nlc.hu
Szabadidő

Porckopást okozhat a járás közbeni mobilozás

Porckopáshoz vezethet, ha járás közben folyton mobilozunk

Megdöbbentő eredményre jutottak osztrák kutatók.

Nemcsak balesetveszélyes, de akár térdízületi porckopáshoz is vezethet, ha valaki járás közben folyton mobilozik – derítették ki a bécsi FH Campus Wien kutatói. Ilyenkor ugyanis rövidebbeket és szélesebbeket lépünk, ami viszont megterheli a térdízület külső részét.

A kutatás keretében 27 résztvevőt kértek meg arra, hogy sétáljanak a GRAIL Mozgáslabor speciális futópadján, amelyet egy 180 fokos vetítővászon vesz körbe. Erre egy virtuális környezet képeit vetítették, közben pedig valóságos utcai háttérzajokat hallottak a kísérletben résztvevők. A tesztalanyok testrészein kis markereket helyeztek el, amelyek segítségével valós időben, 3D-ben tudták modellezni az ízületeik mozgását, valamint a rájuk ható erőket.

mozgáslabor

Az FH Campus Wien mozgáslaborja © FH Campus Wien / Schedl

A futópadban található mérőlemezek azt is rögzítették, miként értek földet járás közben a lábak és miként terhelődtek. A résztvevőket arra kérték, hogy oldjanak meg egyszerű számtanpéldákat fejben, illetve mobiltelefonjuk segítségével. Így kideríthették ugyanis, hogy maga a koncentrálás vagy a mobilhasználat befolyásolja-e a járást.

Porckopás esetén az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezik és végül fel is szívódhat. A folyamat általában lassú. Van, hogy tünetek sem jelentkeznek az elején, de komolyabb esetekben ez akár odáig is vezethet, hogy fájnak a mozdulatok, amelyek az érintett területen történnek. Utóbbi esetben, amikor a porc teljesen elkopik, már csak a protézis beültetése segíthet, míg részleges porckopás esetében több kezelés, beavatkozás is hozzájárulhat a tünetmentesség eléréséhez és az életminőség javításához.

Az eredmények azt mutatták, hogy mobilhasználat közben a test egyfajta biztonsági üzemmódba vált: egyre rövidebbeket, ugyanakkor egyre szélesebbet lépünk, nehogy felbukjunk. Ez azonban fokozott terhelést ró a térdízületek külső részére, ami elősegíti azok enyhe X-állását. Ez pedig hosszú távon maradandó károsodáshoz vezethet, akár porckopás is kialakulhat.

(via)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top