kis segítségre.”

Dr. Kwane Stewart

Dr. Kwane ingyenes gyógyszert ad Big Mike kutyájának a Los Angeles-i Skid Row-n (Fotó: Profimedia)

Korábban ígéretes atléta volt, azonban ő mégis az orvoslás mellett döntött

Dr. Stewart már gyerekkorától különleges kapcsolatot ápolt az állatokkal, így a családjában senki sem lepődött meg, mikor gyerekként kijelentette, hogy belőle bizony állatorvos lesz. A kamasz Kwane azonban nem csak az állatokkal bánt profi módon, hanem atlétának is ígéretes volt, az edzője pedig nagyon szerette volna, ha tanítványa a sportot választja. Stewart azonban másképp döntött és amikor lehetősége nyílt rá, beiratkozott az állatorvosi egyetemre. 

„Egész életemben állatorvos akartam lenni, gyerekkorom óta. Nagyon szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit csinálok.”

Az orvos életének legnehezebb időszaka az volt, mikor egy észak-kaliforniai megyei menhelyen dolgozott: azt mondja, nap mint nap több tucatnyi állatot látott el, akiket valamilyen okból mégsem szerettek volna megtartani a gazdijaik. 

Nem volt választási lehetőségem. A kezelés után vissza kellett zárnom őket a ketrecbe. Úgy éreztem, mintha kitépnék a lelkem egy kis darabját.

Azt mondja, hogy ebben az időszakban még az is megfordult a fejében, hogy végleg felhagy az állatorvosi tevékenységeivel. Hosszú éveken keresztül azért dolgozott, illetve arról álmodozott, hogy megmentse ezeknek az állatoknak az életét, azonban ehelyett kénytelen volt elaltatni őket. Nem volt kérdéses, hogy válaszúthoz érkezett. Kétségbeesetten próbálta csökkenteni az eutanáziák arányát és növelni az örökbefogadások számát, de még így is az altatások száma maradt többségben.

Dr. Kwane Stewart

Dr. Kwane és Popcorn a kutya, aki hajléktalan gazdájával él egy sátorban, a Los Angeles-i Skid Row-n (Fotó: Profimedia)

400 százalékos a menhelyek telítettsége Magyarországon

A tavalyi évben Magyarországon is drasztikussá vált a menhelyek befogadóképessége, hiszen a folyamatosan növekvő infláció, illetve a növekvő rezsiárak már az állattartása is komoly hatással van. 2022-ben 400 százalékos volt a menhelyek telítettsége. Sokan megválnak házi kedvenceiktől, továbbá az örökbefogadási kedv is csökken. A KSH adatai szerint az állateledelek ára 59,1 százalékkal emelkedett a tavalyi árakhoz képest. 

Egy reggel minden megváltozott

Stewart már tíz éve járja az utcákat, hogy segíthessen a hajléktalan emberek állatain. Egyik nap a szokásos reggeli kávéjáért sétált az utcán, amikor meglátott egy férfit a kutyájával. Korábban is látta már őket, de addig mindig elsétált mellettük. Aznap azonban jobban szemügyre vette a kutyát, mert feltűnt neki, hogy a bőre olyan, mintha égési sérülései lennének. Az orvos ekkor eldöntötte, megvizsgálja a kutyát, ezután pedig állandó jelleggel kezelte a kutya bőrbetegségét. Az állat pár nap múlva teljesen átalakult. 

„Köszönöm, hogy nem hagytál figyelmen kívül” – mondta neki a gazdája, aki nem győzött hálálkodni azért, hogy segítettek a négylábú barátján. Stewartot ezek a szavak inspirálták arra, hogy elkezdje életének egy teljesen új fejezetét.

„Ez volt az a pillanat, amikor azt mondtam magamnak, hogy még több ilyet fogok csinálni. Visszatérek az állatok megmentéséhez a saját feltételeim szerint. Szenvedélyből fogom tenni, nem pedig a fizetésért” – tette hozzá.

Azt mondja, hogy ez nemcsak az állatok, hanem az ő gyógyulási folyamata is volt egyben. Elgondolkozott, hogy talán valamilyen szinten a bűntudat vezérelte, de az is lehet, hogy csak a saját kis keresztes hadjáratát szerette volna elindítani. 

Nem sokkal később egy klinikát hozott létre a rászoruló gazdiknak

Az állatorvos nonprofit szervezte, a Project Street Vet orvosi ellátást nyújt azoknak a házi állatoknak, akiknek a gazdái nem engedhetik meg maguknak, hogy állatorvoshoz vigyék a kedvencüket. Dr. Stewart szerint megdöbbentő, hogy a helyzetük ellenére mekkora törődéssel és odaadással fordulnak az állataik felé. Hozzátette, hogy a nap 24 órájában együtt vannak, éppen ezért a kapcsolatuk, illetve kötelékük egy teljesen más szinten van. 

Valószínűleg mindennél több kritika éri őket, különösen a külvilágban élő emberek részéről. De láttam, hogy emberek lemondtak az utolsó étkezésről kedvencükért, és azok az emberek, akiknek mindössze 3 dollárjuk van, az összeset odaadták volna nekem a kezelésért cserébe

Már az egész országban elterjedt 

Stewartnak sikerült egy olyan hálózatot kiépítenie, amiben megbízható önkéntesek és technikusok segítik a munkáját az ország számos részén. 

A CNN Év Hőseként az állatorvos 100 000 dollárt, azaz körülbelül 34,5 millió forintot kap munkája bővítésére, valamint az Elevate Prize díjazottja is lesz, amelyhez 300 000 dollár (104 millió forint) korlátlan finanszírozást és forrást biztosít a The Elevate Prize Foundation. Stewart könnyes szemmel mesélt a díjátadón munkájáról és az őt ért

megpróbáltatásokról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top