nlc.hu
Szabadidő

Nehezen kezelhető férfi volt Christopher Plummer

A muzsika hangja! A nehezen kezelhető Christopher Plummer színes élete

Reszkessetek betörők, Sisi és A muzsika hangja. Három film, ami évek óta a magyar tévécsatornák kínálatában van karácsonykor. Az utolsó főszereplője Christopher Plummer, akinek igencsak megosztó személyisége volt.

Oscar, BAFTA, Emmy és Golden Globe-díjat is nyert, ráadásul ő volt a legidősebb színész, akit valaha Oscarral jutalmaztak. A legtöbben pedig az ünnepek alatt igencsak népszerű Muzsika hangjából ismerik. De milyen élete volt a 2021-ben elhunyt Christopher Plummernek?

Az 1925-ös születésű kanadai színész tele volt ismert felmenővel, anyja nagyapja nem volt más, mint Sir John Abbott kanadai miniszterelnök, de másodunokatestvére volt  Basil Rathbone brit színész, aki Dr. Watson alakította a Sherlock egyik feldolgozásában. Már középiskolásként színészkedni kezdett, és már 18 évesen remek kritikát kapott a helyi lapoktól. “Bevallom ettől a dicsérettől kissé elszálltam…Egyébként zongorista akartam lenni, de rájöttem, hogy nekem a színészkedés könnyebben megy”– írta visszaemlékezésében. Nem ment egyetemre, amit egész életében bánt, ráadásul édesanyja egyetemi titkárnő volt. 

Akit mindig bajba kevert a hevessége

Szinte már tökéletes volt. Jóképű, remek testalkattal, enyhén tartózkodó személyisége volt, emiatt mindig olyan személy benyomását keltette, mint aki tele van önbizalommal. Egyforma mértékben volt benne sárm és valamiféle arrogancia, talán pont emiatt lett titokzatos és kissé elérhetetlen. 1971-ben a londoni National Theater munkatársai megszavazták, hogy Plummernek távoznia kell a társulatból, a “felháborító és durva” viselkedése miatt. Ekkor Anthony Hopkins kapta meg szerepét a Coriolanus drámában.  „Nem vagyok olyan nehéz eset, akivel nehéz boldogulni. Csak akkor vagyok olyan, ha türelmetlen vagyok azokkal az emberekkel szemben, akik nem értik, hogy a temperamentumnak semmi köze a professzionalizmusomhoz.” Évekkel korábban is ez a viselkedése keverte bajba…

Már keresett színész volt, amikor 1965-ben 36 éves Plummer, megkapta A muzsika hangja főszerepét, és az igazán nagy áttörést is ennek köszönhette. A forgatás alatt rengeteget zsörtölődött, egyedül Julie Andrews társaságát kereste. A salzburgi Muzsika hangja túrákon, rendszeresen elmesélnek a látogatóknak egy történetet, mely szerint Plummer a forgatás végén, egy másik kislányt kért, akit a történet szerint a nyakába véve vitt végig a hegycsúcsokon, mivel az eredeti szereplőt Kym Karath-et túlságosan kövérnek tartotta. Az énekhangját többnyire Bill Lee helyettesítette. Ő maga pedig kifejezetten utálta a filmet, amiről így beszélt. „Von Trapp egy borzalmas, szentimentális és érzelgős karakter…Ez az átkozott film, a Nyál hangja úgy követ engem, mint egy albatroszt.” 

A muzsika hangja
Megnézem
Összes kép (5)

Bár a mozifilm szereplői több forgatáson részt vettek közösen, Plummer csak egy ilyenre ment el, méghozzá 2010-ben Oprah-hoz. Akkor sem dicsérte a filmet. “Egy kicsit untam a karakteremet. Nagyon erőlködtünk, hogy érdekesnek tűnjön, de olyan volt, mintha egy halott lovat korbácsolnánk, hogy menjen gyorsabban. És bár személy szerint ez a film nem az én műfajom, azt el kell ismernem, hogy remekül megcsinált mű. Tudom, hogy máig családi filmnek számít, bár sajnálom a gyerekeket, akikkel megnézetik.”

Idősebb korábban is imádták

Számos sikerfilmjét a 75. születésnapja után forgatta. 82 éves volt, amikor 2012-ben Oscar-díjat kapott a Kezdők című filmben nyújtott alakításért. Ebben egy olyan férfit alakít, aki 44 év házasság után elveszíti a feleségét, majd felvállalta homoszexalitását és egy fia korabeli férfi mellett kezdte keresni a boldogságot. 

Christopher Plummer

Christopher Plummer Oscar-díjával a Kezdőkben nyújtott alakításáért (Fotó: Jason Merritt / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

2017-ben J. Paul Getty, a milliárdos szerepét kapta meg, aki nem hajlandó váltságdíjat fizetni elrabolt unokájáért. Ez volt a Ridley Scott rendezésében készült, „A világ összes pénze” című filmje. Alakításáról ódákat zengett a New York Times kritikusa, Manohla Dargis „Plummer teljesítménye félelmetes, uralja a képernyőt!”

Ennyi siker után, azt gondolnánk, hogy Plummer lubickolt az ismert színész szerepében. „Nem vagyok én, szupersztár. Annak lenni rendkívül fárasztó lehet. Szeretem, ha elmondják az emberek, hogy szerették ezt, vagy azt a filmemet, és jól esik, hogy jó asztalokat kapok az éttermekben” – mondta.

A világ összes pénze

Christopher Plummer, Ridley Scott A világ összes pénze c. filmjében (Fotó: Imperative entertainment / RedRu / Collection ChristopheL via AFP)

3 feleség 1 gyerek

Háromszor házasodott. Első felesége Tammy Grimes színésznő volt, akivel 1956-ban házasodott össze. Alig négy évvel később válás lett a kapcsolat vége, de házasságukból született egy lánygyermek: Amanda. “Csak felnőtt korában kezdtük tartani a kapcsolatot. Nem akartam részt venni a gyereknevelésben, amikor kicsi volt. Valóban rossz vagyok minden felelősség vállalásban. Vagy minden száz százalékban az én felelősségem, vagy semmi. Nem tudok osztozni” – mondta Plummer a The Timesnak a 80-as években. “Ez nem egy sírós, szomorú történet, egyszerűen gyerekként nem nagyon ismertem az apámat”– ismerte el Amanda, aki már 14 évesen felhagyott az iskolával, és önállóan akart boldogulni.  “Dolgoztam edzőként, és voltam zsokétancon is”- mondta a The New York Timesnak. Végül apjához hasonlóan ő is színész lett.

Következő felesége Patricia Lewis újságíró volt, akinek 1962 és 1967 között volt a férje.

Három évvel a második válása után, Plummer elvette Elaine Taylor színésznőt, és a férfi haláláig Connecticutban éltek.

Christopher Plummer és Elaine Taylor

Christopher Plummer és Elaine Taylor a 2013-as Oscar-díjátadó gálán (Fotó: KEVORK DJANSEZIAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

A színész 2021 február 5-én, 91 évesen hunyt el otthonában. Halálát egy balesetből származó fejsérülés okozta. “A világ ma elveszített egy tökéletes színészt, én pedig egy kedves barátot. Nagyra értékelem a közös munkánk emlékeit, valamint azt a humort és szórakozást, amelyben az évek során részünk volt”– írta Julie Andrews.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top